Detskí lekári budú postupovať podľa schémy. Už nemajú vyšetrovať zbytočnosti

Saša/redakcia 0

Poznáte to isto aj vy. Netrpezlivé čakanie s chorým dieťaťom pred ambulanciou či na pohotovosti. Nový systém by mal prácu lekárov urýchliť a zefektívniť.

čakanie u lekára
Foto: Ingimage.com

Novinka v slovenskom zdravotníctve

„Bez štandardných diagnostických a terapeutických postupov, sa v modernej medicíne nepohneme ďalej,“ vyhlásil Ladislav Kužela, riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave.

Nové diagnostické a liečebné štandardy by mali urýchliť diagnostiku a vyšetrovanie malého pacienta, ako aj ušetriť náklady za zbytočné vyšetrenia. „Namiesto doterajších dvanástich parametrov, vieme teraz vyšetriť možno štyri či päť a stanoviť správnu diagnózu,“ povedal riaditeľ.

Cieľom je dopracovať sa čo najskôr k diagnóze a čo najefektívnejšie vyliečiť detského pacienta.

Umenie liečiť – ako to funguje?

Akonáhle lekár zadá do systému diagnózu, s ktorou pracuje, vyhodí mu systém okienko, kde bude mať jasný postup, akým spôsobom sa má uberať.

Samozrejme ide aj o umenie liečiť, podotkol Ladislav Kužela, v medicíne nie je všetko schematické.

Nastupuje tam aj skúsenosť lekára a prispôsobenie sa situácii, ktorá vyžaduje individuálny prístup, ktorý musí lekár podľa svojho uváženia použiť. Môže sa však pritom orientovať podľa doporučených osnov.

„Približne až u 80 až 90-tich percent pacientov, ktorí sa diagnostikujú a liečia podľa týchto postupov,  sa dopracujeme k tomu, čo potrebujeme – diagnostikovanému a vyliečenému dieťaťu,“ vysvetlil Ladislav Kužela.

V reále sa tak zamedzí nadbytočnému počtu vyšetrení, ktoré až tak potrebné byť nemusia. V štandardoch je uvedená aj účinná látka, ktorou by sa malo začať diagnostikované ochorenie liečiť, dávkovanie a dĺžka liečby.

Foto: Ingimage.com

 

Medicína, založená na dôkazoch

V Európskych krajinách tento systém funguje bežne. DFNsP je na Slovensku prvou nemocnicou, ktorá má takéto štandardy vytvorené. „Jednotlivé kliniky nemocnice majú súbor pravidiel u seba zatiaľ v papierovej podobe. Do konca roka chystáme ich zapracovanie do elektronického nemocničného informačného systému,“ priblížil Ladislav Kužela.

Štandardy vznikli podľa jasných pravidiel a kritérií. Vychádzajú z aktuálnych dôkazov súčasnej medicíny, podľa celosvetových odporúčaní.

„Máte rôzne stupne dôkazov a čím vyšší stupeň, tým máte väčšiu istotu, že keď to použijete v praxi, bude to naozaj fungovať a bude to účinné a bezpečné pre pacienta,“ vysvetlil riaditeľ tvorbu štandardov.

Nové pravidlá sú vypracované vo všetkých pediatrických odboroch a vytvorili ich traja profesori DFNsP – Ľudmila Podracká, Milan Kokavec a László Kováč. Pre každú závažnú oblasť boli ďalej vytvorené podskupiny lekárov.

„Na tvorbe štandardov sa podieľali všetci špecialisti a v podstate je to výsledok práce celej nemocnice,“ uviedol Ladislav Kužeľa. Raz ročne bude špeciálna komisia údaje aktualizovať.

Foto: Ingimage.com

 

Nová pohotovosť – menej času v nemocnici

„Vypracovali sme nový koncept urgentnej starostlivosti a pravdepodobne sa podarí získať prostriedky na prestavbu urgentného príjmu. V spolupráci s novými štandardami a priestorovým prerozdelením budeme môcť omnoho rýchlejšie vyšetriť detských pacientov,“ priblížil plány riaditeľ.

Cieľom je, stráviť v nemocnici čo najmenej času.

Spätná kontrola 

Nemocnica bude mať možnosť sledovať, či sa postupovalo podľa týchto pravidiel. Štandardy budú tak slúžiť aj na kontrolu počínania si lekára, napríklad pri šetrení podnetov, podaných na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Pokiaľ lekár nebude postupovať podľa doporučenej schémy, bude to môcť obhájiť a zdôvodniť. 

Nový systém Ladislav Kužela prestavil na odbornom stretnutí Smerovanie pediatrie na Slovensku, za účasti renomovaných pediatrov z celej Európy. Potvrdil aj možnosť zdieľania nových štandardov s ostatnými nemocnicami na Slovensku.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár