Potrebujeme:
- 100 gramov múky,
- 100 gramov masla,
- 2 dcl mlieka (1,5 % tuku),
- strúhaný modrý syr typu gorgonzola (100 gramov),
- tymián (skvelý by bol čerstvý, ale ak nemáte, pokojne dajte sušený (len toho menej, je výraznejší),
- dva strúčiky cesnaku,
- soľ, čierne korenie,
- 2 bielky.
Postup:
Z múky a masla urobíme zápražku, pridáme mlieko, necháme zhustnúť. Do toho zapracujeme syr, môže sa aj jemne rozpustiť; hodí sa určite aj cesnak a úplne nakoniec pridáme vyšľahané bielky, ktoré už len veľmi jemne zapracujeme.
Zmes dáme do vymastených a múkou vysypaných formičiek na suflé (asi do ¾ výšky) a upečieme.
Pokojne prudšie aj na 200 stupňov a musí to jemne vybehnúť.
Čas nebudem zámerne uvádzať, záleží, ako veľké mištičky máte. Treba jednoducho a prakticky skúšať špajdlou, ak zostane suchá a povrch máte krásne zlatistý, je hotovo.
Ak máte chuť, …
fantázii sa medze nekladú, môžete do vášho suflé pridať aj nejaký druh jemného pomletého mäsa (králik/kura alebo rybu), no vtedy určite radšej ľahší syr než ten s modrou plesňou.