Recept na pšenično – ražný chlieb podľa Naty

Marcela Beňová 0

Tento úžasne mäkký druh chleba s karamelovo sfarbenou kôrkou je návrat do minulosti. Ste zvedaví, ako kedysi chutil chlieb?

Naty Žúreková Štefková

Pšenično- ražný je pre Naty Žúrekovú Štefkovú základným chlebíkom. Sčasti aj preto, že je to jej prvotina pri vymýšlaní nových chutí chleba. Ochutnajte ho aj vy.

PŠENIČNO – RAŽNÝ CHLIEB

Na štartér potrebujeme:

  • 150g ražnej chlebovej múky
  • 150g vody
  • 1PL kvásku

Suroviny spolu dobre premiešame a necháme prikryté na kuchynskej linke asi 12hodín.

Následne pridáme:

  • 300g pšeničnej chlebovej múky
  • 170g vody
  • 2ČL soli
  • 1ČL mletej rasce

Všetko aj so štartérom zmiešame spolu a vypracujeme cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Vďaka raži je chlieb dosť lepivý. V prípade, že miesime rukami, ruky budú stále od cesta, preto sa orientujeme na odliepanie od misy.

Vymiesené cesto prikryjeme najlepšie fóliou a necháme 2 hodiny kysnúť.

Počas tejto doby cesto každých 30-40minút preložíme, pomáhame si svetovými stranami: zo severu na juh, z východu na západ, zo západu na východ a z juhu na sever.

Prekvasené cesto dáme na pomúčenú dosku. Rukami premiesime a vytvarujeme bochník. Budúci chlebík dáme do vysypanej ošatky spojom hore.

Prikryjeme, aby cesto neobschlo a necháme finálne vykysnúť dve až tri hodiny. Cesto potrebuje zdvojnásobiť objem.

Rúru vyhrejeme na 250 stupňov. Pri zapínaní do nej vložíme plech, resp. kameň, na ktorom budeme chlieb piecť a na dno rúry umiestnime starý plech určený na zaparenie.

Bochník preklopíme na papier na pečenie. Teraz je spojom dole. V tomto momente môžeme chlebík narezať nejakým vzorom.

Chlieb prenesieme na plech, resp. kameň, na spodný plech vylejeme hrnček vody a rúru zatvoríme, aby nám para neunikla. Takto pečieme prvých 10 minút.

Rúru otvoríme, vyberieme plech s vodou. Teplotu znížime na 200 stupňov a dopekáme 20 minút. Chlieb je upečený, ak po zaklapaní zo spodu znie jasne duto.

Necháme vychladnúť na mriežke.

Dokonalá vôňa chleba po celom dome každého usvečí, že kváskovať sa oplatí! Dobrú chuť!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (8 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

články autora...

Pridaj komentár