Sacharidy sú obsiahnuté v mnohých potravinách a existujú významné rozdiely medzi ich účinkami na ľudské zdravie. Prírodné sacharidy sa nachádzajú v zelenine, ovocí, zemiakoch alebo celých zrnách. Tieto potraviny sú zvyčajne považované za zdravé.
Na druhej strane umelé sacharidy nájdeme v sladených nápojoch, ovocných džúsoch, sušienkach, bielom chlebe, cestovinách, bielej ryži atď.
Umelé (priemyselne spracované) sacharidy spôsobujú, ako sme zmienili vyššie, prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi s následným prudkým poklesom, čo môže vyvolať hlad a "baženie" po ďalšom jedle s vysokým obsahom sacharidov.
Myslím, že ak by sme sa mali rozprávať o tom, ktoré potraviny sú pre deti škodlivé, či už majú diagnózu ADHD alebo ako rodičia u nich riešime prejavy nepozornosti, nesústredenosti, nadmernej živosti, mali by ste rýchlo jasno. Žiadne sladkosti, žiadne Jupíky či Kubíky ... a mnoho iného.
Dodržiavať nejaké tie zásady by bolo vhodné aj preventívne. Možno by potom bolo menej detí, ktorým už v pomerne nízkom veku nasadzujú lieky na upokojenie...
Použité zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov, crzp.uniag.sk, cs.medlicker.com, ikem.