ReceptyZeleninové jedlá

Tekuté zlato - olivový olej

 Silvia S.   29.07.2017   0

Prvé olivové stromy sa kultivovali asi 6000 rokov pred naším letopočtom v oblasti Sýrie a južného Iránu. Starovekí Židia ho nalievali do svojich posvätných lámp. V Egypte zasa Tutanchamon nosieval veniec z olivových ratolestí.

Shutterstock

 

Gréci vzdávali bohyni Aténe vďaku za zlatistý olej, ktorý symbolizoval svätosť a odvahu. Vyrábala sa z neho sv. krizma (svätý olej používaný pri krste alebo birmovke).

Ako skvelé vína

V Taliansku je olivový olej uctievaný ako jedna zo základných vecí života. Ako skvelé vína, olivový olej sa tiež líši v závislosti od druhu olív a podnebia, pôdy a poveternostných podmienok, kde sa olivy pestovali.

Olej vyrobený z toho istého stromu sa z roka na rok líši. Niektoré z najlepších olivových olejov pochádzajú z Toskánska, Sicílie, Puglie a Ligúrie. Každý jeden má osobitnú charakteristiku chuti.

Ďalšie vynikajúce olivové oleje sú vyrábané v Grécku, Španielsku a Francúzsku. Experimentujte, aby ste zistili, ktorým dáte prednosť.

Shutterstock

 

Čítajte nálepky na fľašiach

Pozorne čítajte vábivé a prekrásne nálepky na flašiach a plechovkách s olivovým olejom. Všímajte si informácie ako:

  • acidita,
  • oblasť z ktorej pochádza,
  • firmu, ktorá olivový olej produkuje,
  • dátum plnenia, dátum spotreby a
  • obsah.

Sú tri základné stupne akosti, ktoré musia byť vyznačené na nálepkách európskych olejov. Na trh sa dostáva olivový olej v rôznej kvalite.

V súčasnosti legislatívne predpisy Európskej únie  jasne definujú jednotlivé druhy olivového oleja, ktoré musia mať na obale príslušné označenie a musia vyhovovať predpísaným ukazovateľom kvality. Tieto predpisy sú zahrnuté do hlavy Potravinového kódexu SR "Jedlé tuky a oleje".

Shutterstock

 

Extra - virgin, tzv. panenský olej,

je označenie pre olej vyrobený z olív najvyššiej kvality, ktoré boli oberané ručne a lisované iba raz za studena, ručným alebo mechanickým spôsobom. Spemuto a freddo (lisovaný za studena) a prima spremitura (prvý krát lisované) sú ďalšie termíny na nálepkách, ktoré treba hľadať.

Extra - virgin olivový olej je často vyrábaný v malých množstvách na privátnych vidieckých panstvách. Má silnú ovocnú chuť a arómu, je dosť lepkavý a zelený a niekedy nepriehľadný.

Má najnižšiu aciditu (kyslosť), ktorá sa pohybuje pod úrovňou jedného percenta (hodnotové rozpätie je 0,5 % - 3 %). Extra - virgin olej má nízky bod dymivosti, čím sa stáva nevhodným pre väčšinu varenia a je dosť drahý. Spôsobuje to (okrem iného) fakt, že olivovníky vyžadujú v priemere 6-8 rokov nepretržitej starostlivosti, kým zarodia prvé olivy. Použitý však surový v znení: "trocha stačí na dlho" je hodný svojej ceny.

Shutterstock

Virgin

je vyrobený zo zrelejších olív a nižšej kvality, ale rovnakým spôsobom. Tetno olej má jemnejšiu chuť a obyčajne žltú farbu. Je lepší na varenie pretože sa dobre zohrieva a je omnoho lacnejší. Môže byť až štyri krát kyslejši než extra - virgin olej.

Čistý olivový olej 

je najznámejšia forma. Je vyrobený z olív najnižšiej akosti a zvyškov dužín iných olejov, za sebou spracovávaných tepelným lisovaní.

Tento olej je zvyčajne vyrábaný vo veľkých, moderných fabrikách používajúcich enormný tlak hydraulických lisov a vysoko rýchlostných centrifúg. Je ďalej rafinovaný a upravovaný chemikáliami k dosiahnutiu vône, bledosti a jemnosti.

Čistý olivový olej môže byť zahrievaný až do teploty 200°C, čím sa stáva vhodným pre akékoľvek varenie.

Pri tepelnej úprave jedál olivový olej zväcšuje svoj objem, a preto sa ho (v porovnaní s inými tukmi) spotrebuje menej.

Chladnička nie je doporučovaná pre skladovanie olivového oleja. Môže byť skladovaný až do veku jedného roka na studenom a chladnom mieste v pevne zatvorenej sklenenej flaši.

Jedna z dobrých správ je, že olivový olej je zdravý a ako mononasýtený tuk pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 1 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
Nové podkásty
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
...dva, tri, štyri, päť! Viacplodová gravidita
14.04.2021   0
Malé deti vždy priťahujú pozornosť a vyvolávajú úsmev na tvárach dospelých – dvojnásobne vtedy, ak ide o dvojičky. Ako je možné, že si namiesto jedného „batôžteka“ z pôrodnice domov donesiete batôžteky dva – alebo aj viac?
Varovné príznaky v popôrodnom období. Kedy vyhľadať pomoc?
12.04.2021   0
Niektoré príznaky si na sebe môže všimnúť žena samotná, iné zase skorej zaznamená jej najbližšie okolie. Netreba ich podceňovať a je vhodné pomoc pre istotu vyhľadať.
Pôrod po francúzsky? Tlmenie bolesti a ocko pri pôrode sú samozrejmosťou
08.04.2021   0
Povestná francúzska elegancia sa netýka len filmov. Tu vo Francúzsku sa pôrod rozhodne toľko neprežíva, nevedú sa verejné diskusie o zlepšení postavenia rodičiek, lepších pôrodniciach, kvalitnejšej starostlivosti, tieto témy majú vyriešené. Tehotenstvo je brané ako normálny stav ženy, o ktorom sa veľa nehovorí. Francúzky až do pôrodu fungujú normálne, chodia do práce, raz za čas si zájdu na vyšetrenie.
babetko
Matka matku nepochopí
14.04.2021   0
A ty čo, ako sa máš ? Mlieko mi v prsiach kondenzuje, ale vravím: „A veď ako na materskej.“ A ona, zlatá, že: „Mne stačilo byť doma mesiac, šalela som.“
Mám 2 deti s refluxom
13.04.2021   0
Všade všetko pogrckané, neustále prezliekanie, behanie s handrou, plienka pod krkom (namiesto podbradníka, keďže jeho veľkosť bola/je nepostačujúca), sústavne pranie, prezliekanie spacej súpravy v postieľke, častá kontrola počas spánku, čistenie kočíka po takmer každej prechádzke, taška plná vecí na prezlečenie všade kam ideme...
Polohy na dojčenie po cisárskom reze
12.04.2021   1
Dojčenie po „cisárskom“ si vyžaduje také polohy na dojčenie, ktoré nezaťažujú operačnú ranu matky.
detské choroby
9 prírodných spôsobov ako sa zbaviť mrle detskej
13.04.2021   1
Ak je potrebná medikamentózna liečba mrlí, tú možno kombinovať s rôznymi prírodnými prostriedkami, čím sa mnohonásobne zvyšuje jej účinnosť.
Ochorenia tráviacej sústavy
12.04.2021   12
Prehľadový článok najčastejších ochorení tráviacej sústavy.
Kedy rastú ktoré zúbky
07.04.2021   0
Mliečne zúbky. V ktorom mesiaci vyrastajú a ktoré? Takto by to malo nasledovať:
zvery
Agapornis, začíname s chovom.
12.04.2021   8
Ak túžite mať doma druh papagája, ktorý je menší a jeho inteligencia sa dokáže vyšplhať mimoriadne vysoko, je voľba celkom jasná. Volá sa Agapornis.
Gekončík nočný
29.03.2021   1
Gekončík je jašterica. Je to nenáročné nočné zviera vhodné aj pre začínajúceho teraristu. Prežijú aj v situáciách, v ktorých by teplokrvný živočích dávno zahynul.
Pelech pre psa
17.03.2021   0
Tak ako človek aj pes má svoje návyky a preferencie v správaní či oddychovaní. Obľubuje konkrétne miesto, alebo polohu. Kúpa pelechu, respektíve miesta, kde bude náš pes oddychovať nie je vždy lacná ani jednoduhá...