Domáce donuts

Andrej Jakubík 0

Základná potrava Homera Simpsona, delikatesa pre amerických policajtov alebo  pochúťka, ktorá sa predáva hlavne v obchodných reťazcoch.

Milióny ľudí si bez tohto jedla (a kávy k nemu) nevedia predstaviť začiatok svojho dňa.

Shuttertstock

Treba povedať, že sa jedná o výdatnú porciu cukru, a to predovšetkým v poleve, ktorá je na spôsob glazúry.

Hlavná surovina na jej výrobu je cukor a limetková šťava. Tieto dve suroviny sa rozmiešajú dohladka a tvoria základnú polevu.

Ale to najpodstatnejšie je cesto.

Zabudnite na ťažké cesto, ktoré pripomína slovenskú verziu šišiek a doprajte si ľahkú variáciu z USA.

Ako na to?

Samozrejme, ako to už býva, tajomstvo nie je až tak skryté v ingredienciách, ale v správnej príprave. Ich výroba nie je ľahká a je pomerne dosť dlhá. Výsledok však stojí za to.

Shutterstock

Hrnčekový recept na domáce donuts

 

Potrebujete na kvások:

  • 1 hrnček teplého mlieka,
  • polovičku droždia,
  • trocha cukru.

Ako už iste tušíte, tak z tejto zmesi urobíme kvások, ktorý necháme odpočívať na teplom mieste.

Potom zmiešame cesto:

  • štvrť masla,
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru,
  • vanilkovú arómu,
  • 1 vajce a
  • 2 hrnčeky polohrubej múky.

Všetky suroviny vymiešame, zmiešame s kváskom a necháme približne 30 minút kysnúť. 

Práca s cestom

Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm a vykrojíme donutky. 

V podstate nie je pevne stanovený tvar a všetko závisí iba na vašej fantázií a nálade. Ak sa rozhodnete pre klasický tvar, tak je to klasický kruh s otvorom v strede.

Potom, ako ich vykrojíme, ich necháme znova 30 minút odpočívať. Toto je dôležitá fáza, pretože ak nenecháte cesto mierne odpočinúť, tak výsledok nemusí byť 100 percentný. 

Shutterstock

Vo fritéze alebo v hrnci si rozpáľte olej a vhoďte doňho kúsok masla.

Práve maslo je vec, ktorá zabráni preniknutiu oleja až do hĺbky šišky a ona ostane na povrchu krehká, ale vo vnútri jemná. Navyše takto bude obsahovať minimum oleja.   

Vykrojené šišky vložíme do rozpáleného oleja a z každej strany smažíme približne 10 sekúnd, pokiaľ nie je farba krásne do zlata. Potom ich vyberieme a položíme na miesto, kde môže odtiecť prebytočný olej.

Fantázia pri zdobení

Nasleduje zdobenie, a to už skutočne môže bez problémov zasiahnuť vaša fantázia. Klasika je roztopená čokoláda a cukrová glazúra, ale pokojne sa dá použiť napríklad aj kokos, mleté orechy, cukríky a podobne. 

Vyrobiť si doma vlastné šišky skutočne nie je problém a čo je najlepšie, tak za cenu jednej šišky z obchodu si ich doma vyrobíte minimálne desať. 

Shutterstock

 

Vedeli ste, že …?

Pravdepodobnou krajinou pôvodu šišiek je, ako inak USA, kde ich začali pripravovať holandskí prisťahovalci.

Za vynálezcu tohto jedla sa však považoval istý Hanson Gregory, ktorý vraj tento nápad dostal už vo svojich 16-tich rokoch v roku 1847. Avšak recept na šišky sa objavil už v roku 1803, kedy bol publikovaný v zbierke amerických receptov.

Najväčšia šiška na svete bola postavená v roku 2007 a skladala sa z 90 tisícov malých šišiek. Stalo sa to v Sydney pri príležitosti premiéry Simpsonovcov vo filme.

Od roku 1938 sa v USA oslavuje každý prvý júnový piatok National Doughnut Day, teda národný deň šišky. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (116 hlasov, priemerne: 3,38 z 5)
Loading...

Pridaj komentár