ReceptyZeleninové jedlá

Cukinová sezóna: vyskúšajte 5 nových receptov

 Anna Veselá   22.07.2020   0

Cukina. Pravá letná zelenina, ktorú môžeme pripraviť na sto spôsobov. Či sú to krémové polievky, predjedlá s feta syrom, parmezánom, mozarellou.

Narezané na krúžky, preliate olivovým olejom, dochutené cesnakom, paradajkou. Na grile, na pekáči. Dajú sa čímkoľvek naplniť, ale tiež nastrúhať  najemno ako špagety. A radi z nich robíme aj placky.

Cukinu narezanú na krúžky môžeme použiť namiesto cesta na pizzu a obložiť tým, čo doma máme – rôznymi druhmi syra, salámou, cherry paradajkami, bazalkou, rukolou, tuniakom...

Vyskúšajte niekoľko nových receptov.

 

1. Cukina ako „pizza“

Potrebujeme:

  • 3 veľké cukiny
  • 60 ml paradajkovej šťavy
  • 100 g nastrúhanej mozzarelly
  • 50 g na tenko narezanej salámy alebo klobásy
  • Olivový olej
  • oregano

Postup:

Cukety narežeme na krúžky hrubé 7-8 mm. Rúru dáme predhriať na 200 stupňov. Na plech dáme papier na pečenie a porozkladáme naň cukiny, ktoré polejeme jemne olivovým olejom. Pečieme ich asi 5 minút, aby trošku zmäkli.

Potom ich natrieme vrstvou paradajkovej omáčky, do ktorej sme vmiešali oregano, kúsky mozzarelly a salámy. Pečieme ešte ďalších 10-15 minút, kým cukiny celkom nezmäknú. Keď sa syr roztopí, mali by byť hotové.

2. Cukinové placky „z plechu“

Potrebujeme:

  • 5 cukín
  • 150 g nastrúhaného syra (typu gouda)
  • 150 g strúhanky
  • 2 vajcia
  • Soľ, korenie, čili
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup:

Cukiny nastrúhame, posolíme a necháme ich postáť cca 20 minút, aby pustili prebytočnú vodu. Potom ich pomiešame s nastrúhaným syrom a strúhankou. Pridáme vajíčka, soľ, korenie a pretlačený cesnak.

Na ruky si posypeme trochu strúhanky, lyžicou naberieme zmes a vytvarujeme placky. Položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Hotové sú vtedy, keď chytia zlatohnedú farbu. Trvá to približne 25 minút.

 

3. Lasagne s cukinou a baklažánom

Potrebujeme: 

  • 300 g lasagní
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 cukiny
  • 1 baklažán
  • 200 g paradajok v celku v konzerve
  • 200 g mozzarelly
  • 400 g syru ricotta
  • 50 g parmezánu
  • Bazalka, tymián, petržlen
  • Soľ, korenie

Príprava:

Pekáč naolejujeme. Na olivovom oleji opražíme cibuľu, cesnak, pridáme na kocky narezaný baklažán a cukinu. Zalejeme paradajkami, pridáme soľ, korenie, bazalku, tymián, petržlenovú vňať. Varíme niekoľko minút.

Na dno pekáča dáme trochu omáčky, potom dáme prvú vrstvu lasagní. Natrieme dusenou zeleninou, mozzarellou, ricottou, zakryjeme ďalšou vrstvou lasagní. Postup zopakujeme, až kým minieme všetky ingrediencie.

Na vrchu by mal zostať zvyšok mozarelly, posypeme parmezánom. Pečieme približne pol hodinu.

4. Slaný koláč z lístkového cesta s cukinou

Potrebujeme:

  • 250 g lístkového cesta
  • 250 g cukiny
  • 250 g tvarohu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok

Príprava:

Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a preložíme na plech (treba vystlať papierom na pečenie).

Cukinu narežeme na veľmi tenké krúžky, posolíme a necháme odstáť 20 minút, aby pustili prebytočnú tekutinu.

Tvaroh zmiešame s nadrobno nasekaným cesnakom, nastrúhaným muškátovým orieškom a vajíčkami. Posolíme, okoreníme, dobre zamiešame. Zmes rovnomerne natrieme na cesto, obložíme na tenko nakrájanou cukinou a dáme piecť do trúby na 170°C cca pol hodinu.

 

5. Rizoto s cukinou a špenátom

Potrebujeme:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cukina
  • Lyžička soli a čierneho korenia
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka vody
  • 500 g čerstvého mladého špenátu
  • 4 lyžice masla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky ryže Arborio
  • 1 šálka bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • štipku mletého muškátového oriešku
  • 1/4 šálky pražených píniových orieškov 

Príprava:

Na panvici zohrejeme dve lyžice olivového oleja a opražíme cukinu narezanú na kocky. Posypeme soľou, korením. Polovičku odložíme do misky, necháme bokom. Zvyšok necháme dusiť a keď zmäkne, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vývarom a necháme zovrieť.

Na panvicu dolejeme olej a keď sa zohreje, udusíme na ňom krátko špenát – aj ten si odložíme bokom. Roztopíme maslo, na ňom opražíme cibuľu, cesnak, potom pridáme ryžu, osolíme, okoreníme a chvíľu restujeme. Prilejeme víno, miešame, až kým sa nevpije.

Vývar s cukinou necháme variť na najslabšom ohni, budeme ním podlievať rizoto. Pridáme aj kúsky cukiny, ktorú sme si odložili nabok a rizoto budeme podlievať, kým ryža nezmäkne. Vtedy vmiešame ešte maslo, parmezán, opražené píniové oriešky, špenát. Môžeme hneď podávať.

 

Nie je cukina ako cukina

Najlepšie chutia plody, ktoré nie sú dlhšie ako 15 cm. Áno, vedia narásť aj do veľkosti bejzbolky, ale tá chuť už nie je potom až taká úžasná.

Mladé cukiny netreba bieliť – v šupke sa nachádzajú mnohé zdraviu prospešné látky. Vo všeobecnosti sú výborným zdrojom beta karoténu, vitamínu C, vlákniny, magnézia a vápnika. A pritom nie sú vôbec kalorické.

 

Prečítajte si aj: 5 geniálnych receptov na cukinové variácie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 2 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP

Čitateľský test EPIGEN- výsledky:

 

Covid 19 - denné štatistiky: 

Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Ako predpôrodná príprava ovplyvní náš zážitok v pôrodnici?
25.09.2020   1
Absolvovaním predpôrodnej prípravy môžete výrazne znížiť stres – stres z nového prostredia, z nepoznanej situácie.
Prestaňte strašiť tehotné ženy!
22.09.2020   0
Kedy sa stal z najkrajšieho obdobia v živote každej ženy taký strašný horor?
Polovičke žien nedovolia rodiť v polohe, ktorá by im vyhovovala
17.09.2020   0
Niektoré z nás by rady rodili do vody alebo v polohe, ktorú si vyberieme, možno by sme chceli zažiť čo najmenej rutinných postupov.
babetko
Tvoríme s deťmi: Obtlačené jabĺčka
26.09.2020   1
Nielen na jeseň poteší deti jednoduchá jablková aktivitka: stačí jedno jablko rozkrojiť, namaľovať a vytvoriť si s deťmi nádherné obrázky. Farebné, moderné, jesenné, plné vitamínov...
V zdravom byte vlhký vzduch
24.09.2020   0
Veľmi často rodičia malých detí alebo budúci rodičia ešte pred narodením drobčiatka riešia, aký zvlhčovač vzduchu si kúpiť? Otázkou je, či vlastne nejaký zvlhčovač potrebujú – nemal by to byť len módny doplnok do bytu, ale funkčná pomôcka, ak je to naozaj potrebné.
20 trefných otázok miesto "Ako bolo v škôlke? Dobre."
23.09.2020   0
Objímete si ho a so širokým úsmevom sa pýtate, ako sa dnes malo v škôlke. „Dobre,“ pokrčí plecami. „A čo ste robili?“ „Hrali sme sa,“ povie ledabolo a ďalej nič. „A ako ste hrali?“ „No všelijako,“ koniec rozhovoru. Dôverne známe?
detské choroby
Intolerancia laktózy alebo alergia
25.09.2020   1
Odpovede na najčastejšie otázky súvisiace s alergiou na mlieko a intoleranciou laktózy.
Prečo musia deti platiť za vyšetrenie na urgente?
23.09.2020   0
Pokiaľ dieťa nemá život ohrozujúci stav a rodičia sa s ním dostavia na pohotovosť, zaplatia za vyšetrenie 10 eur.
Smútok a trúchlenie dieťaťa
22.09.2020   0
Odborníci hovoria, že umieranie a smrť samy o sebe nie sú pre deti tak náročné, ako sú pre ne ohrozujúce pocity izolácie a vylúčenia z rodinného diania potom, ako niekto zomrel.
zvery
Hodnoty zdravého zvieraťa . Má teplotu?
16.09.2020   3
Správna teplota psa, mačky a králika, alebo dychová frekvencia nám napovie, či je naše zvieratko zdravé.
Vodný kameň v akváriu
03.09.2020   1
Vodný kameň netrápi iba práčky a umývačky riadu, ale aj akvaristov. Hlavne ak je prítoková voda veľmi tvrdá. Nezúfajte však, pretože pomoc je jednoduchá.
To Čo? Si o nás mačky myslia
13.08.2020   5
Ako nás vidí mačka? Sme pre ňu mačiatka? Adoptívni rodičia? Súrodenci? Podávači potravy?