Stáť pri veľkých veciach a zachraňovať mamy

Danka Jacečková 1

„Keď matky s deťmi v bezvýchodiskovej situácii vidia, koľko dobrých ľudí stojí pri nich a podporuje ich, nevzdávajú sa a dáva im to silu ísť ďalej. Viaceré z nich pritom v krajnej situácii chceli so životom aj skončiť, čím by vlastne vzali život aj svojmu dieťatku. Vážne o tom uvažovali, lebo nevideli svetlo na konci tunela. Našli však záchranu a nádej práve v darcoch, spolupracovníkoch a všetkých ľuďoch ochotných pomôcť. Darcovia chcú zasa čo najefektívnejšie pomôcť. Preto sú jedni pre druhých takí dôležití.“

hovorí Mária Demeterová, koordinátorka projektu Zachráňme životy.

 

Projektu konkrétnej pomoci Zachráňme životy je tu už 10 rokov

Projekt konkrétnej pomoci tehotným ženám a matkám s deťmi v kríze s názvom Zachráňme životy  vznikol v rámci občianskeho združenia Fórum života. Počas desiatich rokov jeho existencie sa podarilo zachrániť život 128 detí, ktorých mamy kvôli zložitej životnej situácii uvažovali o interrupcii.

Celkovou sumou doteraz vyzbieraných vyše 305-tisíc eur od stoviek menších či väčších darcov sa podarilo poskytnúť pomoc 141 ženám v niektorej z 34 spolupracujúcich organizácií. Spolu pracovníci projektu doposiaľ riešili 2140 prípadov žien uchádzajúcich sa o určitý druh pomoci súvisiaci s ich ťažkou situáciou.

 

Darca svojím príspevkom zachraňuje hneď dva životy

Projekt Zachráňme životy je systémom pravidelnej finančnej a materiálnej výpomoci určenej na záchranu počatého dieťaťa a pomoc jeho matke. Cieľom poskytovania tohto mesačného príspevku je pomoc tehotnej žene, ktorá sa ocitla v krajnej životnej situácii a je zaskočená neplánovaným a nechceným tehotenstvom.

Cieľom je zachrániť nenarodené dieťa a pomôcť matke slobodne sa rozhodnúť. Darca svojím príspevkom vlastne zachraňuje dva životy. Život dieťaťa a ohrozený život matky.

Aktuálny počet darcov zaregistrovaných do systému, ktorí si vyberú konkrétnu klientku a sledujú, ako sa ich dary využívajú, je 423.

Do projektu však jednorazovo alebo pravidelne prispievajú aj ďalší, najmä menší darcovia. „Často sú to ľudia, ktorí sami nemajú veľa peňazí, ale majú nesmierny zmysel pre solidaritu s tými, ktorí to potrebujú. O to viac si ich pomoc vážime my, aj ženy, ktorým je adresovaná,“ vysvetľuje Mária Demeterová, ktorá stála pri zrode projektu a aj v súčasnosti je jeho koordinátorkou.

Praktickú pomoc tehotným ženám a matkám s deťmi v kríze poskytuje 34 organizácií

formou ubytovania, stravovania a balíka sociálnych, zdravotných a poradenských služieb, teda cez praktické využitie finančných darov. Dôležitým aspektom projektu je, že príjemkyniam pomoci sa poskytuje 100 % z vyzbieraných peňazí. Náklady na riadenie a správu projektu hradí Fórum života z iných zdrojov.

Darcovia si môžu skontrolovať, ktorému životnému príbehu ženy a dieťaťa sa ich peniaze dostali a aké konkrétne potreby sa nimi naplnili. Všetky údaje sú k dispozícii na internetovej stránke projektu www.zachranmezivoty.sk.

Z galérie zachránených detí. Všetky bábätká si môžete pozrieť tu: 

 

O pomoc môžu požiadať priamo ženy, alebo ich do systému niekto navrhne

Zaradenie príjemcov finančnej pomoci do systému navrhujú poskytovatelia pomoci a služieb, ale aj potenciálni spolupracovníci (gynekológovia, pediatri, iní lekári, sociálni pracovníci, poradcovia, duchovní sprievodcovia a pod.). O pomoc môžu požiadať aj priamo ženy.

Príjemcovia pomoci majú svoje osobné číslo a anonymné meno, pod ktorým sa prezentujú. Všetky údaje o príjemcovi pomoci sú uložené v osobitnom spise v kancelárii poskytovateľa pomoci, ktorý zabezpečuje potrebnú anonymitu. Podmienkou na zaradenie príjemkyne do projektu Zachráňme životy je to, aby s ňou pracovali odborníci a maximálna doba pomoci je 1 rok.

Poradňa ALEXIX

Mladšou „sestrou“ projektu Zachráňme životy je Poradňa Alexis (www.alexisporadna.sk), ktorá sa venuje už osem rokov psychologickému, sociálnemu, právnemu, lekárskemu aj duchovnému poradenstvu. Pomoc je primárne určená ženám a dievčatám, ktoré uvažujú o umelom potrate, trápi ich tehotenstvo, na ktoré neboli pripravené, neporozumenie otca počatého dieťaťa, nejasné výsledky vyšetrení v tehotenstve, rodinné a vzťahové problémy, či tým, ktoré prekonali umelý alebo spontánny potrat, ako aj ich rodinným príslušníkom.

Pracovníci poradne, ktorá pôvodne vznikla a fungovala pod zastrešením Fóra života a dnes je z nej už samostatná nezisková organizácia, doposiaľ riešili viac ako tisíc rôznych prípadov a stále častejšie sa na ňu obracajú nielen dievčatá a ženy, ale aj muži, najmä partneri týchto žien.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. To uz je 10 rokov? Krasny projekt. Uzasni ludia, co ho robia. Skvele, ze davate do toho svoju energiu , cas a talenty.

Pridaj komentár