Rozzúrenej matke hoďte čokoládu

Andrea Krajčovičová 2

Mamičkám by sa mala predpisovať. Dodáva okamžitú energiu a upokojuje. To sú známe fakty.

Čo ste o čokoláde ani netušili?

Prečítajte si náš prieskum do tajomnej hĺbky tohto tisícročiami milovaného ľudského dopingu. 

Mužom mäso, ženám čokoládu

Podľa jedného zahraničného výskumu je čokoláda doménou žien. Keď muži zúfalo túžia po nejakom jedle, vraj v drvivej väčšine majú v hlavách mäso a slané pokrmy.

Kým ženy väčšinou svorne myslia práve na čokoládu. Možno aj z toho nakoniec vznikol vtipný výrok šíriaci sa internetom. „Keď manželka doma zúri, odstúpte do bezpečnej vzdialenosti a hoďte jej čokoládu.“ 

C vitamín? Dajte si čokoládu

Okrem relaxu má ale napríklad aj antioxidačné účinky a nebezpečenstvo srdcovocievnych chorôb znižuje až o tretinu. Čokoláda pôsobí ako jemné antidepresívum, zvyšuje totiž v tele hladinu serotonínu a endorfínov, teda hormónov šťastia.

Vedeli ste napríklad, že surový kakaový bôb má najvyšší obsah vitamínu C zo všetkých surovín na svete? Okrem toho obsahuje aj arginín, beta karotén, calcium, niacin, rutín a mnoho iných prospešných vitamínov a látok.

Treba si však vybrať tú správnu. Inak na jej výhody môžete zabudnúť a zostanú len tuky a cukor. Veľké nebezpečenstvo každej ženy. 

 

Zdravšia čokoláda

V obchode platí staré známe pravidlo. „Kto nečíta zloženie, nevie čo zje.“ Nie je totiž čokoláda ako čokoláda. Z tej pravej môžete mať všetky spomínané výhody. Z tej nepravej len pár cukrov a tukov v tele navyše. Ako ju rozpoznať?

  • O čokoláde podľa odborníkov môžeme hovoriť až v prípade, že obsahuje viac ako 60% kakaa. – práve kakao totiž dodáva čokoláde zdraviu prospešné vitamíny.
  • Čím menej ingrediencií obsahuje, tým je väčšinou zdravšia
  • Nevyberajte si čokoládu, kde je prvou zložkou v zložení napísaný cukor. Znamená to, že je ho tam najviac.
  • Medzi prvými zložkami by naopak malo byť kakaové maslo a kakaový likér.
  • Pravá čokoláda obsahuje kakao, kakaové maslo a trochu cukru. Nepotrebuje žiadnu sóju, sójové mlieko, mlieko, pridané farbivá, chute, emulgátory, konzervanty…

Ak sa vám podarí nájsť takúto zdravšiu verziu, objavili ste silný vitamínový hriech. Odborníci dodávajú, že ju treba aj tak konzumovať. Teda veľmi pomaly. Telo ju totiž aj veľmi dlho spracováva. Stačí jedna malá kocka denne, rozdelená na dva menšie kúsky.

Odborníci zrejme nemajú deti:)

Recept vyzradil ukecaný mních

Čokoláda vždy nevyzerala ako v súčasnosti. Kmene Mayov a Aztékov ju pôvodne pili ako nápoj z kávových bôbov. Aj jej samotný názov pochádza z aztéčtiny, originál je “Xocolatl” a znamená: horká voda.

Na presnom mieste, kde to začalo sa stále história nezhodla. Niekto tvrdí, že v Brazílii, iný že v Mexiku. Každopádne to bolo určite v Južnej Amerike. A do Európy ju priviezli Španieli. V Španielsku bol tento horúci čokoládový nápoj veľmi obľúbený hlavne u aristokratov. Neskôr začali Španieli kakaovníky sami pestovať. Nápoj bol stále obľúbenejší. Španieli dokonca recept úspešne tajili pred zbytkom sveta takmer sto rokov.

Recept prezradil zbytku Európy až jeden „ukecaný“ mních. (ďakujme mu za to). Odvtedy sa rozšírila skoro všade. V roku 1657 začali vznikať obdoby dnešných kaviarní, kde sa pil čokoládový nápoj. Čokoláda v tuhom skupenstve, ako ju poznáme dnes, sa dostala na trh až okolo roku 1847. 

Temnejšia stránka lahodného hriechu

Čokoláda má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Neodporúča sa však vo veľkom množstve napríklad ľuďom trpiacim migrénami. Ako doplnok stravy by nemala figurovať ani u malých detí. Ak ju často a veľa jedia, môže u nich spôsobiť ADHD syndróm teda hyper aktivitu. 

Viete čo je Fair Trade čokoláda? 

Čokoládový biznis dosahuje ročne miliardové obraty. Žiaľ na ich výrobu, najmä v Afrike, sú zneužívané deti a otroci. Preto všetci ochrancovia ľudských práv radia milovníkom sladkostí siahnuť radšej po čokoláde s označením Fair Trade.

Nie je to však také jednoduché, faretrade čokolády tvoria len 1% z celkového počtu na svete. 

 

Ničmenej jednému z najväčších čokoládových magnátov zachránila kedysi čokoláda doslova holý život. Milton Hershey kvôli náhlym pracovným povinnostiam totiž musel zrušiť svoju plavbu legendárnym Titanicom.

Slovenská čokoláda

Neuveriteľné ale je to tak. Aj Slovensko možno raz preslávi čokoláda. Štyria košickí stredoškoláci totiž vytvorili vlastní recept na novú chuť čokolády. Predávať ju chcú ako energickú čokoládu.

Namiešali tie najlepšie druhy a pridali napríklad brazilské ovocie či acai. Ich recept sa zapáčil niekoľkým menším výrobcom čokolád na Slovensku a v ČR. V súčasnosti ich chuť vyskúšali už napríklad v Anglicku či Belgicku. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Super.

    Slovaci majú napady, najlepšie bude ak vyrobia čokoládu z vlastných zdrojov-slovenských.

    Aj doma sa dá vyrobiť-Kakao,maslo-rozpustené kokos,oriešky,suš.ovocie,škorica,klinčeky-povymyšlať dať stuhnuť

    Pomery prisposobiť.

Pridaj komentár