Unikátny projekt Dajme spolu gól podporuje 3400 škôlkarov a mieri aj do škôl

Kristína Kováčiková 0

Kedysi rodič odpovedal na vetu „ja sa nudím“ veľavýznamným pohľadom na dvere. Namiesto elektronickej zábavky, ktorá dnes robí dieťaťu babysitterku, sme sa zavesili na preliezky pred domom, skákali gumu alebo jednoducho kopali do lopty.

V súčasnosti takmer polovica detí nemá pravidelnú pohybovú aktivitu, ak sa za šport nepovažuje krúženie prstom po tablete alebo fokusovanie na rozprávkový kanál. Takto premárni viac ako štyri hodiny denne až 70 % detí.

Je problém deti vytiahnuť von. Tento neželaný trend sa od roku 2016 snaží zvrátiť projekt Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Dajme spolu gól, vďaka ktorému sa dnes aktívne venuje futbalu 3400 škôlkarov. Zapojených je zatiaľ 174 materských škôl.

zdroj: SFZ

Viac profesionálnych trénerov do materských škôl

To, aké návyky si osvojíme v ranom detstve, nás bude ovplyvňovať aj v dospelom veku až do staroby.

Projekt Dajme spolu gól, v rámci ktorého sa realizujú pravidelné športové aktivity, zapája všetky vekové kategórie, od predškolského veku až po hobby futbal dospelých.

Podľa prezidenta SFZ Jána Kováčika je métou organizátorov projektu pre školský rok 2019/20 zapojenie asi 300 materských škôl. Futbalu by sa aktívne venovalo až 5000 detí. A to pod dohľadom športových odborníkov s kvalifikovanými licenciami.

Zároveň sa začína od budúceho školského roka s pilotnou fázou, ktorá by projekt dostala aj na prvý stupeň základných škôl. Cieľom je podľa Jána Letka zo SFZ budovanie dlhodobých súťaží a školských líg.

Aby mali deti možnosti aj podporu

Každá materská škola, ktorá je zapojená do projektu, môže získať jednorazové materiálno-technické vybavenie vo výške 600 eur (rôzne lopty, tričká, bránky, kužely a pod.).

Príspevok SFZ na činnosť je 50 eur mesačne a ďalších 50 eur predstavuje podpora zo strany zriaďovateľa.

Projekt Dajme spolu gól oslovil aj poisťovňu Uniqa, ktorá je dlhoročným sponzorom slovenskej lyžiarskej elity, Petry Vlhovej a Veroniky Velez-Zuzulovej, nakoľko je masovejší a dostupný pre všetky deti.

„Systematicky sa venuje deťom priamo v teréne, čo je základ, ak chceme vychovať športovcov ako je Sagan, Vlhová, či Škriniar,“ odvoláva sa na odborníkov Peter Časnocha z poisťovne Uniqa, podľa ktorého nie každé dieťa má finančné možnosti a podporu, aby mohlo dosiahnuť výsledky, aké predviedla v ostatnom období napríklad Petra Vlhová.

Cez poistenie môžete podporiť futbalové aktivity detí

Na stránke futbalnet.sk rodičia spravidla sledujú výsledky svojich detí. Pokiaľ si však cez túto stránku vyberú aj poistenie, 10 percent zo sumy odvedie poisťovňa Uniqa na projekt Dajme spolu gól (projekt má podporné heslo Prihrajme deťom na gól).

Už pri kalkulácii vybraného poistného produktu klient uvidí, koľko peňazí pôjde na podporu futbalu. Napríklad jedno rodinné poistenie 4-člennej rodiny dokáže zaplatiť mesačnú platbu vo výške 50 eur pre jedného licencovaného trénera, ktorý sa odborne venuje deťom v materskej škole. Projekt tak zapája aj rodičov, ktorí môžu ovplyvniť kvalitnú športovú prípravu svojich detí.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár