Krafne: šišky, ktoré poznáte z dovolenky v Chorvátsku

kika/redakcia 0

Na Slovensku šišky, v Čechách koblihy, v Poľsku Pączki, v Bosne a Srbsku krofne a v Chorvátsku krafne alebo pokladnice. Nesmú chýbať v časoch fašiangových karnevalov, ale nie je ničím nezvyčajným, keď sa objavia na Veľkú noc či na Vianoce. Vyskúšajte chorvátsky recept.

iStock

Na krafne či pokladnice potrebujeme:

  • 1 kg múky
  • 2 kocky čerstvých kvasníc
  • 4 dl mlieka
  • 3 vajcia + 3 žĺtka
  • 130 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 dl oleja
  • 2 lyžice rumu
  • Nastrúhaná citrónová kôra
  • Lyžička soli

Príprava:

Kvások rozpustíme v teplom mlieku so štipkou cukru. Kým kvások pracuje, mixérom spracujeme vajíčka, žĺtka, cukor a olej.

Vo väčšej miske pomiešame múku, soľ, kvások a spracované vajíčka s olejom a cukrom.

Mixérom so špirálami spracovávame cesto, kým nebude dosť kompaktné, kým sa nebude dať dobre miesiť rukou. Vtedy cesto položíme na dosku a dobre ho miesime rukami, kým nebude hladké na dotyk.

Zakryjeme ho fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste, malo by sa zdvojnásobiť (trvá to asi 30-40 minút).

Vykysnuté cesto rozvaľkáme valčekom na šírku asi 1,5 cm a potom pohárom vyrezávame z cesta kruhy, ktoré položíme na čistý obrus, zakryjeme a necháme odpočívať ešte asi 20 minút.

Krafne pečieme vo veľkom množstve zohriateho oleja, najprv s jednej strany a keď začnú chytať farbu, obrátime ich na druhú stranu. Upečené krafne položíme na papierový obrúsok, aby sme sa zbavili mastnoty navyše a ešte teplé ich posypeme vanilkovým alebo práškovým cukrom. Ozdobíme marmeládou alebo čokoládou.

Prečítajte si tiež: Fritule, chorvátske mini šišky

Dobré rady 

  • Pri výrobe cesta na krafne je dobré vedieť, že ak je v ceste viac cukru, treba dať aj viac kvasníc, alebo nechať cestu dlhší čas na kysnutie.
  • Olej na vyprážanie nesmie byť ani príliš horúci, inak krafne rýchlo stmavnú a zvnútra ostanú polosurové a ťažké. Keď bude olej vypeckovaný málo, riskujeme, že krafne ho do seba vpijú ako špongia. Teplota by mala byť okolo 180 – 190 stupňov.
  • Oleja treba mať toľko, aby v ňom krafne plávali a nie sa dotýkali dna. Treba ich piecť po troške, najviac 4 – 5 naraz, aby olej náhle neochladol od veľkého množstva cesta.

Mohlo by vás zaujímať: 10 naj pláží pre rodiny s deťmi v Chorvátsku

podľa recipeci.com

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (7 hlasov, priemerne: 4,70 z 5)
Loading...

Pridaj komentár