Antioxidanty -štít pred útokom voľných radikálov

TS, Beata Moriová 0
foto:autor

Konzumácia dobrého jedla je jedným zo stravovacích návykov, ktorý má dokázateľne najlepšiu schopnosť ochraňovať a zlepšovať ľudské zdravie. Obrovský výber produktov v obchodoch však nezaručuje, že si dobre vyberieme. Nikdy predtým v histórii sme nemali toľko možností na výber, také schopnosti a vedomosti aké máme dnes a tak málo času.

Vo všeobecnosti je na udržanie dobrého zdravia potrebné z pohľadu výživy konzumovať približne 50 živín. Popri energii alebo kalóriách, ktoré získavame z tukov, cukrov a bielkovín, potrebujeme aj mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, esenciálne aminokyseliny, minerály, vitamíny a antioxidanty.

Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce látky, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii. Ak by k neutralizácii voľných radikálov nedošlo, mohli by spôsobiť škody v našich bunkách a DNA, čím by sa zmenila štruktúra aj funkcia rôznych častí bunky. Antioxidanty sa teda používajú pri spracovaní potravy na prevenciu pred oxidáciou (zničením) nenasýtených tukov. Voľné radikály sú vedľajším produktom metabolických procesov bunky, pri ktorých sa vytvára energia. Sú prítomné v našom každodennom živote aj prostredníctvom takých faktorov, ako sú cigaretový dym, UV žiarenie a znečistenie ovzdušia.

Voľné radikály sú vysoko reaktívne a môžu zapríčiniť rozsiahle chronické zmeny v bunkových obaloch. Tieto škody zvyšujú riziko génových mutácií, ktoré môžu viesť ku chronickým stavom, ako napr. choroby srdca a niektoré typy rakoviny. Predpokladá sa tiež, že škody, ktoré spôsobujú voľné radikály, zrýchľujú proces starnutia kože a iných buniek, čo vedie k znižovaniu výkonnosti. Antioxidanty ochraňujú bunky pred ich poškodením tým, že čistia voľné radikály a znižujú koncentráciu kyslíka okolo bunky. 

Antioxidanty v strave spadajú medzi tri hlavné kategórie: vitamíny, minerály a iné fytozložky (pozri tabuľku s príkladmi antioxidantov v každej z uvedených troch kategórií).

 

 

Vitamíny

Minerály

Iné fytozložky

Vitamín A

Zinok

Karotenoidy

Vitamín C

Mangán

Polyfenoly (napr. Flavonoly, Flavanoly, Izoflavonoly)

Vitamín E

Selén

Fytoestrogény

 

Železo

 

Antioxidanty chránia bunky pred ich poškodením tým, že neutralizujú voľné radikály a menia ich tak na neškodné. Antioxidanty sa v strave nachádzajú prirodzene vo forme špeciálnych vitamínov, minerálov a fytozložiek, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Antioxidanty sa nachádzajú napríklad v citrusovom ovocí, farebnej zelenine, čaji, strukovinách, červenom víne, syre, mäse a olejnatých rybách. V nasledujúcej tabuľke sú niektoré z hlavných zdrojov antioxidantov v našej strave: 

 

Zdroj

Typ antioxidantov

Zdroj

Typ antioxidantov

Jablká

Flavonoly

Mäso

Selén, Zinok

Strukoviny vrátane sóje

Izoflavóny

Orechy

Flavonoly

Čierny čaj

Theaflavins

Cibuľa

Flavonoly

Kakao

Flavanoly

Olejnaté ryby

Vitamín A

Farebné ovocie a zelenina

Karotenoid

Červené víno

Flavanoly

Cereálie

Selén

Špenát

Vitamín C

Citrusové ovocie

Vitamín C

Tempeh

Izoflavóny

Mliečne výrobky

Vitamín A, Zinok

Tofu

Izoflavóny

Ryby

Selén

Paradajky

Vitamín C

Hroznové semienka

Flavanoly

Pšeničné klíčky

Vitamín E

Zelený čaj

Flavanoly

Celozrnné obilniny

Zinok

Pečeň

Vitamín A

Rastlinný olej

Vitamín E

V posledných rokoch sa antioxidanty spájajú hlavne so znižovaním rizika vzniku chronických degeneratívnych ochorení, ako sú cukrovka, obezita, srdcové choroby a rakovina, ako aj s možnosťou dožiť sa vyššieho veku. Naše telo produkuje antioxidačné látky v množstve, ktoré nie je dostatočné na zabezpečenie rovnováhy oxidácie a antioxidácie. Preto sa musíme obrátiť na zdroje antioxidantov v našej strave. Musíme však myslieť aj na to, že počas nášho života, hlavne v rozvinutých krajinách, sme vystavení oxidačným činiteľom stále častejšie, čo ešte viac opodstatňuje dôležitosť zahrnutia potravín s obsahom antioxidantov do nášho každodenného života.

Obrana pred oxidatívnym stresom

Cieľ obrany pred oxidatívnym stresom spočíva v ochrane tela pred zničujúcim efektom voľných radikálov. Zaradenie antioxidantov do nášho jedálnička závisí hlavne od konzumácie potravy rastlinného pôvodu, pretože tá je hlavným zdrojom vitamínov a antioxidačných živín. Dôležité je konzumovať aj látky, ktoré, hoci sa nemusia považovať za živiny, majú jednoznačnú schopnosť vyrábať antioxidačný efekt. Naša strava musí byť navyše bohatá aj na selén, železo, mangán a zinok, ktoré zasahujú do aktivity enzýmov a sú schopné zastaviť oxidačné procesy. Ak ich dodávka nie je adekvátna, práca enzýmov – antioxidačných obrancov, nie je dostatočná.

Rovnako aj tvorba voľných radikálov v pokožke v dôsledku vystavovania sa ultrafialovému žiareniu, vedie k oslabeniu antioxidačného enzymatického systému. Tieto efekty môžu byť vykompenzované konzumáciou vonkajších antioxidantov, na prevenciu alebo oddialenie predčasného starnutia pleti.

Viac o prírodných antioxidantoch sa dozviete na webstranke cappy.sk

Vitamíny

Minerály

Iné fytozložky

Vitamín A

Zinok

Karotenoidy

Vitamín C

Mangán

Polyfenoly (napr. Flavonoly, Flavanoly, Izoflavonoly)

Vitamín E

Selén

Fytoestrogény

 

Železo

 

Zdroj

Typ antioxidantov

Zdroj

Typ antioxidantov

Jablká

Flavonoly

Mäso

Selén, Zinok

Strukoviny vrátane sóje

Izoflavóny

Orechy

Flavonoly

Čierny čaj

Theaflavins

Cibuľa

Flavonoly

Kakao

Flavanoly

Olejnaté ryby

Vitamín A

Farebné ovocie a zelenina

Karotenoid

Červené víno

Flavanoly

Cereálie

Selén

Špenát

Vitamín C

Citrusové ovocie

Vitamín C

Tempeh

Izoflavóny

Mliečne výrobky

Vitamín A, Zinok

Tofu

Izoflavóny

Ryby

Selén

Paradajky

Vitamín C

Hroznové semienka

Flavanoly

Pšeničné klíčky

Vitamín E

Zelený čaj

Flavanoly

Celozrnné obilniny

Zinok

Pečeň

Vitamín A

Rastlinný olej

Vitamín E

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár