Ktoré paradajkové konzervy obsahujú plesne a pesticídy?

Anna Veselá 0

Rajčiny, paradajky sú super. Táto kulinárska zelenina, ktorá je z botanického hľadiska ovocie, je z 90 % tvorená vodou. Má vysoký podiel vlákniny, obsahuje veľa vitamínu C, betakaroténu, ale takmer žiadne tuky.

Ešte viac benefitov môžeme získať, keď paradajku tepelne upravíme, lebo vtedy obsahuje viac lykopénu – červeného farbiva s antioxidačným účinkom, ktorý chráni pred rakovinou. A preto nás menej poteší zistenie, že ideme proti svojmu zdraviu, keď sa rozhodneme uvariť si rajčinovú polievku z konzervy.

Český dTest testoval krájané lúpané paradajky v bežnej i bio kvalite, zakúpené predovšetkým v obchodných reťazcoch, ktoré nájdeme aj na Slovensku. Zameral sa na prítomnosť jedovatých plesní a pesticídov. Výsledky priniesli sklamanie.

Shutterstock

Konzervy majú negatívny vplyv na zdravie

Spotrebiteľská organizácia dTest dala v nezávislých laboratóriách otestovať konzervy s krájanými paradajkami.

Až tretina z testovaných výrobkov obsahovala rizikové látky. V štyroch z jedenástich testovaných výrobkov laboratórne testy odhalili problémy s mykotoxínmi a v niekoľkých ďalších sa našli aj pesticídy.

Jedovaté plesne Alternaria

Medzi nežiadúce účinky plesní s rodu Alternaria patrí narušenie hormonálneho systému a genotoxicita (poškodzovanie molekúl DNA), no môžu byť potencionálne karcinogénne.

Pokiaľ táto pleseň napadne rajčinu, či iné ovocie alebo zeleninu, jedovaté látky, tzv. mykotoxíny, v nej zostanú aj po tepelnom spracovaní, pretože sú odolné voči vysokým teplotám. Preto Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil hodnoty, ktoré sa považujú za ešte bezpečné vo výrobkoch.

Štúdie zamerané na príjem mykotoxínov odhalili, že bezpečné dávky prekračujú najmä malé deti. No k deťom sa mykotoxíny dostávajú hlavne z obilných výrobkov.

My starší tieto látky konzumujeme predovšetkým v paradajkách a vo výrobkoch z nich. Viac ohrození, že prekročia bezpečný príjem mykotoxínov, sú vegetariáni a vegáni.

Ktoré konzervy obsahujú mykotoxíny?

Kyselina tenauzonová (jeden z jedovatých produktov metabolizmu plesní Alternaria) tenuazonová sa objavila vo všetkých testovaných vzorkách no s rôznou koncentráciou.

Najmenej to bolo 19 µg/kg pri značke NaturFarm až po viac ako dvadsaťnásobných 490 µg/kg pri Happy Frucht.

Bezpečná denná dávka kyseliny tenuazonovej je pritom 1,5 µg na kilogram telesnej hmotnosti, čo pri priemernom 70 kg stravníkovi predstavuje 105 µg. Stačilo by vám teda zjesť polovičku jedného balenia značky Happy Frucht a už by ste naplnili dennú bezpečnú hladinu. No deti by ju určite jesť nemali.

Pri výrobkoch Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice a dmBio Tomaten Stücke Natur, by bezpečnú dávku naplnili necelé dve konzervy.

Mykotoxín alternariol , druhú nebezpečnú látku, odhalili laboratóriá vo výrobkoch Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice a Happy Frucht Gewürfelte Tomaten.

 „Bohužiaľ, nejde o malé čísla. Bezpečná hodnota príjmu alternariolu je 0,18 µg na kilogram telesnej hmotnosti, čo by pri značke Lidl/Freshona v prípade rovnakého dospelého človeka naplnilo 60 g výrobku, pri Happy Frucht dokonca iba 17 g,“ tvrdí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Nespoliehajte sa ani na bio

Laboratórne testy odhalili aj ďalšiu nepríjemnú vec, ktorá sa skrýva pod uzáverom paradajkových konzerv. A to sú pozostatky pesticídov.

Kým väčšina testovaných výrobkov bola úplne čistá alebo splnila povolené limity, dvojica výrobkov Alnatura Tomaten Stücke Natur a dmBio Tomaten Stücke Natur cez testy neprešla na zelenú.

Napriek biocertifikácii obsahovali pozostatky pesticídov. A hoci išlo len o veľmi malé množstvo, výsledky sú sklamaním, pretože pre bio výrobky majú platiť prísnejšie kritériá.

Zdroj: dTest

»»»»»»»» Prečítajte si aj Rajčinová polievka na 5 spôsobov.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)

články autora...

Pridaj komentár