ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
ReceptyPolievky

Rajčinová polievka na 5 spôsobov

 Mária Kopčíková   01.01.1970   0

Vraj sú len dva typy ľudí – tí ktorí rajčinovú polievku milujú a na druhej strane tí, ktorí by ju do úst nevzali ani za nič.

Zdroj: istockphoto.com

 

To, čo sa dá pri paradajkovej polievke oceniť je aj fakt, že tepelne spracované paradajky uvoľňujú lykopén, ktorý znižuje pravdepodobnosť nádorových ochorení – napríklad rakoviny prostaty či prsníkov.

Paradajková s bazalkou a oreganom

Suroviny:

  • 60 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • studenú i horúcu vodu
  • soľ, cukor
  • bazalku, oregano
  • syr
  • ďalšie koreniny podľa chuti - čierne korenie, bobkový list...

Množstvo jednotlivých surovín je na porciu pre piatich ľudí, no môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ak plánujete variť len pre dvoch, postačí vám aj malá konzerva pretlaku. Podobne treba ubrať aj zo zvyšných ingrediencií.

Maslo rozpustite v hrnci, pridajte múku a pripravte zápražku. Do zápražky vlejte trochu studenej vody a poriadne miešajte, kým nevznikne hustá jemná kaša. Do tejto zmesi pridajte pretlak a znova dôkladne miešajte, aby neprihorela. Postupne prilievajte horúcu vodu, podľa toho, akú hustú chcete polievku mať. Ak obľubujete skôr redšiu, tak vodou nešetrite. Keď už ste spokojní s konzistenciou, pridajte soľ a koreniny podľa chuti. Okrem bazalky a oregana môžete polievku vylepšiť aj bobkovým listom, sušeným cesnakom, chilli i čiernym korením.

Zdroj: istockphoto.com

 

Na koniec nesmiete zabudnúť na lyžicu cukru, ktorá polievke dodá tú správnu príchuť. Takto pripravenú polievku nechajte na 15 až 20 minút variť na miernom ohni za občasného premiešania, aby neprihorelo dno. Pozor treba dávať najmä ak varíte hustejšiu verziu. Hotovú polievku posypete postrúhaným syrom podľa chuti, prípadne bylinkam

Tip od rodinky:

Obmeny tohto receptu sa líšia v množstve pridaného cukru, či korenín. Tiež podľa toho, čo máte v špajzi, môžete použiť rajčinový pretlak, pasírované rajčiny či domácu rajčinovú šťavu.

Ako závarku do paradajkovej polievky kuchárky rôzne používajú ryžu (ktorú dajú uvariť priamo do polievky), drobnú cestovinu uvarenú v osobitnom hrnci, či kúsky opraženého chlebíka priamo do taniera s polievkou nasypané.

Paradajková s ovsenými vločkami

Na oleji osmahnite ovsenné vlocky, až pekne voňajú, potom pridajte paradajkový pretlak, vodu a korenie podľa chuti. Osoľte, nechajte prejsť varom, Zásmažka už nie je potrebná, sú tam vločky.  Pridajte kukuricu z konzervy. Dochuťte soľou, cukrom, prípadne kvapkou citrónu. Na tanieri posypte nastrúhaným syrom.

Paradajková s vajcami

Na oleji osmahnite cibuľku nakrájanú na kocky. Pridajte 2 strúčiky cesnaku a na osminky nakrájané čerstvé paradajky. Duste cca ½ hodinu – kým nie sú paradajky mäkké. Pridajte bujón alebo vývar a nechajte prevrieť.

Zahusťujte cca 4 – 6 vajcami – nešľahať, len ľahko vmiešať, aby ostali väčšie kúsky. Na tanier posypte polievku petržlenovou vňaťkou.

Zdroj: istockphoto.com

 

Paradajková so smotanou a parmezánom

Suroviny:

  • 1 mala cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 veľké mrkvy
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • také isté množstvo vody
  • soľ, korenie, bazalka
  • 1 dl šľahačková smotana 

Na olivovom oleji a kúsku masla opražíte nakrájanú cibuľu. Posolíte a pridáte nahrubo postrúhanú mrkvu a poriadne popražíte. Potom pridáte pasírované rajčiny a vodu. Poriadne premiešajte.

Pridajte lyžicu sušenej bazalky a trošku korenia. Varte 15 – 20 minút a potom ponorným mixérom do hladka rozmixujte. Na záver pomaly pridajte smotanu a ak ešte treba, tak dochuťte.

Ak máte konček parmezánu, ktorý už ide ťažko strúhať, hoďte ho do polievky pri varení celý. Pred mixovaním vyberte. Vôňa takejto paradajkovo – parmezánovej polievky je proste nezameniteľná.

Paradajková so zemiakom a cestovinou

Ošúpte menší zemiak alebo dna a pokrájajte na drobno. Dajte variť do hrnca s vodou, pridajte jednu cibuľu, bobkový list a cele nove korenie. Môžete pridať aj zelerové listy.

Keď sú zemiaky uvarené, pridajte ovsené vločky alebo krúpky – cca za hrsť. Pridajte i drobnú cestovinu.

Keď je uvarená cestovina, prilejte pasírované paradajky. Vypnite, keď po pridaní paradajok polievka prejde varom. Na záver nechajte v polievke rozpustiť lyžicu masla.

Inšpirovať sa môžete aj v našom fóre.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.4 z 5. Celkom 5 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Najobľúbenejšie mená roku 2018? Prvenstvo stále drží Sofia a Jakub
18.12.2018   0
Mená novorodeniatok už dávno neovplyvňuje len tradícia a rodinné zvyky.
Vianoce v pôrodnici
13.12.2018   0
Aj vďaka pobytu v nemocnici som si uvedomila, že Vianoce nie sú len o daroch, výzdobe a štedrej večeri, ale predovšetkým o otvorených srdciach dobrých ľudí, ktorí na tieto dni bez rodiny spríjemnili.
babetko
Dojčím. Ktoré lieky môžem a čomu sa mám radšej vyhnúť?
18.12.2018   0
Neodporúča sa, aby ibuprofén užívali dojčiace matky. Tiež kontraindikované sú prípravky s obsahom jódu.
Čo si myslia o našich deťoch susedia?
17.12.2018   4
„Tak ako sa majú chlapci? Suseda pod Vami sa mi sťažovala, že Vaši chlapci jazdia neskoro v noci na autíčkach po byte. Je to pravda? Tak moja vnučka má tiež odrážadlo, ale zať to prísne zakázal, keby sa to dozvedel tak by hneď spravil s nimi poriadok!“
detské choroby
Operácia: Nosová mandľa
19.12.2018   0
Kedy treba ísť na operáciu? Čo sa deje pred operáciou? Kedy sa nesmie operovať? Ako je to s anestéziou? A čo sa deje po operácii.
Hodnotíte lekárov na internete?
14.12.2018   0
V diskusiách o lekároch často chýba uvedomenie si toho, čo vlastne vyjadruje človek vo verejnom priestore, akým internet rozhodne je.
Nerobte paniku z detskej imunity
04.12.2018   0
Našim deťom môžeme škodiť dvoma spôsobmi. Buď ich zanedbávame, alebo im škodíme tým , že to so starostlivosťou o nich preháňame.
zvery
Ako fotiť domácich miláčikov?
17.12.2018   0
Ak máte chuť na pekné fotky s vaším miláčikom, nepotrebujete hneď hľadať profíka.
Čo zvážiť pri výbere psa do rodiny?
10.12.2018   0
Ak ste sa rozhodli zaobstarať si psa, spravili ste rozhodnutie, ktoré ovplyvní chod vašej domácnosti zhruba na 10 rokov. Aby zžitie sa s novým členom bolo čo najpríjemnejšie, uvádzam niekoľko oblastí, ktoré si treba vopred premyslieť.
Ako zazimovať korytnačku?
28.11.2018   0
Zazimovať či nezazimovať? To je otázka, ktorá trápi predovšetkým chovateľov – začiatočníkov.