7 reštaurácií, ktoré by ste si nemali nechať ujsť

Kamil Vyskočil 0

Ak patríte k milovníkom posedenia pri dobrom jedle a vo výnimočnom prostredí, máme pre vás dobré správy. Svet, ale už aj Slovensko, je plné zaujímavých reštaurácií, ktoré sa oplatí navštíviť. Vybrali sme 7 pozoruhodných, ktoré skutočne stoja za to. Čítajte ďalej a určite sa vám začnú zbiehať slinky na lahodné jedlo a jedinečné zážitky.

fotka od Stefan Johnson na Unsplash

 

Vier Sinne čiže štyri zmysly – čo oči nevidia, jazyk viac precíti

Keď budete stolovať v tme a ochutnávať výnimočné jedlo, vaše chuťové poháriky si to užijú ako azda ešte nikdy. Myšlienkou tejto reštaurácie je, že ak pri jedení zablokujete jeden z kľúčových zmyslov, žezlo prevezmú čuch a chuť. Výsledok? Dokonale pripravený tanier jedla, ktorý vás určite prinúti vnímať, čo jete, celkom novým spôsobom. Je to skvelá možnosť zažiť čosi trochu iné, čo inde len tak nenájdete.

Nechajte sa prekvapiť v Gašperovom mlyne

Mlyn už síce nestojí, ale na jeho mieste vstúpite do rozprávkovej vily s historickou atmosférou. Jedálny lístok však nečakajte, nič také totiž neexistuje. V tejto reštaurácii sa na menu pracuje celý deň a hostia nikdy nevedia, čo ich čaká. Je to teda iba pre odvážnych a takých, ktorí nemajú žiadne potravinové alergie či intolerancie. Ak nemáte žiadne obmedzenia, určite si pochutíte na deviatich chodoch degustačného menu, ktoré pripravuje jeden z najlepších šéfkuchárov na Slovensku.

UFO je naozaj mimozemský zážitok

Ani nemusíte cestovať nejako ďaleko. Stačí navštíviť hlavné mesto a vyviezť sa rýchlovýťahom 85 metrov nad hladinu Dunaja. Krásne minimalisticky zrekonštruovaná reštaurácia ohúri nielen výhľadom na celé mesto, ale aj osemchodovým menu od šéfkuchára, ktorý svoju reštauráciu dostal do prestížneho gastro rebríčka La Liste. Môžete sa tešiť na sezónne kulinárske špeciality a ďalšie prekvapenia.

Večerajte ako Jánošík u Robina Hooda

Nie, nemusíte byť zbojník, stačí dobre rozohrať blackjack a keď to poriadne roztočíte, môžete so svojou výhrou urobiť dobrý skutok. V Madride totiž existuje reštaurácia Robin Hood, kde platia iba bohatí. Chudobní sa môžu najesť v rovnako dôstojných podmienkach a rovnako dobre ako boháči. Každý deň sa takto naje okolo sto ľudí bez domova. Gastronomicky to možno nebude až také nezabudnuteľné, ale určite vás bude hriať dobrý pocit, že sa vďaka vám najedol niekto, kto by inak ostal hladný.

Pay As You Please… zaplatíte, na čo sa cítite

Vitajte v Írsku a vitajte vo svojráznom malom podniku, kde je všetko na jedálnom lístku zadarmo – zaplatíte len toľko, koľko si myslíte, že je jedlo hodné. Jedálny lístok je jednoduchý, rustikálny a výdatný, ponúka klasické polievky, šaláty a na spestrenie pár kúskov pizze. Ak hľadáte miesto na obed, kde sa budete cítiť príjemne a kde vás ešte vo dverách srdečne privítajú, tak ste ho práve našli.

4 sochy a 6 jedál v Banskej Štiavnici

V samom centre tohto historického mesta nájdete útulnú reštauráciu, ktorá dýcha tak trochu talianskou atmosférou. Kamenné steny a maľovaná pec vás istotne očaria. Na výber je síce len šesť jedál ale kvalita je nad kvantitu. Šéfkuchára môžete nielen sledovať pri práci v otvorenej kuchyni, ale pokojne s ním prehoďte aj pár slov. Jedlo sa pravidelne obmieňa podľa sezónnosti a na svoje si tu príde aj najväčší gurmán.

Čo si ulovíte, to si aj zjete

Chcete mať istotu, že vaše jedlo je maximálne čerstvé? Nuž, keď prídete do reštaurácie Rybník Bašovce, budete si ho musieť vlastnoručne uloviť. Okolo reštaurácie je niekoľko rybníkov, kde si môžete rybolov vyskúšať. Rybu vám vyčistia a môžete si ju vziať aj domov, alebo si ju necháte pripraviť tamojším šéfkuchárom. Ale naje sa tu každý, nielen milovníci rýb, na jedálnom lístku nájdete i stejk, či šaláty pre vegetariánov.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...