ReceptyPolievky

Rajčinová polievka na 5 spôsobov

 Mária Kopčíková   01.01.1970   1

Vraj sú len dva typy ľudí – tí ktorí rajčinovú polievku milujú a na druhej strane tí, ktorí by ju do úst nevzali ani za nič.

Zdroj: istockphoto.com

 

To, čo sa dá pri paradajkovej polievke oceniť je aj fakt, že tepelne spracované paradajky uvoľňujú lykopén, ktorý znižuje pravdepodobnosť nádorových ochorení – napríklad rakoviny prostaty či prsníkov.

Paradajková s bazalkou a oreganom

Suroviny:

  • 60 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • studenú i horúcu vodu
  • soľ, cukor
  • bazalku, oregano
  • syr
  • ďalšie koreniny podľa chuti - čierne korenie, bobkový list...

Množstvo jednotlivých surovín je na porciu pre piatich ľudí, no môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ak plánujete variť len pre dvoch, postačí vám aj malá konzerva pretlaku. Podobne treba ubrať aj zo zvyšných ingrediencií.

Maslo rozpustite v hrnci, pridajte múku a pripravte zápražku. Do zápražky vlejte trochu studenej vody a poriadne miešajte, kým nevznikne hustá jemná kaša. Do tejto zmesi pridajte pretlak a znova dôkladne miešajte, aby neprihorela. Postupne prilievajte horúcu vodu, podľa toho, akú hustú chcete polievku mať. Ak obľubujete skôr redšiu, tak vodou nešetrite. Keď už ste spokojní s konzistenciou, pridajte soľ a koreniny podľa chuti. Okrem bazalky a oregana môžete polievku vylepšiť aj bobkovým listom, sušeným cesnakom, chilli i čiernym korením.

Zdroj: istockphoto.com

 

Na koniec nesmiete zabudnúť na lyžicu cukru, ktorá polievke dodá tú správnu príchuť. Takto pripravenú polievku nechajte na 15 až 20 minút variť na miernom ohni za občasného premiešania, aby neprihorelo dno. Pozor treba dávať najmä ak varíte hustejšiu verziu. Hotovú polievku posypete postrúhaným syrom podľa chuti, prípadne bylinkam

Tip od rodinky:

Obmeny tohto receptu sa líšia v množstve pridaného cukru, či korenín. Tiež podľa toho, čo máte v špajzi, môžete použiť rajčinový pretlak, pasírované rajčiny či domácu rajčinovú šťavu.

Ako závarku do paradajkovej polievky kuchárky rôzne používajú ryžu (ktorú dajú uvariť priamo do polievky), drobnú cestovinu uvarenú v osobitnom hrnci, či kúsky opraženého chlebíka priamo do taniera s polievkou nasypané.

Paradajková s ovsenými vločkami

Na oleji osmahnite ovsenné vlocky, až pekne voňajú, potom pridajte paradajkový pretlak, vodu a korenie podľa chuti. Osoľte, nechajte prejsť varom, Zásmažka už nie je potrebná, sú tam vločky.  Pridajte kukuricu z konzervy. Dochuťte soľou, cukrom, prípadne kvapkou citrónu. Na tanieri posypte nastrúhaným syrom.

Paradajková s vajcami

Na oleji osmahnite cibuľku nakrájanú na kocky. Pridajte 2 strúčiky cesnaku a na osminky nakrájané čerstvé paradajky. Duste cca ½ hodinu – kým nie sú paradajky mäkké. Pridajte bujón alebo vývar a nechajte prevrieť.

Zahusťujte cca 4 – 6 vajcami – nešľahať, len ľahko vmiešať, aby ostali väčšie kúsky. Na tanier posypte polievku petržlenovou vňaťkou.

Zdroj: istockphoto.com

 

Paradajková so smotanou a parmezánom

Suroviny:

  • 1 mala cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 veľké mrkvy
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • také isté množstvo vody
  • soľ, korenie, bazalka
  • 1 dl šľahačková smotana 

Na olivovom oleji a kúsku masla opražíte nakrájanú cibuľu. Posolíte a pridáte nahrubo postrúhanú mrkvu a poriadne popražíte. Potom pridáte pasírované rajčiny a vodu. Poriadne premiešajte.

Pridajte lyžicu sušenej bazalky a trošku korenia. Varte 15 – 20 minút a potom ponorným mixérom do hladka rozmixujte. Na záver pomaly pridajte smotanu a ak ešte treba, tak dochuťte.

Ak máte konček parmezánu, ktorý už ide ťažko strúhať, hoďte ho do polievky pri varení celý. Pred mixovaním vyberte. Vôňa takejto paradajkovo – parmezánovej polievky je proste nezameniteľná.

Paradajková so zemiakom a cestovinou

Ošúpte menší zemiak alebo dna a pokrájajte na drobno. Dajte variť do hrnca s vodou, pridajte jednu cibuľu, bobkový list a cele nove korenie. Môžete pridať aj zelerové listy.

Keď sú zemiaky uvarené, pridajte ovsené vločky alebo krúpky – cca za hrsť. Pridajte i drobnú cestovinu.

Keď je uvarená cestovina, prilejte pasírované paradajky. Vypnite, keď po pridaní paradajok polievka prejde varom. Na záver nechajte v polievke rozpustiť lyžicu masla.

Inšpirovať sa môžete aj v našom fóre.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.8 z 5. Celkom 13 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku
Elika4 napísané 29.01.2019 14:03

najlepšia rajčinova je takla, kde zakladom je vyvar. U nas je vlemi oblubena a vari sa často a hlavne vo velkom hrnci. Raz som ju ochutnala v reštauracii a velmi mi chutila, tak som si od kuchara vzala recept a od vtedy ju takto varime

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Tehotná v lete - návod na prežitie
08.07.2020   0
Aj keď je leto asi najkrajší čas na tehotenstvo, prináša so sebou aj nepríjemnosti ako riziko prehriata, nadmerné potenie, opuchy, odreniny kože. Na čo by ste si v tehotenstve v lete mali dať pozor a ako si ho uľahčiť?
Keď sa dieťa narodí v zahraničí
03.07.2020   39
...na zápis o narodení bude príslušná špeciálna matrika, tzv. osobitná matrika, ktorú vedie Ministerstvo vnútra SR. Na základe oznámenia sa do osobitnej matriky zapisujú údaje o narodení štátnych občanov SR, ktoré nastali mimo územia SR.
Aké sú šance na otehotnenie v jednotlivých fázach cyklu?
29.06.2020   5
Menštruačný cyklus má svoje fázy, počas ktorých pravdepodobnosť úspešného počatia kolíše od nuly po teoretických 100 %.
babetko
5 rád pre úbohých rodičov, kontajnerov detských emócií
09.07.2020   9
Nikto sa nevenuje úbohým rodičom, ako majú ventilovať ten vreskot a vôbec skutočnosť, že ich úloha je byť hromozvodom svojmu malému dieťaťu, ktoré sa ešte učí narábať so svojimi emóciami. Ale čo my, čo máme robiť my? Pomooooooc!
Čo môžeme dieťaťu povedať namiesto "Neplač!"
06.07.2020   0
Keď sa dieťa utápa v slzách, vyvoláva to v nás veľa emócií. Hlavne chceme, aby boli všetky slzy preč ako mávnutím čarovného prútika, hneď a zaraz. Ale slzy nie sú zlé.
Cestovanie detí do zahraničia: pas pre dieťa, súhlas rodičov s vycestovaním
03.07.2020   7
Každé dieťa, aj bábätko, musí mať pri ceste do zahraničia vlastný cestovný pas. Ako ho vybaviť, čo budete potrebovať? Kedy je potrebný súhlas rodiča dieťaťa s vycestovaním do zahraničia?
detské choroby
Protikvasinková diéta
07.07.2020   3
Ponúkame vám užitočné informácie o tom, čo jesť a čomu sa radšej vyhnúť, ak sa kvasinky stanú nepríjemnou súčasťou vášho života.
Viete, čo znamenajú hodnoty CRP?
04.07.2020   5
Na to, že v prípade potreby nášmu dieťaťu pediater zmeria CRP, sme si už asi zvykli. Radi sa vyhneme antibiotickej liečbe, ak to naozaj nie je nevyhnutné. Čo však znamenajú namerané hodnoty?
Prvá pomoc - Úžeh, Tepelný úpal, Prehriatie
01.07.2020   0
Aký je rozdiel medzi tepelným a slnečným úpalom? Ako správne postupovať pri starostlivosti o prehriate dieťa? Kedy ísť na pohotovosť?
zvery
Povel "Ku mne" alebo tipy na privolanie psa
08.07.2020   0
„Ku mne“ je jeden z najdôležitejších povelov, ktoré potrebujete psa naučiť. Dá sa to u každého psa? Ako na to? Dokedy treba trénovať?
Mačka a dieťa, možné problémy
03.07.2020   1
Podľa posledných výskumov sa ukazuje, že spolužitie dieťaťa a dvoch alebo viacerých zvierat výrazne znižuje riziko vzniku alergie. Jedno zviera nemá na to výrazný vplyv, dve a viac áno.
Poďme chovať kozy, kozičky, kozliatka
25.06.2020   0
Sťahovanie nás mestských ľudí z mesta na dedinu prináša na vidiek potenciál nápadov a tvorivú inšpiráciu. Dá sa v záhrade chovať aj koza? Je to náročné? Ako a prečo kozie produkty...