Od nového roka zaniknú niektoré pôrodnice

Kristína Turnerová Kováčiková 0

Zatiaľ čo médiami prebehla správa, že nová pôrodnica v Boroch bude mať zrejme na svedomí zrušenie jednej z bratislavských pôrodníc a objavili sa rôzne špekulácie, ktoré z troch pracovísk, spadajúcich pod Univerzitnú nemocnicu, sa časom zatvorí, zaniknúť majú od januára 2024 iné pôrodnice na Slovensku.

Ide o 5 pôrodníc v mestách Snina, Kráľovský Chlmec, Revúca, Myjava a Partizánske. Ročne sa v nich rodí menej ako 400 detí.

iStock

Prečo sa rušia pôrodnice

Rušenie pôrodníc vychádza z tzv. optimalizácie siete nemocníc, podľa ktorej niektoré nemocnice nespĺňajú viaceré podmienky, aby bola zaručená požadovaná kvalita zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť pre pacientov.

Do úvahy sa bralo aj to, či majú dostatočný objem konkrétnych výkonov. Pri pôrodniciach je to hranica najmenej 400 pôrodov ročne. Pôvodne navrhovali odborníci dvojnásobok, teda aspoň 800 pôrodov, napokon túto podmienku zmiernili.

Počet pôrodov na pracovisku je pritom jeden z dôležitých ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Malé pôrodnice, kde sa rodí menej detí, nemusí mať personál, ktorý je dostatočne skúsený poradiť si s rôznymi komplikáciami, ktoré môžu pri pôrodoch vzniknúť.

Pôrodnice by tiež okrem skúsených lekárov, sestier a pôrodných asistentiek mali mať aj anesteziológa, neonatologické oddelenie a jednotku intenzívnej starostlivosti.

Dlhšia cesta do pôrodnice

Za kvalitnejšou a odbornejšou pôrodnou starostlivosťou si od nového roka budú musieť niektoré rodičky vycestovať. Čas príchodu do pôrodnice sa im predĺži na viac ako 40 minút.

Pôrody z Myjavy sa presunú do Skalice, Piešťan a Trenčína. Namiesto Sniny budú chodiť rodičky do Humenného, Vranova nad Topľou či Michaloviec. Partizánske si rozdelia Topoľčany a Bojnice. Pacientky z Kráľovského Chlmca skončia v Trebišove alebo Michalovciach. A namiesto Revúcej sa bude rodiť v Rožňave a Rimavskej Sobote.

Môže ťa zaujímať aj >>Čo majú nové slovenské pôrodnicie v roku 2023?<<

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Kristína Turnerová Kováčiková

Redaktorka, publikuje odborné články najmä o materských a rodičovských príspevkoch, ktoré nájdete v rubrike "Príručka pre rodiča" a tiež píše "Správy pre rodiča" - o veciach, ktoré sa práve dejú. Vyštudovala Právnickú fakultu UK v Bratislave.

články autora...

Pridaj komentár