ReceptyPolievky

Rajčinová polievka na 5 spôsobov

 Mária Kopčíková   01.01.1970   0

Vraj sú len dva typy ľudí – tí ktorí rajčinovú polievku milujú a na druhej strane tí, ktorí by ju do úst nevzali ani za nič.

Zdroj: istockphoto.com

»»» Alebo radšej krémová polievka z červenej šošovice?

To, čo sa dá pri paradajkovej polievke oceniť je aj fakt, že tepelne spracované paradajky uvoľňujú lykopén, ktorý znižuje pravdepodobnosť nádorových ochorení – napríklad rakoviny prostaty či prsníkov.

Paradajková s bazalkou a oreganom

Suroviny:

  • 60 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • studenú i horúcu vodu
  • soľ, cukor
  • bazalku, oregano
  • syr
  • ďalšie koreniny podľa chuti - čierne korenie, bobkový list...

Množstvo jednotlivých surovín je na porciu pre piatich ľudí, no môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ak plánujete variť len pre dvoch, postačí vám aj malá konzerva pretlaku. Podobne treba ubrať aj zo zvyšných ingrediencií.

Maslo rozpustite v hrnci, pridajte múku a pripravte zápražku. Do zápražky vlejte trochu studenej vody a poriadne miešajte, kým nevznikne hustá jemná kaša. Do tejto zmesi pridajte pretlak a znova dôkladne miešajte, aby neprihorela. Postupne prilievajte horúcu vodu, podľa toho, akú hustú chcete polievku mať. Ak obľubujete skôr redšiu, tak vodou nešetrite. Keď už ste spokojní s konzistenciou, pridajte soľ a koreniny podľa chuti. Okrem bazalky a oregana môžete polievku vylepšiť aj bobkovým listom, sušeným cesnakom, chilli i čiernym korením.

Zdroj: istockphoto.com

 

Na koniec nesmiete zabudnúť na lyžicu cukru, ktorá polievke dodá tú správnu príchuť. Takto pripravenú polievku nechajte na 15 až 20 minút variť na miernom ohni za občasného premiešania, aby neprihorelo dno. Pozor treba dávať najmä ak varíte hustejšiu verziu. Hotovú polievku posypete postrúhaným syrom podľa chuti, prípadne bylinkam

Tip od rodinky:

Obmeny tohto receptu sa líšia v množstve pridaného cukru, či korenín. Tiež podľa toho, čo máte v špajzi, môžete použiť rajčinový pretlak, pasírované rajčiny či domácu rajčinovú šťavu.

Ako závarku do paradajkovej polievky kuchárky rôzne používajú ryžu (ktorú dajú uvariť priamo do polievky), drobnú cestovinu uvarenú v osobitnom hrnci, či kúsky opraženého chlebíka priamo do taniera s polievkou nasypané.

Paradajková s ovsenými vločkami

Na oleji osmahnite ovsenné vlocky, až pekne voňajú, potom pridajte paradajkový pretlak, vodu a korenie podľa chuti. Osoľte, nechajte prejsť varom, Zásmažka už nie je potrebná, sú tam vločky.  Pridajte kukuricu z konzervy. Dochuťte soľou, cukrom, prípadne kvapkou citrónu. Na tanieri posypte nastrúhaným syrom.

Paradajková s vajcami

Na oleji osmahnite cibuľku nakrájanú na kocky. Pridajte 2 strúčiky cesnaku a na osminky nakrájané čerstvé paradajky. Duste cca ½ hodinu – kým nie sú paradajky mäkké. Pridajte bujón alebo vývar a nechajte prevrieť.

Zahusťujte cca 4 – 6 vajcami – nešľahať, len ľahko vmiešať, aby ostali väčšie kúsky. Na tanier posypte polievku petržlenovou vňaťkou.

Zdroj: istockphoto.com

 

Paradajková so smotanou a parmezánom

Suroviny:

  • 1 mala cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 veľké mrkvy
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • také isté množstvo vody
  • soľ, korenie, bazalka
  • 1 dl šľahačková smotana 

Na olivovom oleji a kúsku masla opražíte nakrájanú cibuľu. Posolíte a pridáte nahrubo postrúhanú mrkvu a poriadne popražíte. Potom pridáte pasírované rajčiny a vodu. Poriadne premiešajte.

Pridajte lyžicu sušenej bazalky a trošku korenia. Varte 15 – 20 minút a potom ponorným mixérom do hladka rozmixujte. Na záver pomaly pridajte smotanu a ak ešte treba, tak dochuťte.

Ak máte konček parmezánu, ktorý už ide ťažko strúhať, hoďte ho do polievky pri varení celý. Pred mixovaním vyberte. Vôňa takejto paradajkovo – parmezánovej polievky je proste nezameniteľná.

Paradajková so zemiakom a cestovinou

Ošúpte menší zemiak alebo dna a pokrájajte na drobno. Dajte variť do hrnca s vodou, pridajte jednu cibuľu, bobkový list a cele nove korenie. Môžete pridať aj zelerové listy.

Keď sú zemiaky uvarené, pridajte ovsené vločky alebo krúpky – cca za hrsť. Pridajte i drobnú cestovinu.

Keď je uvarená cestovina, prilejte pasírované paradajky. Vypnite, keď po pridaní paradajok polievka prejde varom. Na záver nechajte v polievke rozpustiť lyžicu masla.

Inšpirovať sa môžete aj v našom fóre.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.8 z 5. Celkom 13 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
tehotenstvo
Ako bolia kontrakcie?
23.06.2021   0
Čo sú kontrakcie, ako sa prejavujú a ako veľmi bolia? Ako odlíšiť pravé kontrakcie od falošných, pri akom intervale ísť do pôrodnice? Pomáha kontrakcie predýchať?
Opuchy nôh v tehotenstve
22.06.2021   6
Opuchy nôh postihujú asi 75% tehotných, zvyčajne po 20. týždni tehotenstva. Zhoršujú sa hlavne na večer a cez noc by mali vymiznúť. Aké sú príčiny opuchov a ako ich zmierniť?
3D animácie pôrodu (video)
18.06.2021   0
Ako prebieha pôrod? Čo sa počas kontrakcií deje s bábätkom? Nasledujúce video veľmi názorne zobrazuje priebeh prvej i druhej doby pôrodnej.
babetko
Utopiť sa dá aj v záhradnom bazéne. Na toto treba dať pozor
23.06.2021   0
Voda deti láka, sú v nej obvykle radi. No v okolí bazénu ich nikdy nenechávajte bez dozoru. Aké riziká hrozia?
Vodné hry pre deti
23.06.2021   0
Hry s vodou deti milujú. Okrem osvieženia hry s vodou poskytujú veľa príležitostí na trénovanie ohybnosti, koordinácie pohybov, kooperácie s kamarátmi ...
Začíname papať: Kedy? Čo? Tabuľky po mesiacoch.
22.06.2021   9
Ako zavádzať príkrmy? Kedy s nimi začať? Ako postupovať? Ak hľadáte tabuľku, s akými príkrmami začať podľa veku bábätka, urobíte si prehľad od 6. mesiaca po prvý rok bábätka.
detské choroby
Suché a sekundárne utopenie – aké ich sprevádzajú príznaky
23.06.2021   0
Čo je suché alebo sekundárne utopenie? Nenastane vo vode, ale až neskôr. Aké sú príznaky? Čo robiť pri suchom topení a ako podať prvú pomoc?
Fontanela: prečo ju bábätká majú a kedy zrastie
18.06.2021   0
Všetky bábätká prichádzajú na svet s vankúšikom nad čelom. Je to takzvaná veľká fontanela, ktorá je veľmi dôležitá pre zdravý vývoj novorodenca.
Príznaky dehydratácie
07.06.2021   0
Príznaky dehydratácie: suché sliznice ( pery, jazyk, dutina ústna, málo slín) tmavý, koncentrovaný moč nemočenie 6-8 hodín ( 3-4 hodiny dojčatá do pol roka) chýbanie sĺz,...
zvery
Kastrovaný králik
11.06.2021   0
Aký význam má u zajaca ako domáceho maznáčika kastrácia resp. sterilizácia? Má tento zdanlivo bolestivý úkon u zajacov nejaký vplyv na kvalitu života?
Ako dlho si pamätajú mačky
28.05.2021   0
Pamätajú si mačky svojich majiteľov aj po rokoch odlúčenia? Aká je pamäť mačiek? Majú nejaké spomienky?
Ako nakŕmiť malé mačiatko
17.05.2021   1
Ocitli ste sa v situácii, že sa máte postarať o mačiatko-novorodenca? Nemusí to byť jednoduché. Ako nakŕmiť takúto "mini micu"?