Cholesterol: aké má hodnoty „dobrý“ a „zlý“ cholesterol, kedy je vysoký a ako ho znížiť?

Kristína Kováčiková 3

Vysoký cholesterol v krvi znamená veľké riziko, že sa nám zúžia, či dokonca upchajú cievy, čo môže vyústiť do fatálneho konca: infarktu alebo mozgovej mŕtvice.

Len tak samé od seba vám to telo neprezradí – zvýšený cholesterol je neviditeľný, človek ho necíti. Možno preto sa mu hovorí aj tichý zabijak.

Čo je cholesterol

Pexels

Cholesterol je tuk. Naše telo ho potrebuje, aby mohlo normálne fungovať – cholesterol je súčasťou žlčových kyselín. Tie uľahčujú vstrebávanie tukov v čreve. Cholesterol je aj prekurzorom (východiskovou látkou) vitamínu D.

Len tretinu cholesterolu pritom získavame z potravy. Až 2/3 cholesterolu si vyrába pečeň a tráviace ústrojenstvo. Bez cholesterolu teda nevieme žiť, no škodí nám (a zabíja nás), keď ho máme v tele príliš veľa.

Vysoký cholesterol

Nadbytočný cholesterol je nebezpečný, pretože putujúc od pečene k bunkám hrozí, že sa nám uloží do stien tepien. Tie už nebudú hladké a ľahko sa na nich usadia krvné zrazeniny.

Riziko kardiovaskulárnej príhody sa zvyšuje, keď sa k cholesterolu (LDL cholesterolu) pridružia aj ďalšie faktory, ako napríklad fajčenie, nadváha, cukrovka, vysoký krvný tlak, vyšší vek.

Dobrý a zlý cholesterol

Cholesterol nie je rozpustný v krvi (je to tuk, je mastný), a preto ho medzi bunkami prenášajú špeciálne bielkovinové nosiče – lipoproteíny. Hlavné dva druhy lipoproteínov sú HDL (dobrý cholesterol) a LDL (zlý cholesterol).

Cholesterol je však  jeden, len v krvi cirkuluje vo väzbe na rôzne bielkoviny. Celkový cholesterol je súčet všetkých druhov cholesterolu.

Pexels

Hodnoty cholesterolu

Hladina cholesterolu sa meria v milimoloch na liter (mmol/l.

Ideálne je, keď nám namerajú celkový cholesterol menej ako 5 mmol/l – to je zdravá hladina celkového cholesterolu.

U detí je hodnota správneho cholesterolu ešte nižšia, pod 4,4 mmol/l.

LDL cholesterol (zlý cholesterol)

Pri meraní cholesterolu si musíme všímať aj hladinu tzv. zlého cholesterolu – LDL, ktorá by u zdravého človeka nemala byť vyššia ako 3 mmol/l

detí by sa mala pohybovať hodnota zlého LDL cholesterolu pod 2,6 mmol/l.

Ak je zlý cholesterol nad 4,1 (u detí nad 3,1) ide o vysoké riziko.

Vysoký cholesterol

O vysokom cholesterole hovoríme, keď je vyšší ako 5 mmol/l, resp. keď je hladina LDL vyššia ako 3 mmol/l.

Vysoké riziko predstavuje cholesterol nad 6,2 mmol/l, u detí nad 5,5 mmol/l.

Dobrý HDL cholesterol

Ideálna hodnota HDL cholesterolu je u mužov nad 1,0 mmol/l, u žien nad 1,2 mmol/l.

Ak nám vychádza dobrý cholesterol pod 0,9, hovoríme o vysokom riziku.

Príčiny vysokého cholesterolu

Nielen zlá životospráva sa skrýva za vysokými hodnotami zlého cholesterolu.

Príčinou môžu byť aj faktory, ktoré neovplyvníme, napríklad genetika. Na cholesterol tiež nepriaznivo vplýva stres a nedostatok pohybu, čo však s úpravou jedálnička korigovať vieme.

Fyzická aktivita priamo ovplyvňuje cholesterol, a to tak, že zvyšuje dobrý (HDL) cholesterol a znižuje zlý (LDL) cholesterol – okrem toho znižuje zvýšený krvný tlak, redukuje stres, zlepšuje kondíciu, vrátane kondície srdca a ciev.

Pexels

Potraviny, ktoré zvyšujú cholesterol

Najviac cholesterolu obsahujú vajciaživočíšne tuky – maslo, slanina, oškvarky, bravčové mäso, tučné mäso, smotana, smotanové jogurty, vnútornosti, tučné syry, plnotučné mlieko.

Namiesto toho by sme mali uprednostniť rastlinné tuky a oleje, surovú zeleninu a ovocie, strukoviny, celozrnné pečivo, hydinu, ryby, nízkotučné mliečne výrobky (mlieko, syry, jogurty).

Potraviny, ktoré znižujú cholesterol

Cholesterol môže znížiť rozpustná vláknina.

Hlavným zdrojom nerozpustnej vlákniny sú obilniny, najmä nerafinované celozrnné. Potraviny bohaté na rozpustnú vlákninu sú napríklad

  • sušené marhule,
  • ovsená kaša,
  • ľanové semená, slnečnicové semená,
  • fazuľa či šošovica.

Hladinu cholesterolu v krvi znižujú aj tieto potraviny:

  • artičoky,
  • surová mrkva,
  • pomaranče (obsahujú pektín, formu rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha znižovať najmä LDL cholesterol),
  • vlašské orechy (zvyšujú dobrý a znižujú zlý cholesterol),
  • jablko,
  • citrusové ovocie
Shutterstock

 

Vyšetrenie cholesterolu

Aký máte cholesterol, sa dá zistiť jednoducho – na preventívnej prehliadke u obvodného lekára. Zoberie vám vzorku krvi a pošle ju na rozbor.

Zvýšený cholesterol je treba liečiť – úpravou životosprávy (pohyb, zmena jedálnička), prípadne liekmi.

Jeden až dva dni pred vyšetrením cholesterolu by sme sa mali vyhýbať „excesom“ (veľmi tučným jedlám, akciám typu svadba, zabíjačka).

Prečítajte si aj:

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...
Author image

Kristína Turnerová Kováčiková

Redaktorka, publikuje odborné články najmä o materských a rodičovských príspevkoch, ktoré nájdete v rubrike "Príručka pre rodiča" a tiež píše "Správy pre rodiča" - o veciach, ktoré sa práve dejú. Vyštudovala Právnickú fakultu UK v Bratislave.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár