Recept na mäsové guličky Ikea s omáčkou

redakcia 0

Spoločnosť IKEA sa na začiatku pandémie podelila so šírym svetom o svoj recept na obľúbené mäsové guličky s nezameniteľnou omáčkou.

A keďže dynamická situácia a meniace sa opatrenia nám môžu kedykoľvek skrížiť naše plány vystáť si rad na guličky v reštaurácii, možno si ich zatiaľ radi urobíme doma.

Shutterstock

Na mäsové guličky potrebujeme:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa,
  • 250 g mletého bravčového mäsa,
  • 1 cibuľu nakrájanú na jemno,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 100 g strúhanky,
  • 1 vajíčko,
  • 5 polievkových lyžíc mlieka,
  • soľ a korenie na dochutenie.

Ako na to:

Mäso dobre zmiešame – najlepšie rukami, aby sme rozbili prípadné hrudky mäsa. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, strúhanku, vajce a premiešame. Pridáme mlieko, soľ, korenie a dobre ochutíme.

Zo zmesi vytvarujeme malé guľky, ktoré položíme na tanier, prikryjeme a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom budú lepšie držať tvar pri vyprážaní a pečení.

Panvicu si mierne zohrejeme, pridáme trochu oleja. Na rozpálenom oleji potom guličky vyprážame, až kým nezhnednú. Guličky ešte budeme dopekať zakryté v rúre pri teplote 160 až 180°C ďalších, približne 30 minút.

IKEA

Na omáčku potrebujeme:

  • 40 g masla,
  • 40 g múky,
  • 150 ml zeleninového vývaru,
  • 150 ml hovädzieho vývaru,
  • 150 ml plnotučnej smotany,
  • 2 čajové lyžičky sójovej omáčky a
  • 1 čajovú lyžičku dijonskej horčice.

Ako na to:

Maslo rozpustíme na panvici, za stáleho miešania pridáme múku a necháme variť dve minúty. Postupne pridáme vývar, smotanu, sójovú omáčku a horčicu a varíme, kým omáčka nezhustne.  

Mäsové guličky podávame s mladými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Nezabudnite na brusnice.

Zdroj: IKEA UK

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár