Čoraz viac kávičkárov má záujem o bezkofeínové kávy.
Bezkofeínové kávy sú určené pre ľudí, korí zo zdravotných dôvodov nemôžu konzumovať kofeín.
Je vhodná aj pre tehotné a dojčiace mamičky. Existuje viacero spôsobov, ako odstrániť kofeín zo zrna pomocou chémie, ale my v Zlatom Zrnku sme si vybrali ten bez chémie.
Je to švajčiarsky vodný proces, kde sa kofeín odstraňuje zo zrnka pomocou vody a uhlíkových filtrov, ktoré ho viažu. Mamičkám odporúčam piť kávu spracovanú takýmto spôsobom.
Avšak proces odkofeíňovania dosť narúša štruktúru zrnka. Keďže sa káva pije kvôli chuti, je škoda, že aj keď tá bezkofeínová môže chutiť dobre, nikdy nebude najlepšia.
Preto vedci už pár rokov riešia, ako odstrániť kofeín priamo z rastliny. Prvé výsledky by mali prísť v najbližších rokoch. Výsledkom bude káva rovnakej chuti a kvality, ktorá nebude obsahovať kofeín.
Keď budem mať chuť na svoju obľúbenú kávu o ôsmej večer, môžem si ju dať. Akurát to nepôjde bez genetickej modifikácie. Či o takú kávu bude záujem, je otázne.
Aký vplyv má na chuť kávy jej praženie?
Je to fáza cesty kávy, kedy sa vytvára jej chuť. Preto je také dôležité, a preto sa o ňom toľko hovorí. Správnym pražením pražiar nerozvíja v zrnku iba chute. Môže ovplyvniť aj to, či bude káva stráviteľná, aj ako dlho vydrží čerstvá.
Každá káva si vyžaduje iné praženie
Ako sa praží káva v Zlatom Zrnku ?
Dávame si pozor hlavne na to, aby sme pražili kávu s ohľadom na jej potenciál. Veľmi jednoducho povedané sú základnými ukazovateľmi dĺžka praženia a teplota pri pražení.
Ak chceme, aby mala káva vyvážené a prepojené chute, musíme ju pražiť dlhšie a pri nižších teplotách. Vtedy zrnko aj pomalšie narastá, nemá veľké póry a nezvetrá sa tak rýchlo.
Každá naša zmes alebo káva s pôvodom má inak vyladenú receptúru praženia, s ohľadom na jej potenciál. Ak je nejaká zmes namiešaná tak, aby mala orieškovú chuť a dochuť pečeného chleba, treba to vyladiť.
Ak má byť nejaká zmes ovocná a acidná, tak ju zbytočne nepražíme tmavšie, aby sme nezničili kyslosť, ktorá tam má byť. No tá kyslosť musí byť príjemná a hrať dobre s ostatnými chuťami. Je to celá veda.
Prečo by si mali dožičiť šálku kávy aj zarytí nekávičkári:-)?
Aby si v tele udržali dopamím a s ním aspoň kúsok dobrej nálady.