Vypočítajte si Vaše BMI
Na www.ncalc.eu si vypočítajte Vaše BMI – Body mass index.
BMI = hmotnosť (kg)/výška v (m2).
1) Prijímajte bielkoviny
aj z rastlinných zdrojov (obilniny, strukoviny)
2) Obmedzte (ale nevylúčte úplne z jedálneho lístka) príjem tukov.
Uprednostnite nenasýtené tuky pred nasýtenými. Ak chceme znížiť príjem tukov, tak to neznamená, že si nemôžeme dopriať polotučný jogurt, alebo preliať šalát zdravým olivovým olejom. Rovnako netreba vylúčiť zo stravy sacharidy, stačí len zvoliť ich zdravšiu verziu, s nižším glykemickým indexom.
3) Obmedzte príjem cholesterolu.
4) Obmedzte príjem nevhodných (jednoduchých) cukrov
(sladkosti, rafinovaný cukor.)
5) Prijímajte komplexné sacharidy
(obilniny, zemiaky, ryžu)
6) Zvýšte príjem vlákniny
(ovocie, zelenina, celozrnné výrobky)
7) Prijímajte dostatok vitamínov a minerálnych látok:
- železo: mäso, listová zelenina (hlavne ženy)
- vápnik: mlieko a mliečne výrobky
- vitamín C: ríbezle, citrusy, paprika, kyslá kapusta
- vitamín E: celozrnné obilniny,slnečnicové semienka, mandle a iné
8) Obmedzte príjem soli
9) Obmedzte príjem alkoholu a prestaňte fajčiť
10) Mimoriadne dôležitá je frekvencia príjmu jedla
aspoň 3 – 5 krát denne.
Denný energetický príjem
počas dňa treba primerane rozdeliť:
- raňajky 25%
- desiata 10%
- obed 30%
- olovrant 10%
- večera 25%
večerné jedlo najneskôr 2 – 3 hodiny pred spaním. Ak idete spať o 23. hod., tak je chybou ak posledné jedlo zjete o 17 hod.
Stravovanie by malo spĺňať skratku RPPS
R – Rozmanintosť
Nakoľko človek je všežravec, potrebuje širokospektrálnu, pestrú a rozmanitú stravu. V praxi to znamená, nevynechávať zo stravy zložky, ktoré sú všeobecne považované za nezdravé, ale konzumovať ich v primeranom množstve. Rozmanitosť znamená, že telo bude zásobené dostatočným množstvom rôznorodých živín.
P – Primeranosť
Nikto z nás sa nestravuje optimálne, v dnešnej dobe sa to ani nedá, preto je potrebné vyvážiť príjem potravín, ktoré nie sú pre telo práve najzdravšie, adekvátnym množstvom potravín telu prospešných.
P – Prospešnosť
Stavajme skôr na kvalitatívnu stránku potravy, ako na kvantitatívnu. Treba dbať radšej na surové a menej tepelne spracované výrobky, ako rovnako výhodné polotovary u ktorých nevieme s určitosťou preukázať kvalitu spracovania.
Z bieleho chleba sa síce najeme rovnako ako z celozrnného, aspoň čo sa týka množstva prijatej energie, ale na druhej strane celozrnný chlieb obsahuje výrazne viac vlákniny, minerálnych látok a lepšie pôsobí na celkovú glykémiu.
S – Striedmosť
Práve v dnešnej dobe hojnosti je moderným trendom stravovať sa nadštandardne. Nie z hľadiska zdravia – skôr z pohľadu množstva. Stačí sa poobzerať okolo seba, na tú 60% časť populácie ktorá má problémy v lepšom prípade len s nadváhou. V tom horšom až s obezitou.