ReceptyZeleninové jedlá

Cukinová sezóna: vyskúšajte 5 nových receptov

 Anna Veselá   22.07.2020   0

Cukina. Pravá letná zelenina, ktorú môžeme pripraviť na sto spôsobov. Či sú to krémové polievky, predjedlá s feta syrom, parmezánom, mozarellou.

Narezané na krúžky, preliate olivovým olejom, dochutené cesnakom, paradajkou. Na grile, na pekáči. Dajú sa čímkoľvek naplniť, ale tiež nastrúhať  najemno ako špagety. A radi z nich robíme aj placky.

Cukinu narezanú na krúžky môžeme použiť namiesto cesta na pizzu a obložiť tým, čo doma máme – rôznymi druhmi syra, salámou, cherry paradajkami, bazalkou, rukolou, tuniakom...

Vyskúšajte niekoľko nových receptov.

 

1. Cukina ako „pizza“

Potrebujeme:

  • 3 veľké cukiny
  • 60 ml paradajkovej šťavy
  • 100 g nastrúhanej mozzarelly
  • 50 g na tenko narezanej salámy alebo klobásy
  • Olivový olej
  • oregano

Postup:

Cukety narežeme na krúžky hrubé 7-8 mm. Rúru dáme predhriať na 200 stupňov. Na plech dáme papier na pečenie a porozkladáme naň cukiny, ktoré polejeme jemne olivovým olejom. Pečieme ich asi 5 minút, aby trošku zmäkli.

Potom ich natrieme vrstvou paradajkovej omáčky, do ktorej sme vmiešali oregano, kúsky mozzarelly a salámy. Pečieme ešte ďalších 10-15 minút, kým cukiny celkom nezmäknú. Keď sa syr roztopí, mali by byť hotové.

2. Cukinové placky „z plechu“

Potrebujeme:

  • 5 cukín
  • 150 g nastrúhaného syra (typu gouda)
  • 150 g strúhanky
  • 2 vajcia
  • Soľ, korenie, čili
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup:

Cukiny nastrúhame, posolíme a necháme ich postáť cca 20 minút, aby pustili prebytočnú vodu. Potom ich pomiešame s nastrúhaným syrom a strúhankou. Pridáme vajíčka, soľ, korenie a pretlačený cesnak.

Na ruky si posypeme trochu strúhanky, lyžicou naberieme zmes a vytvarujeme placky. Položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Hotové sú vtedy, keď chytia zlatohnedú farbu. Trvá to približne 25 minút.

 

3. Lasagne s cukinou a baklažánom

Potrebujeme: 

  • 300 g lasagní
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 cukiny
  • 1 baklažán
  • 200 g paradajok v celku v konzerve
  • 200 g mozzarelly
  • 400 g syru ricotta
  • 50 g parmezánu
  • Bazalka, tymián, petržlen
  • Soľ, korenie

Príprava:

Pekáč naolejujeme. Na olivovom oleji opražíme cibuľu, cesnak, pridáme na kocky narezaný baklažán a cukinu. Zalejeme paradajkami, pridáme soľ, korenie, bazalku, tymián, petržlenovú vňať. Varíme niekoľko minút.

Na dno pekáča dáme trochu omáčky, potom dáme prvú vrstvu lasagní. Natrieme dusenou zeleninou, mozzarellou, ricottou, zakryjeme ďalšou vrstvou lasagní. Postup zopakujeme, až kým minieme všetky ingrediencie.

Na vrchu by mal zostať zvyšok mozarelly, posypeme parmezánom. Pečieme približne pol hodinu.

4. Slaný koláč z lístkového cesta s cukinou

Potrebujeme:

  • 250 g lístkového cesta
  • 250 g cukiny
  • 250 g tvarohu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok

Príprava:

Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a preložíme na plech (treba vystlať papierom na pečenie).

Cukinu narežeme na veľmi tenké krúžky, posolíme a necháme odstáť 20 minút, aby pustili prebytočnú tekutinu.

Tvaroh zmiešame s nadrobno nasekaným cesnakom, nastrúhaným muškátovým orieškom a vajíčkami. Posolíme, okoreníme, dobre zamiešame. Zmes rovnomerne natrieme na cesto, obložíme na tenko nakrájanou cukinou a dáme piecť do trúby na 170°C cca pol hodinu.

 

5. Rizoto s cukinou a špenátom

Potrebujeme:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cukina
  • Lyžička soli a čierneho korenia
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka vody
  • 500 g čerstvého mladého špenátu
  • 4 lyžice masla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky ryže Arborio
  • 1 šálka bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • štipku mletého muškátového oriešku
  • 1/4 šálky pražených píniových orieškov 

Príprava:

Na panvici zohrejeme dve lyžice olivového oleja a opražíme cukinu narezanú na kocky. Posypeme soľou, korením. Polovičku odložíme do misky, necháme bokom. Zvyšok necháme dusiť a keď zmäkne, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vývarom a necháme zovrieť.

Na panvicu dolejeme olej a keď sa zohreje, udusíme na ňom krátko špenát – aj ten si odložíme bokom. Roztopíme maslo, na ňom opražíme cibuľu, cesnak, potom pridáme ryžu, osolíme, okoreníme a chvíľu restujeme. Prilejeme víno, miešame, až kým sa nevpije.

Vývar s cukinou necháme variť na najslabšom ohni, budeme ním podlievať rizoto. Pridáme aj kúsky cukiny, ktorú sme si odložili nabok a rizoto budeme podlievať, kým ryža nezmäkne. Vtedy vmiešame ešte maslo, parmezán, opražené píniové oriešky, špenát. Môžeme hneď podávať.

 

Nie je cukina ako cukina

Najlepšie chutia plody, ktoré nie sú dlhšie ako 15 cm. Áno, vedia narásť aj do veľkosti bejzbolky, ale tá chuť už nie je potom až taká úžasná.

Mladé cukiny netreba bieliť – v šupke sa nachádzajú mnohé zdraviu prospešné látky. Vo všeobecnosti sú výborným zdrojom beta karoténu, vitamínu C, vlákniny, magnézia a vápnika. A pritom nie sú vôbec kalorické.

 

Prečítajte si aj: 5 geniálnych receptov na cukinové variácie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 2 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Zamlknutý potrat - Missed abortion
27.02.2021   24
Šla som z poradne a pred nemocnicou som stretla kamarátku. Plakala. Práve jej na ultrazvuku v ranom štádiu tehotenstva oznámili, že jej dieťaťu, na ktoré sa už veľmi tešila a malo sa narodiť ako prvé, nebije srdiečko. Má prísť na hospitalizáciu... Aj jej sa to stalo, aj mnohým ďalším. Len sa o tom tak veľmi nehovorí.
Kuváda - keď je tehotný aj muž
24.02.2021   0
Tehotná žena priťahuje pozornosť okolia a je zahrňovaná ochranou a starostlivosťou. Muž po jej boku však môže tiež prežívať nevoľnosť i bolesti.
Hormonálne ródeo v tele ženy po pôrode
20.02.2021   0
Telo a myseľ ženy musia po pôrode podstúpiť doslova prevrat. Fyziologické a psychologické zmeny ju tak ovplyvňujú niekedy aj celý ďalší rok.
babetko
3 tipy, ako naučiť dieťa strihať nožnicami
25.02.2021   0
Ak máte doma malé deti, zrejme vám je jasné, že dieťa nevie odstrihnúť kus papiera hneď, ako mu strčíte do ruky sebalepšie nožnice. Zručnosť strihania sa vyvíja v istej postupnosti. Aby ju raz deti ovládli, netreba sa báť nechať ich s nožnicami sa hrať.
Bio matky len zbytočne "príliš riešia". Alebo ?
25.02.2021   0
Sú bio potraviny skutočne len módny trend, výstrelok, úchylka, manier bohatých ľudí ? A máme sa pozerať na výživu detí inak?
detské choroby
Porucha spôsobená nedostatkom prírody
27.02.2021   0
Čo je to „nature- deficit disorder“? Tento termín objavil, či zaviedol Richard Louv. Hovorí, že spôsobuje široké spektrum psychických i fyzických problémov, ktoré deti majú.
Cvičenia na ploché nohy pre deti: 15 hravých tipov
23.02.2021   0
Vhodnou terapiou sú jednoduché cvičenia na spevnenie klenby. Určite sa medzi nimi nájdu aj také, pri ktorých sa deti zabavia.
Bolesť končatín
17.02.2021   0
Nervózne prestupujem z nohy na nohu, zatiaľ čo môj štvorročný syn sa asi desať metrov za mnou vlečie slimačím tempom a tvári sa nešťastne: „Ale keď mňa bolia nožičky...“ Niekedy bolia nožičky účelovo, niekedy bolia večer po celodennom lietaní. Niekedy sa dieťa v noci zobudí a plače kvôli bolestiam. Vymýšľa si? Má atritídu? Nemôže to byť nádor? Rastie?
zvery
Najčastejšie chyby pri výcviku psa, ktoré robíme takmer všetci
22.02.2021   0
Ak raz budete na psa kričať „K nohe,“ druhýkrát „Poď sem“, či „Kde sa túlaš!“ nebude vám rozumieť.
Vodná korytnačka v zime
16.02.2021   0
Zabudnite na malé plastové bazéniky s plastovou palmičkou, ktoré neudržia teplotu a po niekoľkých mesiacoch neudržia ani samotnú korytnačku. Zabudnite aj na stolné lampičky, ktorými chcete nahradiť správne svetlo.