ReceptyPolievky

Rajčinová polievka na 5 spôsobov

 Mária Kopčíková   01.01.1970   1

Vraj sú len dva typy ľudí – tí ktorí rajčinovú polievku milujú a na druhej strane tí, ktorí by ju do úst nevzali ani za nič.

Zdroj: istockphoto.com

 

To, čo sa dá pri paradajkovej polievke oceniť je aj fakt, že tepelne spracované paradajky uvoľňujú lykopén, ktorý znižuje pravdepodobnosť nádorových ochorení – napríklad rakoviny prostaty či prsníkov.

Paradajková s bazalkou a oreganom

Suroviny:

  • 60 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • studenú i horúcu vodu
  • soľ, cukor
  • bazalku, oregano
  • syr
  • ďalšie koreniny podľa chuti - čierne korenie, bobkový list...

Množstvo jednotlivých surovín je na porciu pre piatich ľudí, no môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ak plánujete variť len pre dvoch, postačí vám aj malá konzerva pretlaku. Podobne treba ubrať aj zo zvyšných ingrediencií.

Maslo rozpustite v hrnci, pridajte múku a pripravte zápražku. Do zápražky vlejte trochu studenej vody a poriadne miešajte, kým nevznikne hustá jemná kaša. Do tejto zmesi pridajte pretlak a znova dôkladne miešajte, aby neprihorela. Postupne prilievajte horúcu vodu, podľa toho, akú hustú chcete polievku mať. Ak obľubujete skôr redšiu, tak vodou nešetrite. Keď už ste spokojní s konzistenciou, pridajte soľ a koreniny podľa chuti. Okrem bazalky a oregana môžete polievku vylepšiť aj bobkovým listom, sušeným cesnakom, chilli i čiernym korením.

Zdroj: istockphoto.com

 

Na koniec nesmiete zabudnúť na lyžicu cukru, ktorá polievke dodá tú správnu príchuť. Takto pripravenú polievku nechajte na 15 až 20 minút variť na miernom ohni za občasného premiešania, aby neprihorelo dno. Pozor treba dávať najmä ak varíte hustejšiu verziu. Hotovú polievku posypete postrúhaným syrom podľa chuti, prípadne bylinkam

Tip od rodinky:

Obmeny tohto receptu sa líšia v množstve pridaného cukru, či korenín. Tiež podľa toho, čo máte v špajzi, môžete použiť rajčinový pretlak, pasírované rajčiny či domácu rajčinovú šťavu.

Ako závarku do paradajkovej polievky kuchárky rôzne používajú ryžu (ktorú dajú uvariť priamo do polievky), drobnú cestovinu uvarenú v osobitnom hrnci, či kúsky opraženého chlebíka priamo do taniera s polievkou nasypané.

Paradajková s ovsenými vločkami

Na oleji osmahnite ovsenné vlocky, až pekne voňajú, potom pridajte paradajkový pretlak, vodu a korenie podľa chuti. Osoľte, nechajte prejsť varom, Zásmažka už nie je potrebná, sú tam vločky.  Pridajte kukuricu z konzervy. Dochuťte soľou, cukrom, prípadne kvapkou citrónu. Na tanieri posypte nastrúhaným syrom.

Paradajková s vajcami

Na oleji osmahnite cibuľku nakrájanú na kocky. Pridajte 2 strúčiky cesnaku a na osminky nakrájané čerstvé paradajky. Duste cca ½ hodinu – kým nie sú paradajky mäkké. Pridajte bujón alebo vývar a nechajte prevrieť.

Zahusťujte cca 4 – 6 vajcami – nešľahať, len ľahko vmiešať, aby ostali väčšie kúsky. Na tanier posypte polievku petržlenovou vňaťkou.

Zdroj: istockphoto.com

 

Paradajková so smotanou a parmezánom

Suroviny:

  • 1 mala cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 veľké mrkvy
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • také isté množstvo vody
  • soľ, korenie, bazalka
  • 1 dl šľahačková smotana 

Na olivovom oleji a kúsku masla opražíte nakrájanú cibuľu. Posolíte a pridáte nahrubo postrúhanú mrkvu a poriadne popražíte. Potom pridáte pasírované rajčiny a vodu. Poriadne premiešajte.

Pridajte lyžicu sušenej bazalky a trošku korenia. Varte 15 – 20 minút a potom ponorným mixérom do hladka rozmixujte. Na záver pomaly pridajte smotanu a ak ešte treba, tak dochuťte.

Ak máte konček parmezánu, ktorý už ide ťažko strúhať, hoďte ho do polievky pri varení celý. Pred mixovaním vyberte. Vôňa takejto paradajkovo – parmezánovej polievky je proste nezameniteľná.

Paradajková so zemiakom a cestovinou

Ošúpte menší zemiak alebo dna a pokrájajte na drobno. Dajte variť do hrnca s vodou, pridajte jednu cibuľu, bobkový list a cele nove korenie. Môžete pridať aj zelerové listy.

Keď sú zemiaky uvarené, pridajte ovsené vločky alebo krúpky – cca za hrsť. Pridajte i drobnú cestovinu.

Keď je uvarená cestovina, prilejte pasírované paradajky. Vypnite, keď po pridaní paradajok polievka prejde varom. Na záver nechajte v polievke rozpustiť lyžicu masla.

Inšpirovať sa môžete aj v našom fóre.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.7 z 5. Celkom 10 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku
Elika4 napísané 29.01.2019 14:03

najlepšia rajčinova je takla, kde zakladom je vyvar. U nas je vlemi oblubena a vari sa často a hlavne vo velkom hrnci. Raz som ju ochutnala v reštauracii a velmi mi chutila, tak som si od kuchara vzala recept a od vtedy ju takto varime

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Plánujete bábätko? Normálna otázka či tabu téma?
18.06.2019   0
Pýtajú sa ma na to všetci. Už mi to aj vadí, lebo by som bábätko chcela. Aj keď záleží, kto sa pýta. Ak chce niekto rýpať, je to nepríjemné. Na druhej strane rodina a kamaráti sú normálne zvedaví. Otázky o bábätku môžu niekoho nakopnúť, že už je čas. Ak ho však mať nemôžete, nie je jednoduché.“
Pôrod s epidurálkou alebo bez nej?
13.06.2019   0
Niektoré mamičky sa mi sťažovali, že po pôrode s epidurálkou mali pocit, že ich psychicky utlmila a nič neprežívali. To sa mi nestalo. Naopak, keď mi dali syna, rozplakala som sa od šťastia, ani som ho nechcela pustiť. Nebolelo ma ani šitie. Čo sa týka postupného prichádzania tela do normálu, to po epidurálke môže a nemusí byť problém.
Nemocnica Snina
12.06.2019   0
Cieľom pôrodnice je realizovať individuálny prístup k rodičke pred, počas a po pôrode na základe jej požiadaviek čím chceme vytvoriť pocit bezpečia pre matku aj dieťa.
babetko
TOP odborníci na výchovu, ibaže bezdetní
19.06.2019   2
Profi pestúnka priznala, že jej bolo ľahko rozprávať druhým rodičom, ako sa majú správať, no teraz, keď to zažíva sama na sebe, je to celkom iná šálka kávy.
Princezné z rozprávok, ktoré naozaj žili
17.06.2019   0
Inšpiráciou sa stal životný príbeh skutočnej šľachtičnej Margarethy von Waldeck, ktorá sa narodila v roku 1533. Ako dieťa prišla o matku, ktorú čoskoro nahradila veľmi prísna macocha. Samozrejme, spoločné vzťahy nezafungovali, možno aj preto, čo vtedajšie dokumenty zaznamenávajú: Margaretha bola známa svojou krásou. Budúca Snehulienka vyrastala na dvore Filipa III., odkiaľ sa v roku 1945 presťahovala za svojím strýkom na zámok Valkenburg v Holandsku.
Majú rituály a tradície v rodine zmysel?
14.06.2019   0
Vytvárajú spomienky a pomáhajú deťom ukotviť sa v rodinnom kruhu. Máme sa na čo tešiť. Máme čas a priestor byť s rodinou a zabávať sa. Strašne pekná myšlienka! Manželia vysvetľovali, že pre deti sú rituály a tradície niečo, čo im dáva ukotvenie, rodinnú identitu a zázemie. Rituálom a tradíciou môže byť čokoľvek – od večernej rozprávky po štedrovečernú kapustnicu. Niečo, čo vás baví a robíte to pravidelne.
detské choroby
Nočné mory
16.06.2019   11
Rodičia si myslia, že za zlé sny detí sú zodpovedné nepríjemné denné zážitky, no nie je to úplne pravda. Nie je úplne jasné, kedy deti začínajú snívať, ale vieme, že už batoľatá môžu hovoriť o svojich príjemných či strašidelných snoch.
Liečba hnačky u dojčených a nedojčených detí
03.06.2019   0
Ako správne dopĺňať tekutiny a výživu dieťaťu s hnačkou. Rozvrh diéty. Ako uvariť pravý ryžový či mrkvový odvar.
Pri akých ochoreniach je účinná Vojtova metóda?
31.05.2019   0
Hoci je Vojtova metóda prevažne spájaná s deťmi, úspešne sa aplikuje u všetkých vekových kategórií, od novorodencov až po seniorov.
zvery
Kŕmenie psa surovou stravou - BARFovanie
18.06.2019   7
BARFovanie je kŕmenie surovým mäsom, kosťami a surovou zeleninou. No neznamená to, že každý deň hodím psovi kilo surového krvavého mäsa. Tak ako vlky, aj pes potrebuje byliny, korienky, či zeleninu, aby doplnil pre svoj organizmus potrebné látky.
Čo treba vedieť o potkanoch chovaných doma
23.05.2019   1
Chov potkanov zažíva v poslednej dobe boom. Potkany sú inteligentné, vycvičiteľné a vyžadujú relatívne jednoduchú starostlivosť. Potkanov môžeme naučiť všeličo. Napríklad preskakovať, otáčať sa dokola, postaviť sa a dokonca aj podať ruku na povel.
Ako správne osloviť, či volať ovcu
09.05.2019   0
No jednoduché to nie je. Samica ovce domácej sa nazýva bahnica. Samec je baran a ich mláďatko sa volá jahňa. Čo je potom baránok?