Prijímanie na stredné školy – priemery zrejme nebudú určujúce

redakcia 0

Chceli by ste, aby vaše dieťa po základnej škole pokračovalo v štúdiu na strednej škole? Možno ste pred pár mesiacmi zachytili šumy z dielne ministerstva školstva, ktoré smerovali k tomu, že prijímanie žiakov na stredné školy by malo ovplyvňovať aj to, aký budú mať priemer známok na vysvedčení.

Podľa aktuálnych vyhlásení ministra školstva by však

priemery nemali byť určujúce.

Vyjadril sa v tomto smere v nedeľňajšej diskusii na TA3 a dodal, že  riešením daného stavu nebude posúvanie limitu priemeru známok, keďže podľa námietky Ústavného súdu (ÚS) SR sa za problém považuje samotný priemer ako kritérium.

Minister Pellegrini si uvedomuje potrebu úpravy legislatívy. Chce si však počkať na podrobné  odôvodnenie námietky Ústavného súdu.  

V súvislosti so zmenou systému financovania škôl minister sa minister vyjadril tak, že záväzný pre jeho rezort je 1. september 2016. Tento dátum má byť termínom spustenia nového systému.

Ako vyberať a prijímať deti na stredné školy

P. Pellegrini uviedol, že „by bol najradšej, ak by zodpovednosť za stanovenie kritérií bola na riaditeľoch škôl. Tomu by podľa jeho názoru mala výrazne pomôcť zmena v systéme financovania škôl.“  Zmena by mala priniesť úľavu v tom, aby riaditelia škôl neboli nútení, zobrať každého len preto, aby dostali za neho normatív.  

Kritériá pre prijímanie žiakov by mali kombinovať prospech, výsledky Testovania 9 a zvládnutie prijímacích skúšok.

Spracované s použitím: skolskyservis.teraz.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár