Šípky ako superfood. Dajú sa jesť aj raw spôsobom

Bartosz Krzewiński 1

Ruža šípová je v našej krajine bežný ker. Jej plody sú jedným z najväčších zdrojov vitamínu C cez zimu zo všetkých našich domácich druhov. Obsahujú až 1200 mg/100 g vitamínu C, to je 30-40 krát viac ako citrusové plody!

Foto: Ingimage.com

Okrem toho obsahuje aj vitamín A, B1, B2, B6, PP, E, K, kyselinu listovú, karatonoidy, flavonoidy, organické kyseliny. 

Aj keď rastú skoro všade, nie každý vie, že je ich možné jesť rovno z kríku. Veľa ľudí sa ich bojí jesť, lebo vnútri majú ostré chĺpky, ktoré pichajú ruky aj jazyk.

Prvýkrát, keď som to skúsil a popichal som si jazyk, som dlho rozmýšľal nad tým, že predsa musí byť spôsob ako ich je možné jesť. Je to starý spôsob, ktorí viacerí možno poznáte, ale nie všetci ho vyskúšali, preto ho rád s vami zdieľam.

Treba zobrať plod (tak, aby sme videli vrch plodu – to je tam kde bola stopka) medzi palce, ukazováky a prostredníky oboch rúk a pomaly vytlačiť raw lekvárik začínajúc odspodu hore. Možno to znie komplikovane, ale keď to pochopíte, je to potom veľmi jednoduché a celé to trvá sekundu :).

Foto: Ingimage.com

Šípky nie sú len zdrojom vitamínov, ale obsahujú aj veľa minerálnych látok: sodík, draslík, vápnik, fosfor, železo, jód, fluór, mangán, meď, zinok a kopec ďalších účinných látok.

Sú veľmi výživné a posilňujúce, pomáhajú doplniť vitamíny a živiny v tele, podporujú imunitu, spevňujú cievne steny, sú močopudné, protizápalové, detoxikačné. Úžasné sú pri prechladnutí a horúčke.

Šípky je možné sušiť aj na čaj, robiť z nich lekváre, zaváraniny, šťavy, sirupy, kompóty, víno, likér, tinktúry, či olej (cez maceráciu šípok v oleji, ale dá sa kúpiť aj olej priamo zo šípkových jadierok). Výborné sú aj do smoothies (po rozmixovaní nepichajú).

My sme radi robili cez zimu RAW pohánkovo-šípkovú kašičku (namočiť svetlú pohánku cez noc alebo ju nechať naklíčiť a ráno rozmixovať s jabĺčkami a šípkami.

Foto: Ingimage.com

V bylinkovej mágii sa šípkam pripisovali rôzne skvelé vlastnosti: vraj upevňujú lásku, priateľstvo, predlžujú mladosť a priťahujú šťastie, bohatstvo a úspech.

Vetvičky šípok si kedysi ľudia vkladali pod matrac, aby mali dobrý spánok. Šípky sa nosili aj ako amulet pevného zdravia a lásky.

Dnes je na západe bežné pomenovanie na veľmi liečivé jedlá “superfood” – šípky by sme mohli zaradiť do tejto skupiny. Sú to jedny z najliečivejších plodov a dúfam, že aj vy si doplníte váš jesenno-zimný jedálniček o tieto krásne, zdravé, červené plody.

O šípkach sa viac dozviete na kurze o divokých jedlých a liečivých plodoch.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. ja sipky zavaram ako lekvat. a neverim ze ked sa chlpky pomixuju uz niesu chutit.. inak, kazdy rok zavarim par flasiek s chlpkami , vraj je to to najlepsie na zbavenie sa parazitov smile

Pridaj komentár