Od posmeškov k násiliu. Kyberšikanovanie.

redakcia 0

Kyberšikanovanie sa často začína smiechom, no končí slzami.

Na Slovensku bojuje s prípadmi kyberšikanovania každá druhá škola. eSlovensko o. z. v tejto súvislosti predstavilo počas Medzinárodného dňa bezpečného internetu nový multimediálny vzdelávací projekt Kyberšikanovanie.sk.

Čo je to kyberšikanovanie

Šikanovanie sa radí medzi najzávažnejšie ohrozenia detí a mládeže, spolu so šírením netolerancie, sexuálnym zneužívaním či závislosťami. Je zaujímavé, že všetky tieto nástrahy tu boli aj pred príchodom internetu.

Nové technológie priniesli len novú predponu „kyber-“. Obsah ale zostáva rovnaký, ublíženie človeku. Podľa prieskumu eSlovensko by až 90 percent učiteľov privítalo viac informácií o kyberšikanovaní a len 8 percent škôl uviedlo, že počty prípadov kyberšikanovania klesajú, zvyšok pozoruje stagnáciu a nárast prípadov.

eSlovensko preto prichádza s prvým komplexným projektom na tému kyberšikanovania. Pozostáva z DVD so šiestimi tematickými filmami, knihy, pracovného zošita, internetovej stránky a školení.

zdroj: elovensko.sk

„Kyberšikanovanie.sk prináša naše skúsenosti z osemročnej práce s touto témou. Je výberom toho najlepšieho a overeného z rôznych projektov z celého sveta. V knihe sme opísali reálne prípady kyberšikanovania na Slovensku ako aj tragické prípady zo zahraničia končiace samovraždou obete. Dúfame, že aj vďaka tomuto projektu Slovensko nič také nezažije,“ vysvetľuje Miro Drobný, spoluautor projektu.

Ako vníma šikanovanie obeť a ako agresor

Prostredníctvom emócií a individuálneho prežívania počas sledovania filmov a zapájania sa do 25 aktivít si projekt kladie za cieľ osloviť deti a mládež a ukázať im, ako vníma kyberšikanovanie obeť, agresor a blízke okolie.

„Na rozdiel od klasického šikanovania, po kyberšikanovaní nezostávajú viditeľné stopy po ublížení. Ak sa obeť nezdôverí blízkym alebo nezakročia svedkovia, ťažko sa odhaľuje. Agresori sa sami nepriznajú a obete tiež taja, že sú kyberšikanované. Priznajú sa len v 1 prípade z 5, aj to keď už je situácia vyhrotená na maximum. Ak teda chceme bojovať s kyberšikanovaním, je potrebné sa zamerať práve na svedkov,“ hovorí psychológ Miroslav Kohuťár, ktorý je jedným z odborných spolupracovníkov na projekte.

Projekt podporil aj známy tanečník a choreograf Johny Mečoch alias Johny Perfekto so študentmi z Hip Hop Fakulty. „Som rád, že môžem hovoriť o tejto téme. Pomôže to aj mne samému. Šikanovali ma, ale aj ja sám som šikanoval. Nie som na to hrdý. Medzi rovesníkmi som chcel mať rešpekt a dosiahol som to šikanovaním. Dnes to úprimne ľutujem. Ospravedlňujem sa za to všetkým. Na druhej strane som bol sám šikanovaný aj kyberšikanovaný. Bolo to nepríjemné. Dostal som sa z toho pomocou hudby a tanca. Radím obom stranám, obetiam aj agresorom, aby našli v sebe silu, kreativitu a naplnenie svojho života. Tak šikanovanie ukončia. K tomu vediem aj svojich študentov v Hip Hop Fakulte,“ priznáva bez okolkov Johny Perfekto.

zdroj: eslovensko.sk

Projekt je určený najmä školám, ktoré si ho môžu objednať bezplatne prostredníctvom stránky www.kybersikanovanie.sk. Využiť ho môžu aj voľnočasové a metodicko-pedagogické centrá, ktoré pracujú s mládežou.

Téme kyberšikanovania bola venovaná aj súťaž, ktorá každoročne oceňuje výnimočné projekty študentov, učiteľov, preventistov, škôl a samospráv, týkajúce sa bezpečného využívania informačno-komunikačných technológií. Prihlásilo sa do nej takmer 90 projektov, z ktorých boli vybrané tie najlepšie, ktoré získali titul Najzodpovednejší. Kompletný zoznam víťazných projektov si môžete pozrieť na stránkach www.zodpovedne.sk.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár