Medzinárodný deň ľavákov je 13. augusta

Zuzana Božeková 0

Medzinárodný deň ľavákov si pripomíname už od roku 1976. Tento deň má upozorniť najmä na to, že svet je ešte stále viac prispôsobený pravákom. V minulosti boli ľaváci vnímaní negatívne a spoločnosť sa ich snažila zmeniť na pravákov. Treba si však uvedomiť, že to, či je niekto ľavák alebo pravák, nesúvisí s jeho rozhodnutím. Je to dané od narodenia a môže za to dominantnosť jednej z hemisfér mozgu.

Zdroj: Stabilo

Ľaváci tvoria 10 až 15 % zo svetovej populácie. Niet preto divu, že množstvo vecí okolo nás je prispôsobených práve pre pravákov. Sú to veci, ktoré si bežne ani neuvedomujeme, ako napríklad kľučky na dverách alebo aj kuchynské pomôcky. Vedeli by ste oškrabať zemiaky ľavou rukou? V mnohých krajinách sveta sa organizácie združujúce ľavákov snažia tlačiť na výrobcov z rôznych oblastí, aby začali produkovať výrobky prispôsobené pre nich.

Za všetko môže mozog

Rôzne výskumy zistili, že základy genetickej výbavy, ktorá rozhoduje o dominancii jednej z hemisfér sa tvoria už v prvých týždňoch tehotenstva. Nadradený vplyv pravej či ľavej hemisféry určí, či bude našou dominantnou časťou ľavá alebo pravá.

Ľavá hemisféra riadi pravú časť tela a naopak pravá hemisféra riadi tú ľavú. Ľavá strana mozgu pracuje s jazykom a logikou, má na starosti reč, písanie, matematiku. Pravá hemisféra je zodpovedná za emócie, vnímanie, predstavivosť, umenie a hudbu.

Ľaváci v školských laviciach

Keď dieťa začína svoju povinnú školskú dochádzku, malo by už byť jednoznačné, či je ľavák alebo pravák, pretože jeho nerozhodnosť by mu mohla spôsobiť nemalé problémy pri písaní prvých písmeniek, rysovaní, napĺňaní kreatívnych úloh a celkovej manipulácii so školskými pomôckami.

Nešikovné zvládanie školských povinností tak môže mať nepriaznivé účinky na samotnú psychiku dieťaťa. Preto je dobré dieťaťu na začiatku vysvetliť, že to, že je ľavák, ho nijako neodlišuje od ostatných detí a že sa nemusí pred kamarátmi – pravákmi kvôli tomu cítiť menejcenne,“ radí Marcela Vodičková, marketingový manažér spoločnosti STABILO.

A rozhodne sa nepokúšať zasahovať do prirodzeného vývoja dieťaťa – ľaváka. Aby pobyt v škole bol pre ľaváka príjemný, mal by sedieť v lavici vždy vľavo, aby mal dostatok priestoru na písanie, a mal by pracovať so školskými pomôckami určenými pre ľavákov.

Zdroj: Stabilo

Na ľavákov sa nezabúda

Mať doma dieťa ľaváka nie je žiadny problém, pretože v súčasnosti existuje celé portfólio s produktami pre ľavákov – od ceruziek, pier, farbičiek až po strúhadlá, pravítka a nožničky. Široký výber školských pomôcok pre ľavákov ponúka značka STABILO. Pre tých najmenších je to napríklad trojhranná grafitová ceruzka EASYgraph vo variante špeciálne pre ľavákov a farbičky EASYcolors, ktoré vďaka trojhrannému dizajnu a priehlbniam vedú k správnemu úchopu.

Školákov ľavákov poteší ergonomický roller STABILO EASYoriginal a EASYoriginal metallic, na ktorom palec a ukazovák jednoducho zapadnú do ergonomicky vytvarovaných priehlbní z nekĺzavého materiálu. Každý prst nasmerujú na jeho miesto a zaistia správne držanie. Gulička na konci hrotu rolleru ľahko kĺže po papieri a špeciálny atrament sa nerozmazáva, takže zaistí plynulé a čisté písanie bez kŕčovitého držania pera, „škrabania“ alebo šmúh.

TIP: Všetky produkty STABILO určené pre ľavákov sú označené žltou značkou a písmenom L.

Známi ľaváci

Medzi známych ľavákov patria napríklad Aristoteles, Leonardo Da Vinci, Charlie Chaplin, Albert Einstein, Angelina Jolie, Ludwig van Beethoven, Marilyn Monroe, Sting, Napoleon Bonaparte,  Brad Pitt, Keanu Reeves, Julia Roberts a americkí prezidenti Winston Churchill, George Bush, Bill Cllinton alebo Barack Obama.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár