Dankin váječný koňak

MikSa, Dana 6

O adventnú tradíciu vo svojej rodinke sa s nami podelila Dana.

U nás doma zdobíme stromček cca 2 týždne pred Vianocami – máme radi tú predvianočnú atmosféru – každý večer zapaľujeme sviečky a deti sa tešia zo stromčeka. Púšťame si koledy a pri tom aj niečo napečieme – každoročne máme pripravených niekoľko druhov sušienok, ktoré z komory priebežne miznú…

Druhú alebo tretiu adventnú sobotu k nám chodí švagriná s rodinou a vtedy napečieme väčšinu koláčov – máme nachystané cestá na základné druhy – vanilkové rožky, medovníčky a linecké koláčiky a z bielkov sucháriky –  celý deň pečieme ako v cukrárni.

Naši chlapi pripravujú tradičný vaječný koňak, ktorý „fľaškujú“ do malých flaštičiek, ktoré spolu so vzorkami koláčikov pekne zabalené rozdávame známym, deťom v škole a v škôlke.

Táto tradícia u nás funguje už 6.-ty rok a na naše „picknikovo-vianočné balíčky“ sa všetci tešia….  

Recept na vaječný koňak:

1 konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 5 žĺtkov, 1 vanilkový cukor, 500 ml vodky

Kondenzované mlieka, žĺtky a vanilkový cukor dobre rozšľaháme a nakoniec pomaly prilejeme vodku. Zmes prelejeme do sklenených fliaš a necháme odležat. Najlepší je po dvoch týždňoch:-)

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 4,30 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ja robím koňak podobne, ale nedávam tam žĺtka a dávam tam rum, takže

    1 sladené mlieko SALKO, alebo ked chceme čokoládový tak PIKAO

    1 nesladené mlieko

    1/2 l rumu

    Všetko zmiešame a je to mňam

  2. No určite si čaro vianoc krásne vychutnáte, ale s tým vaječným koňakom by som to asi neskúsila práve pre surové žĺtky. Veď dnes je to doslova hazard so zdravím, konzumovať surové vajcia z obchodu. A tie kondenzované mlieka tiež nevaríš? Ja som dakedy dávno tiež robila koňak, ale tie mlieka som najprv v plechovkách varila dve hodiny, a pre deti som ich zmiešala ešte s trochou prevareného ale studeného mlieka a dakedy som dala aj 1-2 lyžice preosiateho kakaa /na kakaový likér/a do toho pravého koňaku som davala aj rum /podľa chuti/.

    Prajem vám pekné vianoce, veľa radosti a šťastných detských očiek pod stromčekom.

    1. Bože, aby som niekoho nezavádzala, napadlo ma, že to kondenzované mlieko netreba prevárať. Ja si to možno trochu pletiem aj so zákuskom, do ktorého som ho dávala. To by malo byť asi surové, veď je kondenzované. Takže pardon.
      Pekný deň.

  3. Váš komentár

    Ano – davam tam surove vajcia – nic nevarim, tym alkoholom sa to „sterilizuje“ zwinker Nic neprevaram-netreba. Koňak robíme už dlho, nikomu sa nič nestalo – dokonca ho pijeme este na Veľkú noc. Jediná podmienka je, že ho treba držať v chlade

Pridaj komentár