Zamerané na ázijsku kuchyňu

Veronika Polačková, Chefparade 0

Ázijská kuchyňa, rovnako ako filozofia jing a jang, je založená na rovnováhe. Od toho ako sa stravujeme, závisí naše zdravie.

To vo veľkej miere využíva ázijská kuchyňa, potraviny sa nepoužívajú primárne na chuť, ale kvôli ich účinkom na myseľ, telo a dušu.

Základom ázijských jedál

je najmä veľa zeleniny, ryby, sója, tofu, huby, ryža, a rezance.

Mäso sa konzumuje v menšej miere ako u nás a inak sa aj spracúva. V ázijskej kuchyni sa však používajú čerstvé a viac prirodzené prísady, ktoré podporujú zdravý životný štýl.

Jedlá sú ľahko stráviteľné a jednotlivé suroviny obsahujú veľa minerálov, bielkovín, uhľohydrátov, aminokyselín, uhľohydrátov či vlákniny.

Orientálna kuchyňa je odlišná

od tej našej nielen v čerstvosti jedla, ale aj v tom v čom sa varí a ako sa servíruje.

Číňania aj Japonci považujú stolovanie za hotový obrad. Dbajú na to, aby bol pokrm krásne upravený a lahodil oku. Obzvlášť v Japonsku sa na tanieroch objavujú krásne farebné kvety a ornamenty, v ktorých po chvíli rozpoznáme majstrovsky vyrezávanú alebo nakrájanú zeleninu.

Príprava jedla v ázijskej kuchyni je časovo i pracovne náročná,

pretože mäso, hydina a ryby sa podávajú väčšinou vykostené, bez šliach a mastných častí, pokrájané na malé kúsky. Na rovnako dlhé kúsky v tvare rezancov alebo kociek sa pred varením tiež krája zelenina alebo ovocie. To umožňuje používanie dvoch paličiek na uchopenie jedla a jeho podanie do úst.

Paličkami sa jedia všetky jedlá okrem polievok, na ktoré sa používajú krátke polievkové lyžice.

Väčšinou sa používajú paličky bambusové, drevené alebo kostené. Na hornom, hrubšom konci sú niekedy vyrezávané, vypaľované alebo pomaľované.

Ale kúsky mäsa a zeleniny z polievky zjedia najprv pomocou paličiek. Pri konzumácii jedla paličkami sa viac sústredíte na to, čo jete. Tiež jete pomalšie, viac si vychutnáte pokrm a organizmus lepšie trávi.

Príprava jedla v ázijskej kuchyni

Základom je panvica s hlbokým dnom – wok, na ktorom pri vysokej teplote, opražíme olej arašidový alebo sezamový s korením. Korenie môže byť buď sušené alebo čerstvé, môžme použiť napríklad kombináciu zázvoru, čili a cesnaku. Celý proces trvá približne minútu.

Ďalej pridáme proteíny, mäso nakrájané na 2-3 cm rezančeky, sóju pokrájanú na kocky približne 1,5 cm alebo celé morské plody. Opekáme približne 3 minúty.

Následne pridáme na rovnaké kúsky nakrájanú zeleninu, buď 3 cm rezančeky alebo 2 cm kocky a postupujeme od najtvrdšej zeleniny po najmäkšiu. Každý zeleninový druh pražíme približne 1 minútu. Nakoniec pridáme rezance alebo ryžu.

Recepty

Zeleninové rezance s tofu a arašidovým maslom

Ingrediencie:

  • 300g čínskych vaječných rezancov (alebo instantné)
  • 400 g tofu 
  • Rastlinný olej
  • 2 šálky mrkvy nakrájanej na pozdĺžne pásiky
  • 2 šálky červenej cibule nakrájanej na hrubšie rezy
  • 2 šálky červenej papriky  nakrájanej na pásiky
  • 1/2 šálky chrumkavého arašidového masla
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 1/4 šálky vody
  • 2 polievkové lyžice ryžového octu
  • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
  • 1 šalotka , pokrájaná na kúsky
  • 2,5 cm koreň čerstvého zázvoru, jemne nakrájaný
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 1/2 čajovej lyžice sušených čili lupienkov 
  • 1/2 šálky nesolených arašidov
  • Čerstvý koriander

Príprava:

Rezance zalievame vriacou vodou a necháme asi 5 minút stáť, potom ich dôkladne scedíme.

V mažiari, alebo mixéry si pripravíme arašidovú omáčku. Postupne podrvíme, alebo rozsekáme šalotku, zázvor pridáme arašidové maslo, sójovú omáčku, vodu, limetkovú šťavu, hnedý cukor a sušené čili. Všetko vymixujeme na hladkú omáčku.

Vo woku rozohrejeme lyžicu oleja, opražíme tofu a následne nakrájanú zeleninu. Za stáleho miešania zmes opekáme asi 2 minúty na prudkom ohni a následne pridáme rezance a všetko spolu premiešame s pripravenou omáčkou. Dochutíme sójovou omáčkou, posekanými arašidmi a čerstvým koriandrom. 

Stir-fry kura s mandľami a brokolicou

Ingrediencie:

  • 500 g kuraťa pokrájaného na rezančeky
  • 250g brokolice
  • Rastlinný olej
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku, posekané
  • 2,5 cm koreň čerstvého zázvoru, jemne nakrájaný
  • 1/2 čajovej lyžice čínskeho korenia „5 spices“
  • 1 červená paprika, nakrájaná na rezančeky
  • 150g mandlí, alebo kešu
  • 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice Sherry octu
  • 1 polievková lyžica kukuričnej múky (solamyl)
  • 1/2 čajovej lyžice sušených čili lupienkov (voliteľné)

Príprava:

Pripravíme si nasekané mandle, čerstvý zázvor, cesnak a chilli. Tieto ingrediencie opražíme na rozohriatom oleji asi 1 min. Následne pridáme kuracie mäso a okoreníme vybraným čínskym korením 5 spices.

Po opražení mäso zmes presunieme na tanier. Na zvyšnom oleji opražíme brokolicu a papriku pokrájanú na približne rovnaké kusy. Pridáme sherry ocot, sójovú omáčku a kukuričnú múku pre zahustenie.

Nakoniec všetko zmiešame a dochutíme sójovou omáčkou. Padávame s jasmínovou ryžou.

Hovädzie plátky so zeleným korením v kokosovom mlieku

Ingrediencie:

  • 500g hovädzieho zadného pokrájaného na tenké rezančeky
  • Rastlinný olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čerstvé zelené čili
  • 1 polievková lyžica zeleného korenia
  • 1 zelená paprika, hrubšie nakrájaná
  • Čerstvý koriander
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 2 čajové lyžice thajskej rybacej omáčky

Príprava:

Vo woku rozohrejeme lyžicu oleja, opražíme hovädzie mäso spolu so zeleným korením.

Pridáme nasekaný cesnak, zelené chilli a na hrubšie mesiačiky pokrájanú zelenú papriku. Orestujeme a prelejeme thajskou rybacou omáčkou.

Následne podlejeme kokosovým mliekom a podľa možností prikryjeme a necháme dusiť aspoň 40 minút.

Nakoniec ozdobíme posekaným čerstvým koriandrom a podávame. 

Viac na www.chefparade.sk.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 1,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár