Potrebujeme:
- 1 kg cukety,
- 0,5 kg zemiakov,
- hlavičku cesnaku,
- 4 dcl mlieka (1,5 % tuku),
- provensálske bylinky/petržlenovú vňať, čierne korenie,
- parmezán alebo iný typ tvrdého syra podľa chuti (asi 200 gramov).
Postup:
Cuketu a zemiaky nakrájame na kocky, pridáme ošúpaný cesnak nakrájaný na tenké plátky.
Potom korenie, bylinky a namiesto vody všetko krátko povaríme v mlieku.
Zelenina bude mäkká hneď. Nakoniec posypeme parmezánom a premiešame; pri podávaní môžeme ešte tento skvelý syr nastrúhať aj do taniera.
Toto jedlo chutí aj, ak namiesto zemiakov použijete zeler – buľvu. Pozor – bude to mať výraznejšiu chuť. Prípadne tip pre odvážnejších, pridáme lístky šalvie.
Vegetariánom by stačilo…
Pevne verím, že vegetariánom by toto jedlo stačilo už len s nastrúhaným obľúbeným druhom syra ako napríklad parmezán, prípadne cottage cheese, alebo ak nie ste až tak prísni, pokojne si k tomu pripravte volské oko. Ale nám ostatným jedlo môže poslúžiť ako príloha k chutnému pečenému kuraťu či dusenej rybe.