Voní vám už dom vanilkou?

Monika Vandáková 0

Vedeli ste, že vaninlka patrí k dvom najdrahším koreninám sveta? Tou druhou je šafrán.

Vanilkový struk obsahuje minimálne 200 aromatických látok, ktorých kombinácia sa považuje za výnimočnú. Je vhodná do krémov, sladkých omáčok, nápojov, zmrzlín či pri pečení – jednoducho všade tam, kde potrebujete dodať chuť a intenzívnu vôňu. Vanilka dokáže chuť pokrmu aj zvýrazniť. Ak nahradíme časť cukru v recepte vanilkou, vo výsledku budeme jesť lahôdku s pocitom väčšej sladkosti a pritom s menšou dávkou cukru.

Voňavá vanilková história

Vanilka má bohatú históriu a nemenej zaujímavý je aj spôsob jej pestovania a využitia. Počiatky tejto jedinečnej koreniny môžete nájsť v Mexiku, v oblastiach okolo rovníka. Pestovala a využívala sa intenzívne už v dobe Aztékov. Do Európy sa dostala v 16. storočí a jej popularita odvtedy prudko rástla po celom svete. V súčasnosti je najznámejším miestom pestovania vanilky Madagaskar.

Linecké – klasické overené:)

Potrebujeme:

  • 375 g hladkej múky (môžete dať aj menej, tak cca 360g, lebo pri vaľkaní sa aj tak veľmi musí posypať múkou doska, aby sa cesto nelepilo),
  • 125 g práškového cukru,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 tuk 250 g,
  • 1 vajíčko

Postup:
Na dosku alebo do poriadne velikánskej misy si preosejeme múku, pridáme práškový cukor a vanilkový cukor. Tuk pokrájame na kúsky a pridávame do sypkej zmesi, v mise ho ešte drobíme príborovým nožíkom, prípadne rukou. Do tejto mrveničky pridáme vajíčko a rukami spracujeme hladké cestíčko. Chce to cvik, ak to budete robiť prvýkrát, tak sa vám to asi bude lepiť, to sa mi spočiatku stávalo tiež. Cesto dáme do chladničky stuhnúť na pár hodín, kľudne si tam môže postáť aj 3 dni, nič sa mu nestane. Rozvaľkáme a môžeme vykrajovať vianočné hviezdičky, zvončeky, čižmičky, deťom sa zavďačíme zvieratkami či dokonca vláčikmi. Pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov na plechu vyloženom papierom na pečenie, doba pečenia závisí od rúry, upečie sa to obvykle veľmi rýchlo, cca 8 min. Upečené a vychladnuté kúsky po dvoch spájame lekvárom a môžeme posypať vanilkovým cukrom alebo pofŕkať čokoládou.
(Recept od Ester Štefkovej z Ostrova nad Ohří)

Vanilkový TIP:
Novinka, Trstinový cukor mletý vanilkový struk – prináša zlato do každej kuchyne! Zažite dokonalú symfóniu  vôní a chuti pravej, prvotriednej mletej vanilky v kombinácii so zlatistým nerafinovaným trstinovým cukrom. Vďaka tomuto silnému spojeniu dodáte vašim jedlám či nápojom zmyselnú chuť a vôňu prírodnej vanilky.

Vanilkové rožky

Potrebujeme:

  • 250 g masla,
  • 340 g hladkej múky,
  • 70 g práškového cukru,
  • 140 g mletých orechov, balíček vanilkového cukru, 1 vajce

Postup:

Všetko vymiešame a vložíme do chladničky na 30 minút. Vygúľame šúľok, ktorý pokrájame na menšie kúsky a tie vytvarujeme na rožteky. Pečieme pri 180 stupňoch asi 10 minút. Po dopečení posypeme cukrom s vanilkou.

(Recept od Natálie Šugrovej zo Zlatých Moraviec)

Vanilkový TIP:
Kráľovnou tohtoročnej vianočnej sezóny je Vanilkový struk Bourbon Dr. Oetker, ktorý je prémiovým výrobkom najvyššej kvality. Vyznačuje sa výraznou sladkou a korenistou chuťou, ktorú ocenia aj najväčší znalci. Jeden vanilkový struk Bourbon vystačí až na 500 ml tekutiny alebo 500 g múky.

Recept na vaječný koňak:

Potrebujeme:

  • 1 konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka,
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka,
  • 5 žĺtkov,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 500 ml vodky

Postup:
Kondenzované mlieka, žĺtky a vanilkový cukor dobre rozšľaháme a nakoniec pomaly prilejeme vodku. Zmes prelejeme do sklenených fliaš a necháme odležat. Najlepší je po dvoch týždňoch:-)
(Recept máme od Danky Hlavačkovej z Bratislavy)

Vanilkový TIP:
Extrakt Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker je tekutý vanilkový extrakt, ktorý dodá chuť pravej vanilky. Je vyrobený z prírodného extraktu z najkvalitnejších vanilkových strukov. Neobsahuje alkohol a jedná sa o jedinečnú prírodnú kvalitu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,30 z 5)
Loading...
Author image

Monika Vandáková

Som skeptik, melancholik a kritik. Prežila som v tomto duchu aj svoje detstvo a dospievanie, a ani teraz v postavení matky ma to neprešlo. Pochádzam z Košíc a mám dve malé deti. Rada píšem o veciach, témach a problémoch, ktoré sa ma osobne týkajú.

články autora...