ReceptyCestoviny a pizza

Poznáte cestoviny?

 Iveta Fuzaková   26.06.2015   0

Národné jedlá založené na cestovinách sú špecifikom nielen v Taliansku. Túto výbornú pochúťku obľubujú ľudia po celom svete, ale len málokto vie, že ich história a vývoj siahajú do čias pred naším letopočtom.

Taliani cestoviny „nevymysleli“, i keď sa nimi radi hrdia. Vyrábané boli aj sú v rôznych častiach sveta, viaceré kultúry používali rôzne receptúry a suroviny. Dnes hrá prím pri výrobe niektorých druhov aj tzv. semolina – 100% tvrdá pšenica. Sú tiež základom prípravy ľahkých jedál Stredomorskej kuchyne.

 

Tvar cestovín = jedinečná kultúra regiónu

Talianske zdroje v počte druhov cestovín sa rôznia. Niektoré uvádzajú, že existuje až 600 druhov cestovín, iné zase, že existuje asi 310 tvarov cestovín, ktoré majú až 1300 mien. V Taliansku má často každý región či mesto vlastný názov na mnohé druhy cestovín.  Vedeli by ste rozoznať pappardelle, fettuccine, fusilli, vermicelli, linguine, conchiglioni, rigatoni, farfalle, penne, farfalle, fiori, corallini, ravioli, cannelloni či tortellini?

Bežný človek je rád, ak rozozná špagety, kolienka a vrtuľky. Vyznať  sa v cestovinách je hotové umenie a ani praví Taliani nepoznajú všetky druhy.

Kde sa vzali cestoviny?  

História prípravy cestovín siaha až do doby pred naším letopočtom. Cesto na cestoviny sa pripravovalo z dvoch základných surovín, múky a vody a následne sa sušilo na slnku. Potom sa trhalo na menšie kúsky a varilo. V minulosti sa tvrdilo, že cestoviny priviezol do Európy taliansky cestovateľ Marco Polo, ale v skutočnosti tu boli cestoviny dávno predtým ako ich priniesol známy dobrodruh. Asi 400 rokov pred našim letopočtom patrili cestoviny do jedálnička Etruskov.

Číňania ich poznali ešte oveľa skôr. Pochutnávali si na nich už 3000 rokov pred naším letopočtom. Rezance, ako špecifický druh cestovín, pochádzajú z Nemecka. Ich výroba je zdokumentovaná už v 13.storočí. V Taliansku sa zo začiatku vyrábali cestoviny doma. Prvé továrne na výrobu cestovín začali vznikať v 17.storočí. Aj vďaka nim sa začali rozširovať tvarové kreácie a rôznorodosť.

Prvé paradajky priviezol Cortéz z Ameriky do Európy v roku 1519, ale Taliani potrebovali ďalších 200 rokov, kým sa v kuchyni objavila ich legendárna paradajková omáčka, ktorá v súčasnosti patrí medzi taliansku klasiku.

Cestoviny a ich delenie

Semolinové cestoviny sú pripravované zo semoliny, čo je špeciálny druh 100% durum (tvrdej) pšenice. Takéto cestoviny sú výživnejšie ako klasické z bielej múky. Semolina dodáva cestovinám aj krásnu žltú farbu, pevnosť a vynikajúcu chuť. Ak chcete skúsiť rozdiel, medzi cestovinami z bielej múky a semolinovými, vyskúšajte napríklad semolinové Fusilli, Spaghetti či Penne od Podravky.

Vždy ich varte  v dostatočnom množstve vody, 1 liter na 100g cestovín a uvarte ich „al dente“. Vtedy majú totiž nižší glykemický index. Pripravte si doma napríklad cestovinový šalát s Podravka pasírovanými paradajkami a Eva sardinkami či tuniakom. Ľahké, rýchle a chutné. 

Pasta Frecso sú čerstvé, poväčšine doma vyrobené cestoviny zo pšeničnej múky, vajec, vody a s kvapkou bieleho vína. Cestoviny bývajú hladké, ale môžu byť aj tvarované. Často sa plnia rôznymi sladkými a slanými náplňami.

Pasta Secca sú cestoviny, ktorých základ tvorí tvrdá pšeničná krupica a voda. Pri dlhšom varení sa nerozvaria, najlepšie sú ale polotvrdé alebo dobre známe aj pod názvom „al dente.“ Patria sem linguine, tagliatelle, penne či farfale.

Pasta Colorata sú  farebné cestoviny, ktorým farbu pridáva zelenina. Môže ísť o cviklu, paradajkový pretlak, či špenát. Rôzne zaujímavé farby sa dajú „vyčarovať“ aj pridaním korenín, ktoré cestoviny zafarbia a ochutia.

Zaujímavosti zo sveta cestovín

Každý človek, ktorý miluje cestoviny pozná slovné spojenie „al dente“. Viete, čo tieto dve slová znamenajú? Ide o pojem využívaný v spôsobe prípravy cestovín. Vo voľnom preklade z taliančiny ide o prípravu „na zub“, čiže spôsob, akým zistíte správne pripravené cestoviny.

Priemerný Talian zje ročne neskutočných 51 kilogramov cestovín a pri ich konzumovaní nepoužívajú vidličku a lyžičku. Zvyk jesť špagety takýmto spôsobom prišiel zo Spojených štátov amerických. Taliani používajú iba vidličku. V talianskych reštauráciách sa cestoviny podávajú ako primo piatto, teda prvé jedlo po predjedle.

Odosielam Váš hlas...
Zatiaľ nehodnotené. Budete prvý!
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Lepšie tehotenstvo s hudbou (a čo počúvať)
01.03.2021   0
Ako môže počúvanie hudby prospieť nenarodeným deťom a ich matkám, a ktorá hudba sa najlepšie hodí počas tehotenstva.
Zamlknutý potrat - Missed abortion
27.02.2021   24
Šla som z poradne a pred nemocnicou som stretla kamarátku. Plakala. Práve jej na ultrazvuku v ranom štádiu tehotenstva oznámili, že jej dieťaťu, na ktoré sa už veľmi tešila a malo sa narodiť ako prvé, nebije srdiečko. Má prísť na hospitalizáciu... Aj jej sa to stalo, aj mnohým ďalším. Len sa o tom tak veľmi nehovorí.
Kuváda - keď je tehotný aj muž
24.02.2021   0
Tehotná žena priťahuje pozornosť okolia a je zahrňovaná ochranou a starostlivosťou. Muž po jej boku však môže tiež prežívať nevoľnosť i bolesti.
babetko
Ako uvariť prvú mrkvu (1)
01.03.2021   0
Najjednoduchší postup na svete na uvarenie prvého zeleninového príkrmu. S krásnymi fotografiami od Jany Babjak Veselskej.
Súťaž: Čo sa dá robiť cez jarné prázdniny v lockdowne?
01.03.2021   0
Súťažte o 20 eurovú poukážku na nákup v dm.
Bio matky len zbytočne "príliš riešia". Alebo ?
28.02.2021   0
Sú bio potraviny skutočne len módny trend, výstrelok, úchylka, manier bohatých ľudí ? A máme sa pozerať na výživu detí inak?
detské choroby
7 tipov pri suchom dráždivom kašli
01.03.2021   0
Čo používate na suchý dráždivý kašeľ? Čo funguje? Ponúkam pozbierané nápady, ak sa v tomto počasí niečo podobné u vás doma objaví.
Porucha spôsobená nedostatkom prírody
27.02.2021   0
Čo je to „nature- deficit disorder“? Tento termín objavil, či zaviedol Richard Louv. Hovorí, že spôsobuje široké spektrum psychických i fyzických problémov, ktoré deti majú.
Cvičenia na ploché nohy pre deti: 15 hravých tipov
23.02.2021   0
Vhodnou terapiou sú jednoduché cvičenia na spevnenie klenby. Určite sa medzi nimi nájdu aj také, pri ktorých sa deti zabavia.
zvery
Najčastejšie chyby pri výcviku psa, ktoré robíme takmer všetci
22.02.2021   0
Ak raz budete na psa kričať „K nohe,“ druhýkrát „Poď sem“, či „Kde sa túlaš!“ nebude vám rozumieť.
Vodná korytnačka v zime
16.02.2021   0
Zabudnite na malé plastové bazéniky s plastovou palmičkou, ktoré neudržia teplotu a po niekoľkých mesiacoch neudržia ani samotnú korytnačku. Zabudnite aj na stolné lampičky, ktorými chcete nahradiť správne svetlo.