Chrumky, brumíky, párky, paštéty: naozaj si želáte dávať deťom toto do úst?

Anna Veselá 0

Keď vidím dieťa, ktoré sa práve napcháva chrumkami alebo čipsami, viem, že jeho rodičia nikdy neotočili obal na druhú stranu, kde by si prečítali, čo si ich dieťa práve dáva do úst.

Prečo ignorujeme, že si od útleho veku poškodzujú zdravie?

Shutterstock

„Chrumky“

Čo obsahujú? Napríklad kukuričnú krupicu, arašidy, palmový olej, sójovú múku, soľ. Veľa soli – ktorá sa neodporúča nielen deťom do roka, ale ani nám dospelým. Poďme však k „cukrom,“ aj tie sú zaujímavé.

Kukuričná krupica má vysoký glykemický index, ktorý stimuluje vylučovanie inzulínu a zvyšuje hladinu cukru v krvi. Tohto „jedla“ sa tak dieťa akoby nevie nabažiť, no keďže jeho telo nedostalo všetko, čo potrebuje, hladuje.

»»» Prečítajte si aj: Čo robí cukor s našimi deťmi?

Ak sú chrumky súčasťou jedálnička dieťaťa od útleho veku, zvyšuje sa pravdepodobnosť výskytu inzulínovej rezistencie alebo cukrovky typu 2.

Chrumky okrem toho obsahujú arašidy, ktoré môžu byť nebezpečným alergénom, či palmový olej, ktorý určite nie je príklad kvalitného tuku. Tiež je známe, že sója a kukurica sú najčastejšie GMO potraviny.

Shutterstock

„Čipsy“

Čo obsahujú: zemiaky, soľ, cukor, palmový/slnečnicový olej, farbivá, dochucovadlá ako glutaman sodný alebu guanylan sodný, sušenú srvátku, sušený cesnak, kyselinu citrónovú, extrakt z kvasníc,

Pri zemiakových lupienkoch je veľkým problémom obsah soli a to, že sa vysmážajú. Nevieme, na ako veľmi prepálenom a starom oleji…

Pri smažení vznikajú veľmi nebezpečné látky, ako transizoméry (alebo transmasné kyseliny), ktoré škodia srdcu – dvíhajú cholesterol a tiež zvyšujú riziko infarktu. Nebezpečný je aj akrylamid, ktorý môže poškodiť DNA a môže vyvolávať rakovinu.

Lenže chutia a človek sa ich nevie dojesť. Nadmerná konzumácia môže viesť k nárastu tukového tkaniva, zvyšuje sa riziko obezity, a nie je to dobré ani pre kardiovaskulárny systém. Príliš veľa soli vedie k hypertenzii.

Odborníci na výživu vidia škodlivosť pojedávania čipsov v tehotenstve, ktorú považujú za rovnako škodlivú ako napríklad fajčenie.

Shutterstock

Párky

Čo obsahujú: bravčové, hovädzie alebo kuracie mäso rôzneho podielu, vodu, soľ, kože (tie ich robia gumovými), škroby, zahusťovadlá, konzervačné látky, regulátory kyslosti, koreniny, no aj sušené mlieko, sóju, prípadne veci, ktoré by ste v párkoch možno nečakali: hrachovú či ovsenú vlákninu, kvasnicový extrakt, bravčový hemoglobín, či bambus.

Glutamáty, zvýrazňujúce chuť a fosfáty, obsiahnuté v regulátoroch kyslosti, sa ukladajú v organizme a môžu zabraňovať ukladaniu vápnika, horčíka i železa, čím sa zvyšuje riziko osteoporózy.

Dusičnany, napríklad E250, ktoré sa pridávajú kvôli farbe a predĺženiu záručnej doby, môžu u detí spôsobovať hyperaktivitu, niektorí odborníci ich považujú dokonca za rakovinotvorné.

»»» Prečítajte si aj: Deťom dajte radšej slaninu ako párky.

„Paštéky“

Čo obsahujú: Napríklad bravčové mäso v rôznom zastúpení, vodu, bravčovú masť, bravčovú pečeň, soľ, korenie, modifikovaný škrob, mliečne bielkoviny, zahusťovače, farbivá, arómy, konzervanty

Už na prvý pohľad môžeme vidieť, že takýto výrobok je plný „chémie,“ a ak obsahuje napríklad 50 % mäsa, táto chémia má slúžiť na to, aby nejakým spôsobom vylepšila jeho otáznu kvalitu.

No zaiste nemôžeme od toho očakávať, že sme deťom dopriali kus výborného zdroja bielkovín, či tukov, ktoré inak naše deti v období vývinu potrebujú.

Shutterstock

„Brumíky“

Vedeli ste, že v jednom 30-gramovom Brumíkovi je skoro 10 g cukru? Inak v zložení prevláda múka a najlacnejšie sladidlo, glukózovo-fruktrózový sirup.

Na zlepšovanie chuti slúži lepok, ktorý je lacnou a povolenou náhradou glutamátov, lenže je silne návykový – zvýšená konzumácia takýchto produktov sa spája s nárastom obezity u detí, nárastom zubných kazov a ochorení srdcovo-cievneho systému.

A iné „zdravé“ keksíčky

Dávajte si pozor, aj keď na prednej strane obalov svietia rôzne upútavky, ktoré nám chcú evokovať, že ide o „zdravé“ keksíčky, zdôrazňujúc napríklad obsah mlieka, či cereálií.

»»» Prečítajte si aj: Test detských keksíkov. 20 pohrôm.

Z takých Bebe sušienok, ktoré sľubujú energiu na celé dopoludnie, bude dieťa v závratných výškach okamžite po konzumácii – čaká ho ostrý výstup inzulínu a vzápätí príde prudký pokles. Nečudo, že sa nám deti zdajú „naspídované,“ hyperaktívne a podráždené.

Tieto rôzne „mliečne rezy“ a podobne majú vysokú energetickú hodnotu, až 52% obsahu tvoria sacharidy, prevažne vo forme pridaných cukrov. Tyčinky venované deťom môžu obsahovať aj trans mastné kyseliny, ktorým by sme sa mali v strave vyhýbať, pretože škodia srdcovo cievnemu systému.

Deťom by sme mali ponúkať čo najmenej kupovaných sladkostí a „slaností,“ plných prázdnych kalórií. Lebo takto im vytvárame aj obraz stravovania na neskôr, idúc v ústrety rôznym civilizačným ochoreniam.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (29 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...
Author image

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)

články autora...

Pridaj komentár