Zohnať kvalitné čerstvé ovocie nemusí byť jednoduché. O čo ľahšie je však otvoriť vrecúško a len tak si pochutiť na arónii či maline v ktoromkoľvek ročnom období?
My sme to vyskúšali a chutilo nám.
Existuje ovocie, ktoré ostáva čerstvé a zároveň sa nekazí a ktoré si nemusíte umývať či krájať.
Ide o mrazom sušené ovocie. Nebojte sa, nemusíte ho mať v chladničke.
Ovocie sušené mrazom sme ochutnali aj v redakcii rodinka.sk a môžeme len doporučiť.
Veľmi chutné ovocie, ktoré vyzerá a aj chutí, ako "živé". Najviac sa mi páčilo, že ho môžete jesť, kedy sa vám zapáči. Vrecko totiž môžete zavrieť a jednoducho si nechať na stole.
Pri ovocí v čokoláde som len veľmi ťažko odolala pokušeniu zjesť celé vrecúško sama. Naozajstná pochúťka, ktorou sa (okrem seba) nemusíte hanbiť obdarovať niekoho milého. Určite tým potešíte.
Ďalšou skúsenosťou je labužnícky pocit, ktorý získate, keď si necháte čokoládu rozpustiť na jazyku - najprv cítite jemný ovocný prášok, ktorým je čokoláda obalená na povrchu a potom sa vám tieto chute spoja v ovocno-čokoládovej harmónii.
Pre proces lyofilizácie sa používa ovocie, ktoré bolo do 2 hodín po zbere šokovo zmrazené (-30°C), z dôvodu uchovania si všetkých nutričných hodnôt ako u čerstvého vyzretého ovocia.
Následne je sušené v špeciálnych komorách pri teplote -60° C vo vákuu. Výsledný produkt je takmer identický s pôvodnou surovinou, keďže si zachováva farbu, chuť, arómu, minerály, vitamíny a veľkosť.
Vzhľadom na jeho malú váhu, je lyo-ovocie Brix zdrojom energie a živín na cesty.
Jedno vrecko ovocia je plné vitamínov, karoténoidov, omega 3 a 6 - mastných kyselín, antioxidantov, minerálov a vlákniny s nízkym glykemickým indexom, keďže proces spracovania a konzervácie zabezpečuje uchovanie všetkých nutričných hodnôt.
Mrazom sušené ovocie je vhodným spoločníkom všade tam, kde máte obmedzenú možnosť uskladnenia čerstvého ovocia, keďže si nevyžaduje uskladnenie v chlade, neobsahuje vodu, nehrozí Vám jeho znehodnotenie (roztečenie, splesnivenie, skvasenie).