Slivkový koláč s makom

kika/redakcia 0

Máte chuť na slivkový koláč s posýpkou – makovou alebo obyčajnou „drobivou,“ ale aby bol hneď a zaraz?

Netrápte sa zbytočne s kysnutým cestom. Skúste tento recept s jogurtom a slivkový koláč už ani inak robiť nebudete.

Pixabay

Potrebujeme:

  • dva (malé) biele jogurty, môžu byť aj tie hustejšie grécke
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 50 g oleja

Na posýpku:

  • verzia s makom: aspoň 100 g maku + kryštálový cukor + lyžička škorice
  • verzia „drobivej mrveničky:“ 50 g rozpusteného masla, 6 polievkových lyžíc hrubej múky, 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru

Ako na to:

1. do menšej misky nasypeme múku a zmiešame s práškom do pečiva

2. do väčšej misky dáme olej, vajíčko, jogurty – dobre premiešame, pridáme cukor (kryštálový aj vanilkový), opäť zamiešame a postupne do cesta sypeme múku

3. cesto vylejeme do okrúhlej (23 cm) pripravenej formy (naolejovanej, vysypanej múkou)

4. na vrch poukladáme slivky – jeden zaváraninový pohár by mal stačiť.

Pozor, ak pracujeme s čerstvými slivkami. Vtedy musíme dať pod plech pre istotu aj papier na pečenie, pretože nám môže začať vytekať v priebehu pečenia šťava zo sliviek.

5. slivky husto zasypeme makovou alebo drobivou posýpkou.

6. pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov aspoň 30 minút.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,40 z 5)
Loading...

Pridaj komentár