5 zelených krémových polievok

kika/redakcia 0

Máte radi zeleninu sviežej, jarnej, a teda zelenej farby? Brokolica, hrášok, špenát, mangold, špargľa… všetko kúsky plné vitamínov, minerálov, železa, vápnika.

Ponúkame do pľacu týchto 5 receptov. Nech sa vám taniere zelenajú a ústa sa zalizujú 🙂

Hrášková krémová polievka

Ingimage

Potrebujeme:

  • 20 dkg hrášku
  • 1 zemiak
  • 20 dkg graška
  • Pol červenej cibule
  • Voda
  • Soľ, korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Podľa chuti: smotana na varenie

Postup:

Do hrnca dáme olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa začne chytať farbu, pridáme vodu, hrášok a zemiak nakrájaný na kocky. Pridáme soľ, korenie, podľa chuti muškátový oriešok.

Keď je hrášok uvarený, zmixujeme ručným mixérom. Povaríme niekoľko minút, keď je potrebné, pridáme vody, prípadne smotanu na varenie.

Brokolicová krémová polievka

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia brokolica
  • Soľ, čierne korenie, olivový olej
  • Kyslá smotana

Príprava:

Zemiaky zbavíme šupky. Brokolicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (podľa kvetov). Stonku brokolice nakrájame na malé kocky, rovnako tak tretinu zemiakov. Zbytok zemiakov nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno.

Na olivovom oleji opražíme cibuľu a cesnak, pridáme zemiaky aj nakrájané kúsky brokolice, krátko orestujeme, potom zalejeme vodou tak, aby zakryla zeleninu. Osolíme, okoreníme, varíme cca 15 minút. Pridáme kvety brokolice a varíme ešte 5 minút.

Keď sú zemiaky s brokolicou uvarené, vyberieme väčšie kúsky zemiakov, zbytok zmixujeme ručným mixérom dohladka. Pridáme dve veľké lyžice kyslej smotany. Dobre premiešame. Kto má chuť, môže si pridať do polievky väčšie kúsky zeleniny. Ešte raz by mala polievka zovrieť.

Špenátová krémová polievka

Ingimage

Potrebujeme:

  • 40 dkg čerstvého špenátu
  • Pol červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Voda
  • Soľ, korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Podľa chuti: smotana na varenie

Príprava:

Do hrnca dáme olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď chytí farbu, pridáme špenát a cesnak. Chvíľku restujeme, potom zalejeme vodou a varíme 10 minút. Odstavíme, zmixujeme, vrátime naspäť na varič.

Ak je polievka príliš hustá, pridáme vodu, ak riedka, pridáme lyžicu škrobovej múčky rozmiešanej vo vode. Pridáme soľ, korenie, čerstvú petržlenovú vňať, podľa chuti smotanu na varenie. Varíme niekoľko minút a polievka je hotová.

Ak chceme hustejšiu polievku, zvlášť si uvaríme zemiak na kocky v slanej vode pridáme do polievky ešte pred mixovaním. Takto budeme mať polievku zahustenú bez štipky múky.

Špargľová krémová polievka

Ingimage

Potrebujeme:

  • Menšiu viazaničku zelenej špargle (10 kúskov)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • Cibuľa
  • 3 PL múky
  • 1,5 l vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • Soľ, korenie, petržlenová vňať

Príprava:

Špargliam odrežeme drevnatú časť. Zbytok mäkkej časti uvaríme v troche vody, do ktorej dáme lyžičku soli a cukru. Povaríme 10 minút, aby sme z nich dostali horkosť. Scedíme.

Na troške oleja alebo masla opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku, premiešame, pridáme vodu, korenie, zemiaky narezané na menšie kocky a uvarené špargle. Varíme, kým nezmäknú zemiaky. Potom zeleninu zmixujeme na hladký krém, pridáme smotanu na varenie.

Dochutíme podľa potreby, ak je polievka príliš hustá, pridáme trochu vody a krátko povaríme. Posypeme na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s opekanými kúskami chleba.

»»» Ďalšie recepty so špargľou

Krémová polievka s mangoldom

Ingimage

Potrebujeme:

  • Viazaničku mangoldu
  • 1 mladá cibuľka
  • 1 cesnak
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 8 dcl zeleninového vývaru
  • Soľ, korenie
  • Olivový olej
  • Smotana

Príprava:

Očistený, narezaný mangold uvaríme na pare, scedíme, pridáme do hrnca k nadrobno nakrájanej cibuli a cesnaku, ktoré si predtým orestujeme na olivovom oleji. Ešte minútku restujeme spolu, potom zalejeme zeleninovým vývarom.

Keď polievka zovrie, pridáme ovsené vločky a varíme ešte 10 minút. Pridáme korenie, zmixujeme ručným mixérom. Môžeme servírovať s troškou kyslej smotany.

Prečítajte si tiež: Paradajková polievka na 5 spôsobov

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár