Halloween očami psychológa

Adriana Vačková (psychológ) 8

Po Halloweene sa každoročne hromadia deti s problémami. Mám pocit, že je potrebné vysvetlenie.

Je isté, že deti sa na tieto oslavy tešia, priťahuje ich práve tá magickosť a strašidelnosť, nevedia však domyslieť následky, a tiež netušia, ako sa to môže dotknúť ich psychiky.

Následkami sú zlé sny, pomočovanie, ohrýzanie nechtov, zajakávanie, objavujú sa tiky, strachy, obavy a iné príznaky. To sú väčšinou deti na  I. stupni, ktoré ešte v podvedomí veria v realitu týchto strašidiel.

Staršie deti môžu nadobudnúť dojem, že s týmito postavami, čiernymi farbami, záhrobím a neúctou k mŕtvym je možné žartovať. Deti to môže viesť k zvedavosti ďalej poznávať tieto skutočnosti, od ktorých môže byť aj len krôčik k satanizmu.

Často dnešná mládež nosí oblečenie a ozdoby tohto typu a považuje to za normálne, pekné, moderné a čo je najhoršie aj za dobré/správne.
Uznávajú veľmi nevhodnú a škodlivú hudbu nadväzujúcu na túto filozofiu. Posúvajú si hranice dobra a zla.
 
Opatrnosť pri tomto sviatku je na mieste.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (13 hlasov, priemerne: 3,40 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. No neviem – to sa vsetky deti vo Velkej Britanii, USA a podobne, kde je Halloween normalka, pomocuju, ohryzaju si nechty, zajakavaju sa, maju tiky, strachy a pod?

    Vazne – ak ma autorka k dispozicii vysledky serioznej vedeckej prace, v ktorej sa potvrdil zvyseny vyskyt uvedenych priznakov v krajinach, kde sa Halloween bezne oslavuje, v porovnani s tymi, kde nie, bolo by na mieste citovat tuto pracu, aby si ju citatelia mohli sami pozriet.

    Ak nie, tak sa mi zda, ze uvedene je len osobnym nazorom autorky, nie je to vedecky podlozene a potom to malo byt takto prezentovanie – nie je fer zavadzat citatelov, ze ide o nazor „odbornika“ (v tomto pripade psychologa), ktoremu by sme mali prikladat vacsiu vahu ako nazoru laika.

  2. Ahojte, myslim si, ze psychologicka mohla pouzit termin, ze sa to vsetko MOZE u deti stat, ale aj nemusi. Ale zo skusenosti rodica troch malych deti viem, ze je to dost realne, co ta psychologicky pise. Deti sa budia na strasidelne sny, maju nepokojny spanok, nechcú spať v izbe bez zažnutého svetla… Prinasa detom tento sviatok nieco dobre a hodnotne? Čo sa môže malým deťom páčiť na čarodejniciach, čiernych mačkách, ježibabách, metlách, kostlivcoch, pavúkoch a iných niekedy priam hororových predmetoch?

    Pripadá mi to od nás rodičov veľmi pokrytecké, keď pomaly v Červenej čiapočke vynechávame zlého vlka, aby sa deti nebáli, keď im odmietame kupovať hračkárske zbrane alebo všetky tie hračky-príšery, keď sme vo výchove vylúčili bitku, keď im zakazujeme bojové počítačové hry, keď ich vedieme k tomu, že nemajú jesť veľa sladkostí, že sa majú slušne správať a potom ich pustíme na Halloween (oslavu).

    Americký Halloween v skratke: v čase Halloweenu sa smú robiť veci, ktoré inak nie sú dovolené. Výhody dňa naruby využívajú predovšetkým deti. V predvečer sviatku si môžu dovoliť byť dlho do noci hore, chodiť po uliciach v maskách, vyzváňať pri dverách susedov a tradičnou formulkou „trick or treat“ drankať od nich sladkosti. Ak im nevyhovejú, vyvedú im nejaký žartík: namydlia okná, poprevracajú kvetináče, zapália na verande prskavky alebo obhádžu dom surovými vajíčkami a nikto ich za to nepotrestá.

    Este jeden pripad z Ameriky, aky dopad to moze mat na dieta (tam sa to najlahsie ilustruje, kedze tam je to velka oslava):

    Paul Bartolomeo si na jeden zo svojich „trick or treat“-ingov spomína so vzrušením aj po troch desaťročiach. „Môj príbeh sa stal, keď som mal asi 6 rokov. Dohodli sme sa, že pôjdeme do veľkého domu s množstvom bytov, zaklopeme na každé dvere, aby sme získali čo najviac cukríkov a pritom veľa nechodili. V jedných dverách nás veľmi vyľakal neznámy muž. Dnes po 35-tich rokoch viem, že mal samozrejme rukavice, ale keď som bol vtedy 6-ročným dieťaťom, myslel som si, že mal strašné ruky s pazúrmi, on iba cez pootvorené dvere vystrčil tú svoju odpornú ruku s cukríkom a my sme odtiaľ zdesene poutekali.“

    Detský psychológ Štefan Matula sa obáva, že Halloween môže mať na naše ratolesti negatívny vplyv. „U bojazlivých detí môže vyvolať nepríjemné následky,“ upozorňuje Matula. Podľa neho je Halloween iba veľký kšeft.

  3. Váš komentár

    Myslim, ze oslavy tohto druhu nepatria k nasej narodnej kulture, predsa mame dusicky! Ano, je dobre take nieco detom spomenut, ako sa oslavuje inde vo svete, ale opicenie sa a este bez pochopenia podstaty takej maskarady, naco??? Myslim, ze nasim detom uplne postaci svetlonos vlastnorucne vyrobeny z tekvice a samozrejme s vhodnym komentarom.

  4. Po 1. – nie je to nas sviatok, je to opicenie sa po usa rovnako ako sv. valentin a podobne somariny zamerane na tahanie penazi od ludi.

    Po 2. – odporucam vsetkym precitat si knihu: Dialnica do pekla, kde je opisana cela podstata halloween-u a verte mi, ma to zo satanizmom spolocne viac nez dost.

    Po 3. – moj 4,5-rocny syn ma kazdy rok halloween party v skolke. Deti maju take strasidelne masky, ze ja som sa bala, nie to este on. Skoro vsetky deti mali na sebe masky z hororu Vreskot. Moj syn sa tak bal, ze bol cely cas pri mne a vobec nechcel ist k detom. Nechapal, preco maju jeho spoluziaci take strasne masky. Tie deti to brali za samozrejmost. To je podla vas normalne, aby 4-rocne deti pokladali taketo horory za neskodne a normalne???

  5. tak my zijeme konkretne v UK a moja 4 apol rocna dcerka sa tento rok prvykrat zucastnila halloweenovskej party v skole, dokonca to bolo bez rodicov, takze tam sama bola 2 hodiny medzi strasidlami. Nepocikava sa, ani nema nocne mory, ani si neobhryza nechty a verim, ze ani z nej nebude ziadna satanistka Eek

    naozaj ten clanok posobi velmi manipulativne a jednostranne, bez akychkolvek statistik a podkladov. Ved na Sk nema az taku tradiciu, aby boli urobene seriozne vyskumy. Tak nestraste ludi, deti maju nocne mory z niecoho uplne ineho, ako z halloween-u, ale na to musi prist kazdy rodic sam…. vela deti ma nocne mory napr. zo skolky, pocikavaju sa, problemy so spankom,….a to nikto neriesi, vsetci drzia „h..u a krok“ a necinne sa pozeraju na to, ako ukomplexovane ucitelky nicia ich deti. Tam treba robit statistiky a burcovat spolocnost!

  6. Ja neviem co je zle na halloweene, ked sa decka bavia preco nie, ved strasidla sa objavuju aj na maskarnych plesoch. Uznavam ze vplyv USA konzumnej kultury nieje bohvieco ale podla mna je rovnako skodlivy santa a cely ten nakupny kolotoc..to uz deti tazko uveria ze darceky nosi jezisko.

    Tymi satanistami autorka mysli asi posluchacov metalovej hudby…no neviem poznam vela ludi co pocuvaju metal a ani jeden s nich nieje ziaden slahnuty satanista. Takze mi cely clanok pride take bububu zakazte deckam halloween lebo s nich vyrastu metalisti, pankaci a iny asocialy alebo nebodaj fetaci. Mimochodom pubertaci budu chodit doobliekany kadejako bez ohladu na to ci vyrastali s halloweenom alebo bez.

    A co take knihy o Harry Poterovi? Dalsia magia a satanizmus…Nemali by sme ich radsej spalit ?..lebo sa nase deti budu isto pomocovat..

  7. Váš komentár

    Netreba to príliš dramatizovať.Pani psychologicka napísala to čo niekde čítala v súčasnej psychologickej literatúre ktorá zasa čerpá

    z predchádzajúcej literatúry a tá zasa z predchádzajúcej, žiadne štatistiky tieto fakty nepodporujú tak netreba vyvolávať paniku.

Pridaj komentár