Králik Peter vo filmovom spracovaní prekvapí výtržníckou povahou

Marcela Beňová 0

Máte radi rozprávky Beatrix Potterovej? Jej najslávnejšia postavička, neposedný králik Peter, momentálne obýva slovenské kiná a slávi veľký úspech. Oplatí sa vziať deti na nový film?

youtube

Hneď na úvod treba povedať, že Králik Peter má od klasickej disneyovky ďaleko. Namiesto animovaného príbehu plného spevu a roztomilých postavičiek stavili filmári zo Sony na žáner rodinného filmu, pričom stvárnenie zvieracích hrdinov previedli do úplnej dokonalosti.

Nečakajte však ani dojemný príbeh s hlbokým posolstvom v štýle Paddington. Králik Peter je svojský, zábavný, a viac než akákoľvek iná rozprávka odráža názory a hodnoty dnešnej doby.

Peter, roztomilý ušatý králik, sa na pôvodnú knižnú postavičku podobá len menom. Namiesto sladkého modrého kabátika nosí jeansovú bundu, je poriadne drzý, sebavedomý, nechýba mu zmysel pre čierny humor a medzi zvieracími kamarátmi udáva trend najmä vo výtržníctve.

 

Je to skrátka králik – rebel.

Celý príbeh začína smrťou majiteľa domu, pána McGregora, ktorého k infarktu uženie práve nevychovaný Peter (a nesprávny životný štýl). Dedič usadlosti, synovec Thomas, sa pozemok rozhodne predať, aby si splnil sen o veľkolepom hračkárstve. Ten však nielen Peter, ale aj partia jeho osirelých zajačích kamarátov pokladá za domov, a rozhodnú sa oň bojovať.

Pre králika Petra je záhrada v blízkosti domu zároveň zdrojom obživy, a tak spolu s ostatnými zvieratkami vymyslia plán. Začína sa vojna medzi človekom a prírodou, do ktorého vstúpi príjemná, trochu bláznivá suseda.

Viac z príbehu prezrádzať nebudeme, ale scenáristi sa postarali, aby zápletke nechýbala originalita a zopár nečakaných momentov. V príbehu sa objaví niekoľko akčných momentov, dravosť a výborná sprievodná hudba.

Bez pátosu a sentimentu

Králik Peter posúva žáner rodinnej komédie na novú úroveň. Scenár plný gagov, čierneho humoru a niekoľkých vtipných postavičiek spríjemní víkendové popoludnie rodičom a deťom.

Avšak počítajte s tým, že narozdiel od filmových počinov ako Paddington či Šmolkovia je rozprávka určená predovšetkým deťom od 10+. Ak vaše deti milujú zvieratká a prírodu, možno ešte rok či dva pridajte. Na druhej strane, do kina s mladším súrodencom pokojne pošlite teenagera, určite sa neurazí.

Králik Peter prináša príjemnú zábavu bez pátosu a sentimentu. Neprekvapí originalitou ani nečakaným posolstvom, a jeho autorka by sa dozaista čudovala, kam sa podel jej roztomilý zajačik. Napriek tomu však sľubuje netradičný filmový zážitok celej rodine.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár