Pite, aj keď nie ste smädní

TS 0

Spoliehať sa na smäd je chybou. Mnoho ľudí je presvedčených, že dať si pohár vody treba až vtedy, keď sú smädní. To je však omyl.

Pocit smädu

totiž vzniká až pri značnom nedostatku vody v organizme. Navyše, u malých detí a starších ľudí pocit smädu niekedy celkom chýba. Preto treba piť pravidelne bez ohľadu na smäd. Tvrdí to MUDr. Jana Jurkovičová z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Ako vyplýva z on-line prieskumu

o pitnom režime, ktorý zrealizovala spoločnosť Maspex Slovakia na vybraných webových portáloch, väčšina Slovákov dodržiava správny pitný režim. Necelých 36 percent z takmer 1 500 respondentov, ktorí sa do prieskumu zapojili, uviedlo, že vypijú 1,5 až 2 litre tekutín denne. Len 7,5 percenta sa uspokojí s množstvom menším, než je jeden liter. Na druhej strane, vyše 43 percent respondentov priznalo, že pijú nepravidelne. Každý desiaty dokonca až vtedy, keď má pocit smädu.

Voda je pre človeka životne dôležitá,

keďže všetky životné procesy sa odohrávajú vo vodnom prostredí telových tekutín. Zdravie preto bezprostredne ovplyvňuje množstvo i kvalita tekutín, ktoré prijíma. „Viaceré lekárske štúdie preukázali, že optimálny pitný režim, pod ktorým treba rozumieť nielen množstvo či druh konzumovaných nápojov, ale aj ich celodenné a priebežné dopĺňanie, má mimoriadny význam pre harmonický vývoj, ochranu a podporu zdravia,“ vraví J. Jurkovičová.

Bez vody ani krok

Nízky príjem tekutín spôsobuje zápchy, obličkové kamene, zahusťovanie krvi so zvýšeným rizikom trombózy a embólie a niekedy až rozvrat metabolizmu. V extrémnych prípadoch sa organizmus pred nedostatkom tekutín bráni tak, že obmedzí ich vylučovanie. Človek menej močí a menej sa potí. To má za následok, že sa zvyšuje riziko tvorby obličkových kameňov a reumatických problémov, znižuje sa krvný tlak a nedostatočne sa ochladzuje organizmus. Človek ťažšie vníma, je podráždený, malátny a unavený. „Často sú tieto stavy len prejavom toho, že sme telu neposkytli potrebnú dávku tekutín,“ upozorňuje J. Jurkovičová.

Pitný režim

bezprostredne súvisí aj s konštitúciou človeka, jeho vekom, aktivitou a s okolitým prostredím. Pri zvýšenej pohybovej aktivite či pracovnej záťaži, v teplom počasí a v stresových situáciách stúpa potreba tekutín.

Na udržanie dostatočného množstva tekutín v organizme by sme mali denne vypiť aspoň 2 až 4 decilitre na desať kilogramov telesnej hmotnosti. U detí je odporúčaná dávka tekutín v závislosti od veku 1 až 2 litre, u dospelých 1,5 až 2,5 litra. Do celkového množstva prijatých tekutín je možné zarátať aj vodu obsiahnutú v polievkach, mliečnych produktoch, ovocí či zelenine.

Všetkého s mierou

Spomínaný internetový prieskum ukázal, že ľudia počas leta najčastejšie pijú minerálnu vodu, po nej nasleduje obyčajná voda, ochutená voda a džúsy, pričom najobľúbenejšími príchuťami sú pomaranč a multivitamín.

Prírodné vody s vyšším obsahom minerálnych látok môžu byť užitočným doplnkom v skladbe tekutín, ale nemalo by sa to s nimi preháňať. Odporúča sa ich pitie obmedziť na maximálne pol litra denne. Príliš sýtené nápoje môžu niekomu spôsobovať problémy.

Okrem „prírodných“ zdrojov tekutín je vhodné dopĺňať pitný režim aj inými druhmi nápojov, ako sú bylinné a ovocné čaje alebo ovocné a zeleninové šťavy. Bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných biologicky dôležitých látok sú predovšetkým neprisládzané ovocné a zeleninové šťavy, bez obsahu konzervantov a umelých aditív. Šťavy možno riediť vodou – sú chutné, ľahko stráviteľné a s nižšou energetickou hodnotou.

„Vhodným výberom nápoja pri fyzickej a psychickej záťaži dodáme organizmu nielen vodu, ale i potrebné množstvo energie, vitamínov, stopových prvkov, čím mu pomôžeme odstrániť únavu, prekonať stres a obnoviť kondíciu,“ dodáva J. Jurkovičová. Preto je škoda, že takmer dve tretiny respondentov ovocné a zeleninové šťavy pijú iba zriedka.

Viac informácií nájdete na nealko.sk

Grafy:

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár