ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
nedeľa 22.10.2017 | meniny má Sergej  
ReceptyObilniny, strukoviny

3 rýchlovky so šošovicou (recepty pre lenivých)

 Alex.F   08.03.2017   3

Lenivosť a netrpezlivosť sú jednou z výrazných hnacích síl ľudského pokroku. Platí to aj v kuchyni, kde ma materinský pud a vyživovacia povinnosť k trom potomkom a manželovi prikvačili viac ako bolo mojej prirodzenosti milé.

Vypracovala som si však optimalizačnú techniku varenia, ktorú by sme mohli nazvať “nechaj povaľovať v chladničke.”

V spojitosti s mojimi sklonmi k všetkému zdravšiemu a úspornejšiemu vznikol celkom inšpiratívny prístup s možnosťami neohraničených tvorivých variácií.

Ingimage

 

Šošovicová nátierka (skvelá)

Suroviny:

  • 2 šálky varenej šošovice aj so šťavou (výborne sa hodí lúpaná šošovica)
  • ½ šálky oleja (slnečnicový, olivový, najlepšie panenský)
  • 2 polievkové lyžice horčice
  • soľ, mleté korenie, mletá rasca, dosť cesnaku, červená paprika, drvený majorán - podľa chuti

Postup:

Suroviny nahladko rozmixovať v užšej nádobe.

Servírovanie:

Výborne sa hodí na cesnakové hrianky, či suché alebo mastné.

Tipy:

Pridajte svoje obľúbené bylinky.

Ingimage

 

Šošovicová sekaná (klasické, sýte)

Suroviny:

  • 3 šálky varenej šošovice (bez šťavy)
  • 2 vajcia
  • 6 polievkových lyžíc strúhanky
  • soľ, mleté korenie, mletá rasca, cesnak, červená paprika, drvený majorán podľa chuti

Môžete pridať:

  • pár lyžíc oleja
  • restovanú cibuľku
  • strúhaný údený syr alebo tofu
  • nakrájanú slaninku, klobásu

Postup:

Suroviny vymiešať na hustejšiu kašu, naplniť do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy a piecť na 200 st.C cca 30 minút, kým nezačnú okraje príjemne hnednúť.

Servírovanie:

Mierne vychladnutú „sekanú“ krájame a podávame so šalátom, alebo klasicky so zemiakmi, či kyslým zemiakovým prívarkom.

Tipy:

Ako pri mäsovej sekanej môžete pred pečením vložiť dovnútra šošovicovej masy vajcia uvarené natvrdo.

Zo šošovicovej masy môžete robiť karbonátky obalené v strúhanke, ktoré vypražíte alebo potreté olejom upečiete na plechu.

Ingimage

 

Šošovicové rizoto (inšpirácia indickou kuchyňou)

Suroviny:

  • 2 šálky varenej šošovice
  • 2 šálky uvarenej ryže
  • 1 cibuľa alebo pór
  • olej
  • soľ, kari korenie podľa chuti

Môžete pridať:

  • sezónnu zeleninu
  • nakrájané tofu

Postup:

Na oleji orestujeme cibuľu alebo pór, pridáme varenú šošovicu, soľ, korenie. Zamiešame uvarenú ryžu a odstavíme.

Servírovanie:

Ako klasické rizoto alebo ako prílohu k ľahším suchším jedlám.

Tipy:

Ak do jedla pridávate zeleninu, môžete ju restovať s cibuľou alebo ju zamiešať surovú až po dovarení.

Ingimage

 

A na záver spomeniem klasiku - šošovicová polievka na kyslo (na bielo), šošovicová polievka so zemiakmi a zeleninou (na hnedo) alebo šošovicový prívarok, ktorých receptúry sú v našich končinách hojne rozšírené a ktorých príprava bude vďaka povaľujúcej sa varenej šošovici skutočnou rýchlovkou. A dobrá rýchlovka nie je zlá! ;-)

Vaša (lenivá a netrpezlivá) Alex.F

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.8 z 5. Celkom 11 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

Najčítanejšie

Komentáre k článku
Danica napísané 19.09.2016 11:58

Ďakujem za nápadité recepty. Vyskúšala som a sekaná mala najväčší úspech.

Zuzi napísané 23.08.2016 08:58

Natierka je fakt vyborna, ked sa dobre okoreni. Mi kolegyne nechceli verit, ze je z obycajnej sosovice smile

Miša napísané 17.08.2016 08:42

Ó, šošovica v špajzi, chutí nám všetkým, ale klasického prívarku či polievky už máme plné zuby. Tak ďakujem za recepty, už teraz cez obrazovku mi chutia :-) Určite vyskúšam...

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Tehotná na pracovnom pohovore
20.10.2017   0
Tehotenstvo nie je dôvod, aby vás vyradili z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ako absolvovať pohovor, keď ste tehotná? Musíte to budúcemu zamestnávateľovi oznámiť? Môže od vás vyžadovať potvrdenie o tom, že nie ste tehotná?
Gestóza tehotných
18.10.2017   0
Niektoré gestózy sú pre budúcu mamičku veľmi nebezpečné a treba si na ne dávať veľký pozor. Za nebezpečné gestózy pre matku a dieťa považujeme odborne nazývanú preeklampsiu a eklampsiu. Pacientky s eklampsiou by mali byť čo najrýchlejšie prijaté na jednotku intenzívnej starostlivosti.
SZČO a materská
17.10.2017   1
Má SZČO nárok na materské? Musí prerušiť alebo zrušiť živnosť, keď poberá materské? Aké sú podmienky nároku na materské? Ako sa vypočíta materské SZČO? Mám nárok na materské, ak mám podlžnosti na poistnom?
babetko
Pečená hruška (od 6 mesiacov)
21.10.2017   0
Aby ste predišli problémom s nafukovaním bruška, nepodávajte dieťaťu surové ovocie až do 8. mesiaca (okrem banánov a avokáda). Skúste to napríklad pečením.
Prečo dojčiť hneď po pôrode?
20.10.2017   9
Po pôrode sú hormóny mamičky, ale i dieťatka priamo naštartované na to, aby ste začali úspešne dojčiť. Ak vaše dieťatko nemalo možnosť prisať sa na prsník tesne po pôrode a prvé, čo do pusy dostane, je fľaša, môže sa stať, že potom mu bradavka „nebude stačiť“.
Súťaž o milé zásterky a termohrnčeky
20.10.2017   0
Hráte o 3x keramický termohrnček v provensálskom dizajne spolu s gazdinkovskou zásterou.
detské choroby
Imunita na školách
19.10.2017   0
Detské kolektívy sú doslova rajom na šírenie vírusov a infekcií. Preto je veľmi dôležité, aby ste vaše ratolesti zaopatrili ochranným štítom.
8 vecí, ktoré deťom poškodzujú imunitný systém
18.10.2017   0
Posledné výskumy potvrdili úzke prepojenie medzi psychikou, nervovým systémom a imunitou.
Bolesť končatín
15.10.2017   0
Nervózne prestupujem z nohy na nohu, zatiaľ čo môj štvorročný syn sa asi desať metrov za mnou vlečie slimačím tempom a tvári sa nešťastne: „Ale keď mňa bolia nožičky...“ Niekedy bolia nožičky účelovo, niekedy bolia večer po celodennom lietaní. Niekedy sa dieťa v noci zobudí a plače kvôli bolestiam. Vymýšľa si? Má atritídu? Nemôže to byť nádor? Rastie?
zvery
Blchy sa k vám môžu dostať spokojne aj od susedov
19.10.2017   0
Blchy prenášajú rôznorodé choroby a dokážu zamoriť celý byt či dom. Rozhodne neplatí tvrdenie, že mačacie a psie blchy na človeka neprejdú!
Zimovanie hadov
18.10.2017   0
Po poslednom kŕmení počkáme 2 týždne. Potom začíname pomaly hadovi znižovať dobu osvetlenia a teplotu. Toto by malo trvať ďalšie 2 týždne, aby sa had poriadne vyprázdnil. Pokiaľ by sme to urýchľovali môžeme hadovi ublížiť, hnijúce zvyšky potravy v tele hada počas hibernácie nie sú nič povzbudzujúce pre jeho organizmus.
Jazdenie na koni - začíname
12.10.2017   3
Kone sú fascinujúce zvieratá a jazdenie na nich o to viac. Nie je to ani tak náročné ale vyžaduje si to odvahu a správneho trénera. Ako na to? Skúsime vám poradiť. Ako vybrať ranč, trénera a koňa?