V mojom rýchlovkovom receptári som už písala o šošovici, dnes sa pozrieme na ďalšiu strukovinu – fazuľu. Ako dlhoročný “nemäsožravec” mám k strukovinám mimoriadne pozitívny vzťah. ;-)
(skúsení fazuľovariči, môžu preskočiť):
- suchú fazuľu preberte, prepláchnite a namočte do studenej vody na 10-12 hodín
- vodu zlejte a fazuľu prepláchnite, čím sa fazuľa zbaví časti látok, ktoré spôsobujú nafukovanie
- v dostatku čistej vody varte fazuľu domäkka s bobkovým listom, rascou a pod. (pridanie byliniek a korenín zmierňuje nafukovanie)
- dĺžka varenia je podľa odrody fazule na sporáku 1-2 hodiny, alebo kratšie v tlakovom hrnci
Takže šup-šup, otvoríme chladničku a tam na nás žmurká misa varenej fazule. Skvelé! Chutné a výživné jedlá sú na dosah a verte, že ulahodia aj „mäsožravcom“, to mám odskúšané.
Môžete rýchlo pripraviť fazuľovú klasiku, ako kyslá fazuľová polievka, prívarok, fazuľový guľáš, alebo sa nechajte inšpirovať nasledujúcimi receptami:
Suroviny:
Postup:
Na oleji do sklovita restovať nasekanú cibuľu. Pridať fazuľu aj so šťavou, pasírované paradajky, soľ, koreniny a nechať podusiť. Na záver pridať cesnak, kukuricu a odstaviť.
Servírovanie:
S ryžou alebo poriadnym krajcom chleba, aby bolo čím vytierať šťavu. Zeleninová príloha a bylinky podľa chuti.
Tipy:
- Kocočky slaniny, kolieska klobásy alebo kvalitných párkov jedlo poľahky odvegetarianizujú.
- Kukuricu stačí len prehriať, nie variť, aby ostala šťavnatá, chrumkavá.
- Nutričnú hodnotu a chuť jedla zvýši kvalitný olej, prípadne kúsok masla pridaný do jedla až po dovarení.
Suroviny:
Postup:
Nasekanú cibuľu orestovať na oleji na väčšej panvici, pridať fazuľu, nakrájané varené zemiaky, ochutiť soľou, paprikou, cesnakom. Do zlatista opekať na panvici alebo dať zapiecť pod gril, podľa potreby pridať olej.
Servírovanie:
Bohato posypané údeným syrom. Ako príloha sa hodí kvasená kapusta alebo sladko-kyslý kapustový šalát.
Prečítajte si aj: 3 rýchlovky so šošovicou (recepty pre lenivých) |
---|
Suroviny:
Môžete pridať:
Postup:
Najemno nasekať cibuľu, uhorky, vajíčka, nastrúhať mrkvu, prípadne zeler. Všetko zmiešať s fazuľou a preliať zálievkou z oleja, octu/citrónovej šťavy, soli, korenia a byliniek.
Servírovanie:
S pečivom alebo v diétnej verzii so šalátovými listami, či čínskou kapustou.
Dobrú chuť!