Máte kúsok syra typu parmezán v chladničke a rozmýšľate, že je škoda ho vyhodiť? Presne tak. Tohto syra stačí málo a dodá plnú chuť každému jedlu.
Naozaj kúsok vám treba aj na nasledujúci recept a vykúzlite pochúťku, ktorou očaríte svoju rodinu, prípadne aj nečakanú návštevu. Ak totiž máte vždy v zálohe aj lístkové cesto, máte vyhraté.
K tomu ešte podávať nejaký obľúbený šalát, počnúc napr. úplne klasickým caprese (mozzarella, paradajky, olivový olej, bazalka, soľ, čierne korenie), máte plnohodnotné jedlo vhodné aj na večeru.
Parmezánové trojhranky
Potrebujeme:
- lístkové cesto rozmrazené 450 g,
- sušené oregano alebo tymián,
- soľ,
- kúsok parmezánu alebo iného vyzretého tvrdého syra,
- olivový olej.
Postup:
Cesto preložené do štvorca pokrájame na pásiky. Tie rozvaľkáme na tenké obdĺžniky na kuchynskej doske posypanej soľou, nastrúhaným parmezánom a bylinkami. Môžeme z oboch strán. Práve vďaka tomu sa syr a bylinky povtláčajú do cesta a dodajú mu chuť. Prekrojíme cesto tak, aby nám vznikli trojuholníky a opečieme ich z oboch na panvici s trochou oleja.
Trochu oleja je naozaj potrebné dať, aby sa to nelepilo. Ideálne podávať čerstvé a ešte krásne chrumkavé.