ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
ReceptyPolievky

Rajčinová polievka na 5 spôsobov

 Mária Kopčíková   01.01.1970   0

Vraj sú len dva typy ľudí – tí ktorí rajčinovú polievku milujú a na druhej strane tí, ktorí by ju do úst nevzali ani za nič.

Zdroj: istockphoto.com

 

To, čo sa dá pri paradajkovej polievke oceniť je aj fakt, že tepelne spracované paradajky uvoľňujú lykopén, ktorý znižuje pravdepodobnosť nádorových ochorení – napríklad rakoviny prostaty či prsníkov.

Paradajková s bazalkou a oreganom

Suroviny:

  • 60 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • studenú i horúcu vodu
  • soľ, cukor
  • bazalku, oregano
  • syr
  • ďalšie koreniny podľa chuti - čierne korenie, bobkový list...

Množstvo jednotlivých surovín je na porciu pre piatich ľudí, no môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ak plánujete variť len pre dvoch, postačí vám aj malá konzerva pretlaku. Podobne treba ubrať aj zo zvyšných ingrediencií.

Maslo rozpustite v hrnci, pridajte múku a pripravte zápražku. Do zápražky vlejte trochu studenej vody a poriadne miešajte, kým nevznikne hustá jemná kaša. Do tejto zmesi pridajte pretlak a znova dôkladne miešajte, aby neprihorela. Postupne prilievajte horúcu vodu, podľa toho, akú hustú chcete polievku mať. Ak obľubujete skôr redšiu, tak vodou nešetrite. Keď už ste spokojní s konzistenciou, pridajte soľ a koreniny podľa chuti. Okrem bazalky a oregana môžete polievku vylepšiť aj bobkovým listom, sušeným cesnakom, chilli i čiernym korením.

Zdroj: istockphoto.com

 

Na koniec nesmiete zabudnúť na lyžicu cukru, ktorá polievke dodá tú správnu príchuť. Takto pripravenú polievku nechajte na 15 až 20 minút variť na miernom ohni za občasného premiešania, aby neprihorelo dno. Pozor treba dávať najmä ak varíte hustejšiu verziu. Hotovú polievku posypete postrúhaným syrom podľa chuti, prípadne bylinkam

Tip od rodinky:

Obmeny tohto receptu sa líšia v množstve pridaného cukru, či korenín. Tiež podľa toho, čo máte v špajzi, môžete použiť rajčinový pretlak, pasírované rajčiny či domácu rajčinovú šťavu.

Ako závarku do paradajkovej polievky kuchárky rôzne používajú ryžu (ktorú dajú uvariť priamo do polievky), drobnú cestovinu uvarenú v osobitnom hrnci, či kúsky opraženého chlebíka priamo do taniera s polievkou nasypané.

Paradajková s ovsenými vločkami

Na oleji osmahnite ovsenné vlocky, až pekne voňajú, potom pridajte paradajkový pretlak, vodu a korenie podľa chuti. Osoľte, nechajte prejsť varom, Zásmažka už nie je potrebná, sú tam vločky.  Pridajte kukuricu z konzervy. Dochuťte soľou, cukrom, prípadne kvapkou citrónu. Na tanieri posypte nastrúhaným syrom.

Paradajková s vajcami

Na oleji osmahnite cibuľku nakrájanú na kocky. Pridajte 2 strúčiky cesnaku a na osminky nakrájané čerstvé paradajky. Duste cca ½ hodinu – kým nie sú paradajky mäkké. Pridajte bujón alebo vývar a nechajte prevrieť.

Zahusťujte cca 4 – 6 vajcami – nešľahať, len ľahko vmiešať, aby ostali väčšie kúsky. Na tanier posypte polievku petržlenovou vňaťkou.

Zdroj: istockphoto.com

 

Paradajková so smotanou a parmezánom

Suroviny:

  • 1 mala cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 veľké mrkvy
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • také isté množstvo vody
  • soľ, korenie, bazalka
  • 1 dl šľahačková smotana 

Na olivovom oleji a kúsku masla opražíte nakrájanú cibuľu. Posolíte a pridáte nahrubo postrúhanú mrkvu a poriadne popražíte. Potom pridáte pasírované rajčiny a vodu. Poriadne premiešajte.

Pridajte lyžicu sušenej bazalky a trošku korenia. Varte 15 – 20 minút a potom ponorným mixérom do hladka rozmixujte. Na záver pomaly pridajte smotanu a ak ešte treba, tak dochuťte.

Ak máte konček parmezánu, ktorý už ide ťažko strúhať, hoďte ho do polievky pri varení celý. Pred mixovaním vyberte. Vôňa takejto paradajkovo – parmezánovej polievky je proste nezameniteľná.

Paradajková so zemiakom a cestovinou

Ošúpte menší zemiak alebo dna a pokrájajte na drobno. Dajte variť do hrnca s vodou, pridajte jednu cibuľu, bobkový list a cele nove korenie. Môžete pridať aj zelerové listy.

Keď sú zemiaky uvarené, pridajte ovsené vločky alebo krúpky – cca za hrsť. Pridajte i drobnú cestovinu.

Keď je uvarená cestovina, prilejte pasírované paradajky. Vypnite, keď po pridaní paradajok polievka prejde varom. Na záver nechajte v polievke rozpustiť lyžicu masla.

Inšpirovať sa môžete aj v našom fóre.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 1 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Najčítanejšie
Recept týždňa
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Rebríček 2018: Mamy oznámkovali svoje pôrodnice
19.07.2018   0
Slovensky opäť hodnotili pôrodnicu, v ktorej priviedli na svet svoje bábätko. Známkovanie v online aplikácii projektu Sprievodca pôrodnicami do konca mája 2018.
Sprievodca pôrodnicami 2018
19.07.2018   0
Projekt Sprievodca pôrodnicami porovnáva slovenské pôrodnice už sedem rokov. Hodnotenie pripravuje Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom rodinka.sk.
Moje dieťa patrí ku mne
19.07.2018   0
Dieťa patrí na telo matky. Máme teda vôbec niečo chcieť, alebo je to vec zahrnutá v nejakých nemocničných štandardoch?
babetko
Diamant, bývalá manželka či vytopený byt. Aj také sú návraty z pôrodnice
19.07.2018   0
Príchody z pôrodnice, ktoré má obvykle v réžii ocko, vedia byť všakovaké. Úsmevné, prekvapivé, dojemné, ale aj smutné či zraňujúce. Aký bol ten váš?
Obrňte sa trpezlivosťou a humorom- prichádza obdobie vzdoru
18.07.2018   0
Výstupy, keď sa milučké batoľa zmení na klbko nervov a plaču, pozná a obáva sa ich každý rodič. Málokto je dostatočne psychicky odolný, aby ho hlučný prejav nevôle zle vyspatého dieťaťa na verejnosti nepripravil o zvyšok trpezlivosti a vnútorného pokoja.
Keď sa dieťa bojí vody
17.07.2018   0
Sú deti, ktoré majú strach z vody ešte hlbší, dokonca je pre nich nočnou morou aj obyčajný kúpeľ vo vani, a to už je teda naozajstná skúška nervov pre všetkých zúčastnených.
detské choroby
10 otázok o osýpkach
13.07.2018   0
Na východe Slovenska sa šíri najväčšia epidémia osýpok za posledných 20 rokov. Čo sú najčastejšie otázky, ktoré vás zaujímajú o osýpkach?
Na východe Slovenska zúri epidémia osýpok
11.07.2018   0
V okrese Michalovce pribúdajú pacienti, ktorí sa nakazili osýpkami. Viac ako stovka prípadov zaskočila lekárov a hygienikov. Medzi nakazenými sú dospelí aj deti, ôsmim z nich komplikuje liečbu pridružený zápal pľúc.
Onkologickým pacientom bude pomáhať aj liečba kanisterapiou
06.07.2018   0
Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici pripravuje pre deti s onkologickým ochorením novinku. Minulý mesiac sa vedeniu nemocnice podarilo získať kladné stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR k zavedeniu kanisterapie ako súčasti terapeutickej liečby chorých detí. Na malých pacientov teda okrem štandardných liečebných metód čaká aj terapia prostredníctvom hry s cvičenými psami.
zvery
Máme psa seniora
17.07.2018   2
Čo treba vedieť ak váš pes dosiahol vek 8 a viac rokov? Ako správne cvičiť a vychovávať psieho seniora? Môžeme s ním ešte športovať? Ako? Nevadí ak zmeníme niektoré viacročné zvyky?
Keď si pes zlomí zub
15.07.2018   0
Aj psi majú svoje dentálne problémy, rovnako ako ľudia. Ako iste vieme, problémy so zubami dokážu byť mimoriadne bolestivé a môžu aj psa vydráždiť do extrému. Aké sú teda základné pravidlá psej dentálnej hygiény?
Prečo je mačka tučná
02.07.2018   0
Aj keď je okrúhla tvárička a bruško rozkošné, vášmu miláčikovi rozhodne neprospieva. Nadváha spôsobuje u mačiek rovnako ako u ľudí zvýšený krvný tlak, cholesterol, ohrozuje srdce a skracuje život domáceho priateľa.