Čo jedia hyperaktívne, výbušné a nervózne deti

Mária Kopčíková 0

Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, spôsobujú kolísanie hladiny glukózy v krvi, čo má priamy vplyv na príznaky hyperaktivity (nepokoj, nepozornosť, podráždenosť).

Na kolísanie glykémie a rýchly nástup hypoglykémie reaguje telo zvýšením stresových hormónov v krvi dieťaťa, čo vedie k nervozite, nerozhodnosti.

Hypoglykémia

Ak dieťa pravidelne jedáva potraviny s vysokým glykemickým indexom, 1 – 2 hodiny po ich konzumácii klesne hladina cukru v krvi pod normálnu hodnotu. Vtedy sa môžu objaviť príznaky hypoglykémie.

Aké?

  • napríklad „vlčí hlad“ – objaví sa nutkavá potreba niečo zjesť, kedy dieťa môže stratiť sebakontrolu a zje toho veľmi veľa.
  • iné deti bývajú v hypoglykémii hádavé, hašterivé, nervózne, netrpezlivé, môžu vybuchovať, vykrikovať. Iné sú uzimené i malátne, bez chuti čokoľvek robiť.
  • z telesných príznakov sa môže objaviť prílišné potenie, zívanie, závrat, švŕkanie v bruchu.
  • nezriedka sa tento stav prejaví zakoktávaním, zlou výslovnosťou, bolesťami hlavy, či žalúdka.

Ak sa dieťa dostane do hypoglykémie, neprebehne to u neho tak, že si konštruktívne pôjde dať nejaké vhodné jedlo. Častokrát sú deti v škôlke, či v škole na hodine.

Čiže

a) si tento svoj stav neuvedomia a 

b) ak by si ho aj uvedomili, často ho nemajú ako riešiť.

Riešenie? Deti by mali jesť pravidelne, vhodné potraviny – prednostne s nízkym glykemickým indexom.

Glykemický index

Sacharidy sú základom našej stravy a preto sa im v žiadnom prípade netreba vyhýbať, ani u detí.

Čo s detským telom robia potraviny s vysokým GI?

Keď vyberáte a chystáte stravu pre svoje deti, je dobré vedieť, že nízky glykemický index majú potraviny málo sladkej chuti.

Čím pomalšie sa cukor z potraviny vstrebáva, tým lepšie. Glykemický index potravín určuje práve tento parameter.

Vysoký glykemický index majú sladkosti, sladké pekárske výrobky, či tak obľúbené raňajkové cereálie, biele pečivo.

Príklady glykemického indexu (GI) jednotlivých potravín a jedál 

Nízky GI

Stredný GI

Vysoký GI

biely jogurt, tvaroh

ananás, broskyne

cornflakes, cereálie sladené

avokádo

celozrnná ryža

bábovky, buchty

brokolica, karfiol

hrozno, pomaranč

müsli tyčinky

šalát, špenát

mrkva

muffiny

šošovica, fazuľa

ovsené vločky

bagety

mlieko, kyslomliečne výrobky

sladené jogurty

biele cestoviny uvarené do mäkka

orechy

zemiaky varené v šupke

ryža z instantných vreciek

paprika, uhorky

celozrnný chlieb

donuty

kaleráb

červená fazuľa v konzerve

hranolky

mandle

banán, hrozienka

zemiaková kaša, knedle

tofu

zelený hrášok, repa

toastový chlieb

čerešne, grapefrutit, marhule

slivky, mango

sušené ovocie (zväčša je sladené)

jablká, hrušky

varené špagety, kuskus

biele pečivo, racio chlebíky

varené celozrnné cestoviny

pita chlieb, biely chlieb

keksy, sladkosti

 

Čo by deti nemali raňajkovať

Chápem, že zabehané zvyky sa odstraňujú ťažko a že je to najmä o našom myslení. A tiež skúsenosti.

Tá moja vlastná smeruje tým odporúčaniam, ktoré hovoria o tom, že pre deti sú dôležité raňajky (ale nie plné rýchlych cukrov) a tiež desiata.

Samozrejme aj iné jedlá dňa, ale akoby tie deti najviac toho pojedli dopoludnia. Ak sa deti stravujú v škole v jedálni, snáď tá strava bude mať primeranú hodnotu 🙂

Jedna teória hovorí o tom, že dieťa ráno netreba nútiť do jedla, ak samo hladné nie je. V realite našich škôlok a škôl je ale veľmi ťažké potom zabezpečiť, aby sa dieťa najedlo, keď hladné bude. Prípadne podľa typu dieťaťa – aby sa vôbec najedlo…

Zdá sa mi teda vhodnejšie zabezpečiť raňajky doma.

Áno, niekedy musíte vstať o 20 minút skôr. Áno, zväčša musíte mať nejaký plán, čo na tie raňajky vydáte, aby ste to mali doma nakúpené. Áno, ak chcete primäť deti jesť niečo zdravšie, musíte rátať s masívnym odporom a skúšať to opakovane 🙂

Ale toto všetko sa  zvládnuť dá, stojí to naozaj len trocha času (ak ste už ako prvé zmenili myslenie).

Prečo radšej NIE sladkým cereáliám

Sladké cereálie nie je to pravé orechové, aj keď je veľa rodičov presvedčených, že práve miskou „granulí“ s mliekom dávajú svojim deťom to najlepšie.

Zasadil sa o tom Mr. Kellog, ktorý spolu so svojim bratom v Amerike po prvý raz niekedy pred vyše 100 rokmi vyprodukoval cornflakes a potom 40 rokov masívne investoval do reklamy zacielenej na malé deti.

Jennifer Harris z univerzity v Yale hovorí, že „detské“ cereálie obsahujú v porovnaní s cereáliami určenými pre dospelých o 85 percent viac cukru, o 60 percent viac soli a o 65 percent menej vlákniny.

Ak teda každé ráno vyprevadíte dieťa do školy po „cereálnych“ raňajkách, nie je to úplne najlepší štart do dňa.

Neviem, či je to horšie alebo je to jedno, ale pokiaľ dieťa beží ráno do školy, v ruke horalku, či pizzu z predošlého dňa, na desiatu má balený croissant a krabičkový džúsik ….

Rýchlymi cukrami sa to len tak hmýri. U takéhoto dieťaťa sa niet čo čudovať, že v škole buď „spí“ alebo sa javí ako hyperaktívne.

Čo by deti MALI raňajkovať

Mali by to byť poctivé, kvalitné potraviny.

Nejaké bielkoviny: biely jogurt, kefír, tvaroh, tvrdé syry, cottage, šunku s vysokým podielom mäsa (nad 92%), vajcia, strukovinové nátierky

Nejaké zložité sacharidy: ovsené/špaldové vločky, celozdnné pečivo, domáce müsli (nájdete aj tipy na „no grain“)

Nejakú vlákninu: ovocie, najmä bobuľové, zeleninu

Zdravé tuky: oriešky, kokos, maslo

Na pitie: čistá voda, voda s citrónom, čaj, veľmi riedený 100% džús.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (7 hlasov, priemerne: 4,90 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Pridaj komentár