Modrá veľryba – desivá hra, ktorá zabíja deti

saša/redakcia 0

Kedysi deti zbierali céčka, alebo bobríkov. Po novom deti na sociálnych sieťach zbierajú výzvy a lajky. V hre s názvom „Modrá veľryba“ si však na záver, po splnení všetkých úloh, namiesto ocenenia zoberú život.

ingimage

Správy o nebezpečnej hre prišli na Slovensko z Ruska. Predpokladajú, že práve táto hra v Rusku súvisí so zvýšeným počtom detských samovrážd v poslednom období.

Dokonca aj na Slovensku zomreli pravdepodobne v súvislosti s hrou už dvaja ľudia – 12-ročná dievčina a 16-ročný chlapec, upozorňuje Marek Madro, psychológ a riaditeľ IPčko.sk (internetová poradňa pre mladých).

Hra funguje cez sociálne siete pod hashtagom Modrá veľryba, kde keď sa dieťa, resp. tínedžer, zaregistruje, skontaktuje ho kurátor a dostáva úlohy.

50 dní úloh a výziev 

Výziev je 50 a deťom prichádzajú na mobil či tablet každý deň ráno, o 4:20 hod. Vždy po splnení úlohy musí hráč úlohu zdokumentovať fotografiou, alebo videom a zverejniť online.

Podľa slov Mareka Madara, úlohy sú rôzne : od písania hesiel, vyrezávanie symbolov do kože, postavenie sa do okna vo výškovej budove, až po samovraždu.

„Keď sa niekto zľakne a chce hru prestať hrať, kurátori hry začnú na neho vyvíjať silný nátlak a vydieranie,“ opisuje praktiky Marek Madro.

shutterstock

 

Počúvanie mladých im môže zachrániť život

„Správami o hre „Modrá veľryba“ v týchto dňoch žije naša internetová poradňa IPčko.sk, kde nás kontaktujú mladí ľudia, ktorí hru hrajú alebo chcú hrať. Na našich psychológov sa často obracajú mladí ľudia, ktorí nevidia dôvody, prečo žiť, no súvislosť s touto hrou je desivá,“ uviedol vo videu, v ktorom upozorňuje na hrozby tejto hry.

Marek Madro vyzýva aj rodičov, aby si viac všímali prežívanie a pocity svojich detí, a snažili sa ich viac počúvať, nielen usmerňovať. 

Cez video vyzýva mladých, aby sa nebáli o tom hovoriť a nezostali sami.

„Obrátiť sa môžu aj na odborníkov, ktorých nájdu vo svojom okolí, na políciu alebo aj na našu anonymnú bezplatnú internetovú poradňu IPčko.sk od 7,00 do polnoci,“ hovorí Marek Madro.

K dispozícii je aj nonstop Linka detskej istoty na telefónnom čísle 116 111.
Alebo v čase od 14,00 do ôsmej Linka detskej dôvery na telefónnom čísle 055 / 234 72 72.

Zdroj: https://ipcko.upside.sk/

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (11 hlasov, priemerne: 4,90 z 5)
Loading...

Pridaj komentár