Koniec vyhadzovaniu potravín. Ako spotrebovať všetko, čo máte v kuchyni?

Marcela Beňová 0

Od včerajšieho dňa oficiálne žijeme na ekologický dlh. Skôr, ako za ničenie planéty obviníme ropné spoločnosti a palmový olej, pozrime sa na miesto, kde vzniká väčšina bežného odpadu.

Do nášho smetného koša. Okrem toho, že zanedbávame recyklovanie a vyhadzujeme aj to, čo by sme mohli znovu použiť, končia v odpadkoch aj potraviny.

shutterstock

Problém s nákupom potravín, ktorý presahuje potrebu a jeho následné vyhodenie do koša, je nešťastnou reakciou na nadbytok potravín v regáloch. Čím viac môžeme bezhlavo nakúpiť, tým viac pečiva, nedojedeného ovocia a jogurtov po záruke končí v odpadkoch.

Niekedy sa tam však vyskytnú aj potraviny, ktoré by sa ešte použiť dali. Zbytky cestovín, zeleniny, bielka z vajíčok, to všetko sú potraviny, ktoré čakajú na tvorivé ruky.

Ostávajú vám doma často zvyšné cestoviny, ryža, či karfiol, ktorý ste neminuli do polievky? V týchto 5 receptoch ich môžete stratiť.

1. Cestoviny do muffinov

Uvarili ste výbornú omáčku, no priveľa cestovín? Nemusia skončiť v koši. Oveľa lepšou alternatívou je pripraviť cestovinové muffiny, ktoré vám budú chutiť so zeleninovým šalátom alebo ako príloha k mäsu.

Ingrediencie:

  • uvarené cestoviny
  • zelenina podľa chuti
  • vajce, trochu mlieka
  • šunka
  • syr
  • olivový olej

Postup:

Uverené cestoviny pokvapkáme olivovým olejom a zmiešame s prebytočnou zeleninou (kukurica, paradajka…).

Môžeme pridať aj najemno pokrájanú šunku. Do zmesi pridáme jedno vajce a trochu mlieka. Vložíme do muffinových košíkov a posypeme strúhaným syrom. Pečieme 20 minút na 180 stupňov.

2. Zbytok karfiolu do placiek

Ak do zeleninovej polievky kúpite hlávku karfiolu, takmer určite zopár ružičiek zostane. Čo s nimi?

shutterstock

Či už máte naviac trochu karfiolu, červenej repy, cukety alebo brokolice, vykúzlite si netradičné domáce placky.

Ingrediencie:

  • uvarený karfiol
  • dva zemiaky
  • cibuľa
  • vajce
  • syr
  • múka
  • mleté čierne korenie, soľ, majorán

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno. Uvarený karfiol popučíme, pridáme jeden alebo dva nastrúhané zemiaky a vajce.

 

Prečítate si aj: Rýchle dovolenkové večere na taliansky spôsob

Pridáme hladkú múku, aby  bola zmes dostatočne hustá a lepila sa. Pre lepšiu chuť môžeme vmiešať aj trochu strúhaného syra.

Zmes ochutíme a urobíme z nej malé placky, ktoré rozložíte na papieri na pečenie. Pečieme na 175 stupňov, kým placky nebudú zlatisté.

4. Mliečna ryža

Ak pri varení ryžu napríklad kvôli deťom nesolíte, robíte dobre. Nie je nič ľahšie ako vymyslieť z trochy, ktorá vám zostane, nejakú dobrotu. Trebárs mliečnu ryžu.

Ingrediencie:

  • neosolená ryža
  • maslo
  • mlieko
  • cukor
  • škorica, kompót, jablko, hruška

Postup:

Ryžu vložíme do hrnca, pocukríme, a zalejeme mliekom. Varíme, kým sa mlieko nevsiakne, a ryža nezíska krémovú konzistenciu. Podľa chuti môžeme pridať aj nadrobno nakrájané jablko alebo hrušku.

Po dovarení do mliečnej ryže pridáme trochu masla a dobre premiešame. Pred podávaním ju ozdobíme kompótovým ovocím a posypeme škoricou.

5. Luxusný dezert z bielok

Chystali ste doma tiramisu a zostali vám zvyšné bielka? Urobte si z nich výbornú Pavlovu tortu alebo pusinky, ktoré očaria všetky deti.

 

Prečítajte si aj: Fantastický steak z lososa so špenátom

Ingrediencie:

  • bielka
  • práškový cukor

Postup:

Na 5 bielkov použijeme 350 gramov práškového cukru. Bielka a cukor spolu miešame dovtedy, kým nevznikne hustá zmes. Tú potom vložíme do cukrárenského vrecka alebo obyčajného plastového vrecka, kde urobíte otvor.

Na papieri na pečenie urobíme malé kolieska či pusinky a necháme sušiť 15 minút na 160 stupňov. Potom teplotu znížime na 50 stupňov a sušíme ešte ďalšiu štvrťhodinku.

5. Zostala vám šťava z kompótu? Urobte z nej želatínu

Väčšina z nás sa z ovocného kompótu poteší, ale keď spotrebujeme ovocie, šťavu vylejeme. A to je škoda! Môže z nej byť výborná želatína na koláč bez zbytočných chemických prísad.

Ingrediencie:

šťava z ovocného kompótu

shutterstock

3 polievkové lyžice sirupu

vanilkový puding

Postup:

Na prípravu želatíny potrebujeme ½ litra kompótovej šťavy. Ak jej toľko nemáme, môžeme pridať trochu vody. 2/3 šťavy postavíme na miery oheň, v 1/3 rozmiešame puding a sirup a vlejeme do hrnca.

Chvíľu necháme prevrieť, a keď začne hustnúť, hneď ju vylejeme ma koláč. Necháme vychladnúť a môžeme krájať.

Spotrebovať môžeme (takmer) čokoľvek

Zostalo vám trochu kokosu či strúhanky? Vysypte nimi plech na koláč či nádobu na bábovku. Zo zbytok müsli, trochy cukru a masla môžete vyrobiť posýpku na letný ovocný koláč.

Zbytok maku, sezamu a byliniek sa hodina posypanie slaného pečiva.

 Prečítajte si aj: Celý rok bez nákupov? Ušetrené peniaze a miesto  na to dôležité

Ak máte viac bryndze, než potrebujete na halušky, posypte ňou krémovú polievku. Z každej varenej zeleniny, no napríklad aj z hlúbika brokolice, môžete pomocou smotany, syra, mletého korenia a tyčového mixéra urobiť chutnú a zdravú nátierku.

Pri dobrom nastavení v kuchyni nielen veľa ušetríte, ale vyhnete sa aj zbytočným nákupom a plnému košu dobrých potravín. Pretože plytvanie jedlom bude čoskoro luxus, ktorý si nebudeme môcť dovoliť.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár