Minister školstva Grohling: Ako sa do konca roka zredukuje učivo

redakcia 1

Prepis príhovoru Ministra školstva Branislava Grohlinga na dnešnej tlačovej konferencii k redukcii učiva:

Mnohí učitelia dnes robia vlastné videohodiny, využívajú materiály z nášho portálu ucimenadialku.sk , a snažia sa akýmkoľvek spôsobom nahradiť plnohodnotne vyučovanie v škole.
Na druhej strane však vnímame aj potreby rodičov, pre ktorých je toto obdobie naozaj veľmi náročné. Niekedy musia deťom dovysvetlovať učivo, ktoré sami nepoznajú, musia robiť s deťmi úlohy, pracovať na projektoch, a ja im za to veľmi ďakujem.
Naozaj sa snažíme vyriešiť túto situáciu tak, aby bola v prvom rade výhodná pre všetkých žiakov a študentov, ale následne aj pre učiteľov a pre rodičov.

Uvedomujeme si, že bežné rodiny majú aj dve deti a možno iba jeden počítač, na ktorom možno pracuje aj rodič. V tejto situácii naozaj nie je možné, aby sa absolvovalo klasické vyučovanie. Napríklad tých 5 vyučovacích hodín, na ktoré sme zvyknutí.

Preto pani riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu pani Hapalová spolu so svojim tímom pripravila usmernenie, ktoré môže túto situáciu riešiť.

Jeho cieľom je


1. Zredukovať obsah učiva za posledné mesiace
2. Definovať klúčové učivo, ktoré treba prebrať ešte do konca školského roka
3. Ktoré je potrebné na to, aby sme vedeli postúpiť do ďalšieho ročníka


Uvádzame tiež doplnkové vzdelávacie usmernenie, ktoré je možné pri výučbe pokryť, ale nie je to nutné. Ale to, že to nie je nutné , neznamená, že nebude plnohodnotne vyučované.

Nové usmernenie má viac ako 80 stranovú prílohu, ktorá zadefinovala kľúčové vzdelávacie oblasti pre každý ročník základnej školy.
Je to:


1. Jazyk a komunikácia
2. Matematika a práca s informáciami
3. Človek a spoločnosť
4. Človek a príroda


Toto usmernenie definuje aj optimálny počet hodín výučby na jedného žiaka.
Vieme, že niekedy je pri online vzdelávaní veľmi ťažko definovať mieru, koľko úloh máme poslať žiakom. Ministerstvo dáva svoje odporúčanie, aby sa odbremenili rodičia, deti a aj učitelia.

Ku všetkým opatreniam sme pripravili odporúčania, ktoré visia na webovej stránke Ministerstva školstva, čím sa snažíme ešte zjednodušiť všetky pokyny a usmernenia.

V jednotlivých ročníkoch základnej školy sa vzdelávanie pre všetky hlavné vzdelávacie oblasti plánuje tak, aby bol dodržaný tento rozpis indikatívnej týždennej záťaže žiakov:

Viac na minedu.sk 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár