Celiakia sa u rôznych ľudí prejavuje rôzne

Tomáš Turčan 0

Celiakiou, teda autoimunitným ochorením vyvolaným neznášanlivosťou bielkovín v obilninách, je podľa aktuálnych údajov postihnuté až jedno percento populácie sveta. Do tohto počtu sa zarátavajú aj ľudia, u ktorých celiakia nebola zatiaľ odhalená. Niektoré zdroje uvádzajú, že diagnostikovaných je na svete asi len 5 % súčasných celiatikov.

Výskyt celiakie sa v rôznych krajinách líši. Na Slovensku má túto vrodenú poruchu metabolizmu, ktorá sa prejavuje poruchami aktivity enzýmov odbúravajúcich glutén zo stravy približne jeden človek zo 400. 

Celiakia sa u rôznych ľudí prejavuje rôzne.

Niektorí ju majú odmalička po ukončení prijímania dojčenskej potravy, u iných sa prejaví v neskoršom veku. Najčastejšími symptómami sú pretrvávajúce hnačky, výrazné chudnutie, únava, nafúknuté brucho, bolesti brucha, nevoľnosť a u detí aj poruchy rastu. Signálom poukazujúcim na celiakiu môžu byť aj ochorenia imunitného systému.

Čo jesť, keď vám zistia celiakiu?

Ako ste už zrejme počuli, výsledkom celiakie je poškodzovanie črevnej sliznice. Ak vám lekári toto ochorenie zistia, diéta s vylúčením potravín obsahujúcich pšenicu, jačmeň, raž a ovos je jedinou cestou ako zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu vášho stavu. Pamätajte však na to, že aj ako celiatici sa môžete stravovať plnohodnotne a chutne. Vo vašom jedálničku zostáva ovocie a zelenina, strukoviny, zemiaky, mlieko a mliečne výrobky a nemusíte sa obávať ani mäsa, rýb či vajec. Náhradu obilnín si vytvoríte z prirodzene bezlepkových potravín, za ktoré sa považujú kukurica, ryža, proso, pohánka, amarant či quinoa. Ako náhradu za pšeničnú múku sú čoraz dostupnejšie bezlepkové múčne zmesi.

Bezlepkové chuťovky

Ak patríte medzi celiatikov, ďalšia dobrá správa pre vás je, že v potravinách pribúda aj čoraz viac bezlepkových sladkostí a snackov. Zo slovenských výrobkov si môžete všimnúť napríklad značku Max Sport. Nájdete medzi nimi chutné sušienky či keksy, ktoré neobsahujú lepok a navyše sú obohatené o vysoký obsah proteínov a telu dodávajú vyvážené nutričné hodnoty.

Odporúčame vyskúšať napr. bezlepkové slané tyčinky Veggie Protein na báze strukovín, semiačok, zeleniny a olivového oleja, ktoré obsahujú až 20-percentný podiel rastlinných bielkovín. 

Na Slovensku sa vyrába aj na svetové pomery originálny bezlepkový Protein KEX, ktorý chutí ako bežné keksy, ale je zdravší. A ak si chcete dopriať bez výčitiek aj ďalšiu zdravšiu sladkosť, chutiť vám budú aj bezlepkové proteínové sušienky Protein Cake so zníženým obsahom cukru obohatené o blahodarnú kyselinu listovú.

Pri vývoji všetkých týchto bezlepkových proteínových pochúťok sa dbá o najnovšie výživové trendy. Viac nájdete na www.maxsport.sk.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Tomáš Turčan

Rád píšem. Tvorím texty na témy, ktoré považujem za zmysluplné a (verím) praktické aj pre tých, čo si ich prečítajú. Venujem sa hlavne oblastiam, ktoré súvisia so zdravo prežívaným rodinným životom. V práci je mojou doménou marketingová komunikácia.

články autora...

Pridaj komentár