Ako uvariť krupicovú kašu

redakcia 0

Krupicová kaša, grís alebo grísik. S grankom, so škoricou, s ostrovčekmi roztápajúceho sa masla. Nostalgia za detstvom, ktorú raz budú cítiť aj vaše deti a zároveň pripomienka, že nie zo všetkého musíme vyrásť.

Zásadná otázka by mohla znieť: máte ju radi hustejšiu alebo viac plávajúcu? Ako odhadnúť ten správny pomer, aby nebola príliš riedka ako polievka alebo príliš „zabetónovaná?“ Koľko krupice treba zamiešať do mlieka? A vlastne ešte dôležitejšia vec: ako ju tam zamiešať, aby kaša bola hladká a bez hrudiek?

Čo budeme potrebovať na „grísik“

  • 1 l mlieka (4 osoby) / 250 ml (pre jedného)
  • 8 – 10 lyžíc detskej krupice (menej pre redšiu, viac pre hustejšiu)
  • štipka soli

Na ozdobenie:

  • kakao, granko, škorica, cukor, maslo

Postup, ako uvariť krupicovú kašu

Niektorí majstri vedia nasypať krupicu do vriaceho mlieka tak, aby im nevznikli žiadne hrudky. Pokiaľ ale nemáte na to správny grif, o rovnaký výsledok sa pokúsite tak, že krupicu zamiešate do vlažného mlieka, privediete k varu a za stáleho miešania povaríte ešte 5 minút.

Keď vám príde kaša dostatočne hustej konzistencie, akú máte radi, nalejete na pripravené tanieriky. Potom už si na kašu nasypete to, čo máte najradšej, výborná kombinácia je pol škorice, pol granka s maslom – buď nakrájate hrudky, ktoré sa budú pomaly roztápať alebo si maslo dopredu trochu povaríte.

Začnite jesť „z krajíčka,“ ako sa hovorí u nás doma, lebo tam to najmenej páli. Dobrú chuť.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (15 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár