ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
utorok 24.10.2017 | meniny má Kvetoslava  
ReceptyPolievky

5 zelených krémových polievok

 kika/redakcia   11.02.2017   0

Máte radi zeleninu sviežej, jarnej, a teda zelenej farby? Brokolica, hrášok, špenát, mangold, špargľa... všetko kúsky plné vitamínov, minerálov, železa, vápnika.

Ponúkame do pľacu týchto 5 receptov. Nech sa vám taniere zelenajú a ústa sa zalizujú :)

Hrášková krémová polievka

Ingimage

 

Potrebujeme:

  • 20 dkg hrášku
  • 1 zemiak
  • 20 dkg graška
  • Pol červenej cibule
  • Voda
  • Soľ, korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Podľa chuti: smotana na varenie

Postup:

Do hrnca dáme olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa začne chytať farbu, pridáme vodu, hrášok a zemiak nakrájaný na kocky. Pridáme soľ, korenie, podľa chuti muškátový oriešok.

Keď je hrášok uvarený, zmixujeme ručným mixérom. Povaríme niekoľko minút, keď je potrebné, pridáme vody, prípadne smotanu na varenie.

Brokolicová krémová polievka

 

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia brokolica
  • Soľ, čierne korenie, olivový olej
  • Kyslá smotana

Príprava:

Zemiaky zbavíme šupky. Brokolicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (podľa kvetov). Stonku brokolice nakrájame na malé kocky, rovnako tak tretinu zemiakov. Zbytok zemiakov nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno.

Na olivovom oleji opražíme cibuľu a cesnak, pridáme zemiaky aj nakrájané kúsky brokolice, krátko orestujeme, potom zalejeme vodou tak, aby zakryla zeleninu. Osolíme, okoreníme, varíme cca 15 minút. Pridáme kvety brokolice a varíme ešte 5 minút.

Keď sú zemiaky s brokolicou uvarené, vyberieme väčšie kúsky zemiakov, zbytok zmixujeme ručným mixérom dohladka. Pridáme dve veľké lyžice kyslej smotany. Dobre premiešame. Kto má chuť, môže si pridať do polievky väčšie kúsky zeleniny. Ešte raz by mala polievka zovrieť.

Špenátová krémová polievka

Ingimage

 

Potrebujeme:

  • 40 dkg čerstvého špenátu
  • Pol červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Voda
  • Soľ, korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Podľa chuti: smotana na varenie

Príprava:

Do hrnca dáme olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď chytí farbu, pridáme špenát a cesnak. Chvíľku restujeme, potom zalejeme vodou a varíme 10 minút. Odstavíme, zmixujeme, vrátime naspäť na varič.

Ak je polievka príliš hustá, pridáme vodu, ak riedka, pridáme lyžicu škrobovej múčky rozmiešanej vo vode. Pridáme soľ, korenie, čerstvú petržlenovú vňať, podľa chuti smotanu na varenie. Varíme niekoľko minút a polievka je hotová.

Ak chceme hustejšiu polievku, zvlášť si uvaríme zemiak na kocky v slanej vode pridáme do polievky ešte pred mixovaním. Takto budeme mať polievku zahustenú bez štipky múky.

Špargľová krémová polievka

Ingimage

 

Potrebujeme:

  • Menšiu viazaničku zelenej špargle (10 kúskov)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • Cibuľa
  • 3 PL múky
  • 1,5 l vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • Soľ, korenie, petržlenová vňať

Príprava:

Špargliam odrežeme drevnatú časť. Zbytok mäkkej časti uvaríme v troche vody, do ktorej dáme lyžičku soli a cukru. Povaríme 10 minút, aby sme z nich dostali horkosť. Scedíme.

Na troške oleja alebo masla opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku, premiešame, pridáme vodu, korenie, zemiaky narezané na menšie kocky a uvarené špargle. Varíme, kým nezmäknú zemiaky. Potom zeleninu zmixujeme na hladký krém, pridáme smotanu na varenie.

Dochutíme podľa potreby, ak je polievka príliš hustá, pridáme trochu vody a krátko povaríme. Posypeme na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s opekanými kúskami chleba.

»»» Ďalšie recepty so špargľou

Krémová polievka s mangoldom

Ingimage

 

Potrebujeme:

  • Viazaničku mangoldu
  • 1 mladá cibuľka
  • 1 cesnak
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 8 dcl zeleninového vývaru
  • Soľ, korenie
  • Olivový olej
  • Smotana

Príprava:

Očistený, narezaný mangold uvaríme na pare, scedíme, pridáme do hrnca k nadrobno nakrájanej cibuli a cesnaku, ktoré si predtým orestujeme na olivovom oleji. Ešte minútku restujeme spolu, potom zalejeme zeleninovým vývarom.

Keď polievka zovrie, pridáme ovsené vločky a varíme ešte 10 minút. Pridáme korenie, zmixujeme ručným mixérom. Môžeme servírovať s troškou kyslej smotany.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 5 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

Najčítanejšie

Recept týždňa

Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Ktoré vyšetrenie v tehotenstve môže tehotná odmietnuť?
23.10.2017   1
Mám čerstvých 37 rokov a zdravú 5-ročnú dcéru. Moja nová gynekologička ma doslova tlačí a núti na amniocentézu len kvôli veku. Keď som povedala, že sú aj možné riziká a som proti, doslova začala psychický nátlak, že ubližujem bábätku, ešte kým sa nenarodilo.
Tehotná na pracovnom pohovore
20.10.2017   0
Tehotenstvo nie je dôvod, aby vás vyradili z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ako absolvovať pohovor, keď ste tehotná? Musíte to budúcemu zamestnávateľovi oznámiť? Môže od vás vyžadovať potvrdenie o tom, že nie ste tehotná?
Gestóza tehotných
18.10.2017   1
Niektoré gestózy sú pre budúcu mamičku veľmi nebezpečné a treba si na ne dávať veľký pozor. Za nebezpečné gestózy pre matku a dieťa považujeme odborne nazývanú preeklampsiu a eklampsiu. Pacientky s eklampsiou by mali byť čo najrýchlejšie prijaté na jednotku intenzívnej starostlivosti.
babetko
Prvé príkrmy – prvá doba gastronomická v troch krokoch
24.10.2017   0
Na prikrmovanie je dieťa pripravené po niekoľkých mesiacoch života. Nie je to vždy 6.ty mesiac. Keďže sa začne stretávať s novými chuťami, dôležitý je správny postup.
Ako sa hrať s novorodencom
23.10.2017   0
Dospelá spoločnosť je pre vaše dieťa tou najlepšou zábavou – najlepšou hračkou pre dieťa ste vy samotní. Ešte k tomu niekoľko tipov, ako na to.
Pečená hruška (od 6 mesiacov)
21.10.2017   0
Aby ste predišli problémom s nafukovaním bruška, nepodávajte dieťaťu surové ovocie až do 8. mesiaca (okrem banánov a avokáda). Skúste to napríklad pečením.
detské choroby
Viete, čo znamená mechanicky tíšiť kašeľ?
23.10.2017   0
Niekedy majú rodičia problém rozlíšiť, ktorý kašeľ je „suchý“ a ktorý naopak „mokrý, vlhký“. Ak už aj tento rozlišovací rébus zvládneme, siahame o rôznych sirupoch či kvapkách. A pojem „mechanicky tlmiť“ – nie, neznamená to dať dieťaťu ruku na ústa :)
Ako zvládnuť nočné mory u detí
22.10.2017   0
Ak sa dieťatko zobudí s plačom a krikom, má nočnú moru, my mu musíme pomôcť sa upokojiť. Ako to môžeme urobiť?
8 vecí, ktoré deťom poškodzujú imunitný systém
18.10.2017   0
Posledné výskumy potvrdili úzke prepojenie medzi psychikou, nervovým systémom a imunitou.
zvery
Tetraodon
23.10.2017   0
To, že v akváriu prebieha šikanovanie si všimneme na základe rozstrapkaných plutiev rýb a často v prípade Tetraodona aj nápadná stmavnutie celého tela, prípadne iba brušnej časti. Týmto dáva ryba najavo, že niečo nie je v poriadku.
Blchy sa k vám môžu dostať spokojne aj od susedov
19.10.2017   0
Blchy prenášajú rôznorodé choroby a dokážu zamoriť celý byt či dom. Rozhodne neplatí tvrdenie, že mačacie a psie blchy na človeka neprejdú!
Zimovanie hadov
18.10.2017   0
Po poslednom kŕmení počkáme 2 týždne. Potom začíname pomaly hadovi znižovať dobu osvetlenia a teplotu. Toto by malo trvať ďalšie 2 týždne, aby sa had poriadne vyprázdnil. Pokiaľ by sme to urýchľovali môžeme hadovi ublížiť, hnijúce zvyšky potravy v tele hada počas hibernácie nie sú nič povzbudzujúce pre jeho organizmus.