Rozprávková kniha, ktorá lieči deti

Mária Kopčíková 0

Účasť na včerajšej tlačovke, ktorú usporiadal Plamienok, bola pomerne veľká. Plná sála žien i mužov, ktorí tušili náročnú tému. Plamienok nerieši ľahké témy, no ľudia v ňom a okolo neho sa snažia hľadať aj v ťažkých chvíľach svetlé okamihy. Lebo aj to je podľa nich možné a pre detských i dospeláckych klientov Plamienka majú tieto svetlé okamihy veľkú cenu.

MUDr. Mária Jasenková

Stratu blízkeho človeka prežívajú deti podobne ako dospelí

Ako vôbec hovoriť s deťmi o smrti? Zvyčajne takáto udalosť zasiahne celú osobnosť dieťaťa – jeho myslenie, cítenie i správanie.

Dospelí si žiaľ často myslia, že deti sú akosi imúnne, že deti „z toho ešte nemajú rozum“, že deti zabudnú, keď neuvidia … a keď sa o smrti niekoho blízkeho pre istotu vôbec nebude hovoriť.

Na Slovensku doteraz neexistovala kniha, po ktorej by deti, či ich príbuzní mohli v takejto situácii siahnuť. Nezisková organizácia Plamienok preto vydala rozprávkový príbeh 6-ročnej Ajky a jej psa Grofa s názvom Dobrodružstvá v krajine sopiek, ktorý pre slovenské deti vytvoril španielsky psychoterapeut Iván Gómez García. Terapeutický príbeh napísaný detským jazykom pomôže deťom i dospelým.

Ako na tlačovej besede povedal samotný autor, čarovné bolo, ako sa k napísaniu knihy dostal. Bolo to vo chvíľach jeho „recovery trip“ – teda v čase, keď on sám potreboval zregenerovať a riešiť nejaké svoje smútky.

Straty sa týkajú každého z nás

Počas života prichádzame za rôznych okolností o blízkych ľudí. Sme vystavení pocitom ako sú strach, smútok, hnev, vina, láska.

Pani Gašparová, ktorej rodine Plamienok tiež pomáhal.

Ako zmení naše prežívanie strata blízkeho človeka? Ako pomôcť deťom, ale aj dospelým v našom okolí, ktorí prechádzajú takýmto obdobím? Je strácanie a smútenie na Slovensku stále tabu?

V roku 2011 Plamienok otvoril Poradenské centrum pre rodiny, ktoré stratili svojho blízkeho. „Po piatich rokoch práce a stretávania sa s rodinami a deťmi sme premýšľali, ako by sme mohli pomôcť aj ďalším rodinám s podobnou bolestnou skúsenosťou. Rodičia a blízki ľudia sa nás pýtali, ako hovoriť s deťmi o smrti. Čo deti potrebujú, ako im môžeme pomôcť, keď stratia svojho blízkeho. Vnímali sme, že na Slovensku zatiaľ nemáme knihy pre deti, po ktorých by sme mohli v takýchto situáciách siahnuť,“ hovorí riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok MUDr. Mária Jasenková.

Ajka a Grof

Rozprávkový príbeh o putovaní 6-ročnej Ajky a jej psa Grofa cez krajinu sopiek jemne, v náznakoch a symboloch, ponúka odpovede na otázky, ktoré trápia dievčatko po smrti mamy. Kniha hovorí jazykom detí a zároveň približuje svet detí a ich pocity dospelým.

„Pri čítaní tejto knihy by sa dieťa malo nenásilnou formou dozvedieť, ako spracovávať najčastejšie pocity, ktoré sa objavujú po strate dôležitej blízkej osoby ako sú strach, hnev, smútok, láska. Pes Grof vystupuje v úlohe toho, kto by mal dieťa sprevádzať a byť jeho oporou. Každé dieťa smúti rôzne – podľa jeho osobnosti, skúseností.“ hovorí psychoterapeut Iván Gómez García. Dôležité je tiež, v akom prostredí dieťa svoje smútky žije, do akej miery vidí ostatných v rodine prejavovať ich vlastný smútok, ako si títo dospelí dovolia plakať, hnevať sa … aj v procese a spôsobe smútenia sme pre naše deti vzorom.

Na začiatku sa objavuje šok

Najmä v prípadoch náhlej smrti.  „Ale aj v prípade, že sme smrť „očakávali“, pretože bol náš blízky vážne chorý, pociťujeme zmätok a môžeme byť až paralyzovaní. Neskôr prichádza smútok, bolesť, úzkosť, panika, strach. Deti môžu popierať čo sa stalo, byť zmätené, mať ťažkosti s koncentráciou či mať nočné mory. Môže dôjsť aj k regresnému správaniu či vyhýbaniu sa ľuďom. Častá je neistota, seba obviňovanie, pocity strachu či opustenosti. Na telesnej úrovni môžu deti cítiť napríklad rôzne bolesti brucha či hlavy, únavu, stratu energie, zmeny chuti do jedla či tlak na hrudi. Proces smútenia dieťaťa sa pri nedostatku podpory môže stať komplikovaným a prerásť do dlhodobých psychických problémov s celoživotnými následkami,“ hovorí psychoterapeutka Katka Maťová.

Skutočný Grof, ktorý je členom týmu Plamienka.

Objednajte si knihu a podporte Plamienok

Knihu o Ajke a jej vernom Grófovi si môžete objednať a zakúpiť priamo na webovej stránke  www.plamienok.sk. Tu sa tiež dozviete viac nielen o knihe, ale aj všetkých aktivitách Plamienka, i o ľuďoch v ňom.

A musím vám povedať, že vo všetkých týchto ľuďoch horí nie malý plamienok, ale veľký plameň pre dobrú vec. Pre pomoc deťom a ich rodinám.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Pridaj komentár