Slováci jedia málo rýb

Tomáš Turčan 1

Ryby sú roky považované za zdravú potravinu. V niektorých krajinách sú súčasťou jednálnička aj niekoľkokrát do týždňa. Na slovenské stoly si však stále ťažko hľadajú svoju cestu. Ich konzumáciou sa môžete vyhnúť civilizačným ochoreniam

A pritom sú bohatým zdrojom bielkovín, lipidov, minerálnych látok a vitamínov. Z európskych krajín je Slovensko na chvoste v konzumácii rýb a väčšina z nás uprednostňuje stále hydinové alebo tzv. červené mäso, najmä bravčové. 

Vedci už pred viac ako 30 rokmi zistili, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v rybom mäse, blahodarne pôsobia na ľudský organizmus. Potvrdzuje to aj známa slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová:

„ Ryby sú skutočne bohaté na množstvo minerálov a vitamínov a vďaka prítomnosti omega-3 mastných kyselín by nemali chýbať na tanieri v žiadnej slovenskej domácnosti.“ 

Z hľadiska štatistík sme na jednej strane na špici rebríčka v kardiovaskulárnych ochoreniach, na strane druhej zastávame posledné priečky v konzumácii rýb. 

„Je to paradox. Omega3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách majú totiž výrazne pozitívny účinok na srdce, zlepšujú konzistenciu krvi a okrem iného znemožňujú utváranie trombov, ktoré sú následne príčinou srdcových infarktov či mozgových príhod, dopĺňa Alžbeta Béderová.  

Slovenská tradícia

Navyše príprava rýb trvá len pár minút a zvládnu ju aj príležitostní kuchári. Nechajte sa inšpirovať niektorým z receptov a oživte váš jedálniček kvalitnými rybami z Ryby Žilina. Nájdete ich na https://www.rybazilina.sk/recepty/.

Aj keď nepatríme medzi krajiny susediace s morom, tradíciu v rybom priemysle máme od 40 rokov minulého storočia. Mnohí ani netušia, že Ryba Žilina má v segmente dovozu a spracúvaní rýb takmer 80-ročnú históriu. Ich tradičnú tresku nemusíme našincovi dlho predstavovať. Vďaka Rybe Žilina sa k nám však dostávajú aj kvalitné sladkovodné a morské ryby – či už ako mrazené, ktoré môžete upraviť podľa svojho receptu, alebo ako hotové rybie pochúťky, akými sú tradičná žilinská treska či rybí šalát. 

Navyše príprava rýb trvá len pár minút a zvládnu ju aj príležitostní kuchári.

Nechajte sa inšpirovať niektorým z receptov a oživte váš jedálniček kvalitnými rybami z Ryby Žilina.

Nájdete ich na https://www.rybazilina.sk/recepty/

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Tomáš Turčan

Rád píšem. Tvorím texty na témy, ktoré považujem za zmysluplné a (verím) praktické aj pre tých, čo si ich prečítajú. Venujem sa hlavne oblastiam, ktoré súvisia so zdravo prežívaným rodinným životom. V práci je mojou doménou marketingová komunikácia.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár