ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
ReceptyPolievky

Rajčinová polievka na 5 spôsobov

 Mária Kopčíková   01.01.1970   0

Vraj sú len dva typy ľudí – tí ktorí rajčinovú polievku milujú a na druhej strane tí, ktorí by ju do úst nevzali ani za nič.

Zdroj: istockphoto.com

 

To, čo sa dá pri paradajkovej polievke oceniť je aj fakt, že tepelne spracované paradajky uvoľňujú lykopén, ktorý znižuje pravdepodobnosť nádorových ochorení – napríklad rakoviny prostaty či prsníkov.

Paradajková s bazalkou a oreganom

Suroviny:

  • 60 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • studenú i horúcu vodu
  • soľ, cukor
  • bazalku, oregano
  • syr
  • ďalšie koreniny podľa chuti - čierne korenie, bobkový list...

Množstvo jednotlivých surovín je na porciu pre piatich ľudí, no môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ak plánujete variť len pre dvoch, postačí vám aj malá konzerva pretlaku. Podobne treba ubrať aj zo zvyšných ingrediencií.

Maslo rozpustite v hrnci, pridajte múku a pripravte zápražku. Do zápražky vlejte trochu studenej vody a poriadne miešajte, kým nevznikne hustá jemná kaša. Do tejto zmesi pridajte pretlak a znova dôkladne miešajte, aby neprihorela. Postupne prilievajte horúcu vodu, podľa toho, akú hustú chcete polievku mať. Ak obľubujete skôr redšiu, tak vodou nešetrite. Keď už ste spokojní s konzistenciou, pridajte soľ a koreniny podľa chuti. Okrem bazalky a oregana môžete polievku vylepšiť aj bobkovým listom, sušeným cesnakom, chilli i čiernym korením.

Zdroj: istockphoto.com

 

Na koniec nesmiete zabudnúť na lyžicu cukru, ktorá polievke dodá tú správnu príchuť. Takto pripravenú polievku nechajte na 15 až 20 minút variť na miernom ohni za občasného premiešania, aby neprihorelo dno. Pozor treba dávať najmä ak varíte hustejšiu verziu. Hotovú polievku posypete postrúhaným syrom podľa chuti, prípadne bylinkam

Tip od rodinky:

Obmeny tohto receptu sa líšia v množstve pridaného cukru, či korenín. Tiež podľa toho, čo máte v špajzi, môžete použiť rajčinový pretlak, pasírované rajčiny či domácu rajčinovú šťavu.

Ako závarku do paradajkovej polievky kuchárky rôzne používajú ryžu (ktorú dajú uvariť priamo do polievky), drobnú cestovinu uvarenú v osobitnom hrnci, či kúsky opraženého chlebíka priamo do taniera s polievkou nasypané.

Paradajková s ovsenými vločkami

Na oleji osmahnite ovsenné vlocky, až pekne voňajú, potom pridajte paradajkový pretlak, vodu a korenie podľa chuti. Osoľte, nechajte prejsť varom, Zásmažka už nie je potrebná, sú tam vločky.  Pridajte kukuricu z konzervy. Dochuťte soľou, cukrom, prípadne kvapkou citrónu. Na tanieri posypte nastrúhaným syrom.

Paradajková s vajcami

Na oleji osmahnite cibuľku nakrájanú na kocky. Pridajte 2 strúčiky cesnaku a na osminky nakrájané čerstvé paradajky. Duste cca ½ hodinu – kým nie sú paradajky mäkké. Pridajte bujón alebo vývar a nechajte prevrieť.

Zahusťujte cca 4 – 6 vajcami – nešľahať, len ľahko vmiešať, aby ostali väčšie kúsky. Na tanier posypte polievku petržlenovou vňaťkou.

Zdroj: istockphoto.com

 

Paradajková so smotanou a parmezánom

Suroviny:

  • 1 mala cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 veľké mrkvy
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • také isté množstvo vody
  • soľ, korenie, bazalka
  • 1 dl šľahačková smotana 

Na olivovom oleji a kúsku masla opražíte nakrájanú cibuľu. Posolíte a pridáte nahrubo postrúhanú mrkvu a poriadne popražíte. Potom pridáte pasírované rajčiny a vodu. Poriadne premiešajte.

Pridajte lyžicu sušenej bazalky a trošku korenia. Varte 15 – 20 minút a potom ponorným mixérom do hladka rozmixujte. Na záver pomaly pridajte smotanu a ak ešte treba, tak dochuťte.

Ak máte konček parmezánu, ktorý už ide ťažko strúhať, hoďte ho do polievky pri varení celý. Pred mixovaním vyberte. Vôňa takejto paradajkovo – parmezánovej polievky je proste nezameniteľná.

Paradajková so zemiakom a cestovinou

Ošúpte menší zemiak alebo dna a pokrájajte na drobno. Dajte variť do hrnca s vodou, pridajte jednu cibuľu, bobkový list a cele nove korenie. Môžete pridať aj zelerové listy.

Keď sú zemiaky uvarené, pridajte ovsené vločky alebo krúpky – cca za hrsť. Pridajte i drobnú cestovinu.

Keď je uvarená cestovina, prilejte pasírované paradajky. Vypnite, keď po pridaní paradajok polievka prejde varom. Na záver nechajte v polievke rozpustiť lyžicu masla.

Inšpirovať sa môžete aj v našom fóre.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.6 z 5. Celkom 17 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 

Najčítanejšie
Recept týždňa
Kurz nemčiny?
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Pôrod podľa Leboyera
23.02.2018   0
Pôrodník, ktorý ako prví obrátil svoju pozornosť k právam narodeného dieťaťa a kládol si otázku, či sa musí dieťa rodiť s maskou hrôzy, bolesti a strachu ...
Do pôrodnice to ledva stihla, porodila na chodbe
22.02.2018   1
Z pôrodnice ju poslali domov, kde jej nečakane odtiekla plodová voda. Jes si bola istá, že bude musieť porodiť dieťa doma.
Cisársky rez: hrozba či trend?
20.02.2018   11
Každá budúca mamička sa raz dostane k téme cisársky rez. Ja som v Anglicku toto slovo počula najčastejšie v spojení: „too posh to push“ vo voľnom preklade „príliš snobská, aby potlačila.“ :)
babetko
Vyhrajte ryby na váš veľkonočný stôl
24.02.2018   0
Hráme o 3 balíky mrazených rýb najvyššej kvality od Radomy v hodnote 30 eur, ktoré vám privezú zamrznuté rovno domov.
Sú prežraté deti šťastné?
23.02.2018   0
Napríklad tie dve dievčatá. Letícia a Patrícia. Majú päť, sedem rokov a sú chorobne tučné. Je to problém, zďaleka nie estetický. Zapríčinila to ich mama.
Hra dieťaťa do jedného roka a vhodné hračky
23.02.2018   0
Hra u dojčaťa trvá len pár minút. Aké sú vhodné hry a hračky na začiatku obdobia - okrem kolotoča a hrkálky? O aké hračky rozšíriť repertoár do pol roka, o ktoré po pol roku? Akú úlohu medzi hračkami zastáva tzv. miláčik/maznáčik?
detské choroby
Meningitída
24.02.2018   0
Meningitídu môže spôsobiť veľa baktérií i vírusov, ktoré bežne sprevádzajú iné, nezávažné ochorenia. Ako sa prejavuje u malých detí a aké sú jej riziká?
Sú antibiotiká nutné? Ako sa rozumne rozhodnúť?
19.02.2018   0
Zbytočné užívanie antibiotík môže spôsobiť rad zdravotných problémov. Rozlíšiť, či naše ochorenie vyžaduje antibiotiká alebo nie, pomáha samodiagnostická metóda – domáci CRP test.
Ako a z čoho sa dá variť pre celiatikov
16.02.2018   5
Dnes vám ponúkame skúseností mamín celiatikov a aj tých už dospelých, ako sa so svojou diétou popasovali, aké majú obľúbené tipy potravín – prosto nejaké základné know – how.
zvery
Skalár
24.02.2018   0
Skalár je ryba, ktorá má majestátnosť Cichlidy, ale zároveň aj nenáročnosť pávieho očka. Postačí iba dodržiavať isté pravidlá a neprekračovať hranice.
Neonky v akváriu
16.02.2018   1
Cheirodon axelrodi. Je to fenomén, ktorý sa preslávil na celom svete. Už niekoľko rokov je to najpredávanejší druh ryby na svete.
Prečo akvárium
15.02.2018   4
Sledovanie „zmenšeniny pokojného vodného sveta“ nám znižuje obavy, napätie a podporuje chápanie vecí v živote tak ako sú. Rôzne štúdie ukázali, že akvárium znižuje náš stres, následne krvný tlak a celkovo nás upokojuje.