Kuchyňa: Raj pre baktérie a alergény!

Natália Horváthová 0

Kuchyňa je bezpochyby miestnosťou, kde nám na čistote záleží snáď najviac. Príprava jedla v zle upratanom prostredí by sa totiž mohla podpísať aj na našom zdraví. Čistá kuchyňa je najmocnejšou zbraňou proti mikróbom, ktoré môžu spôsobovať nežiaduce ochorenia alebo alergie.

Udržať poriadok v kuchyni môže byť niekedy nadľudský výkon. Chladnička, mikrovlnka, digestor alebo podlaha v kuchyni je rajom pre plesne a baktérie. Viete čo všetko môžu spôsobiť a ako sa ich zbaviť?

Zdroj: isifa.com

Neporaziteľné plesne a baktérie!

V krátkosti si povedzme, čo tie plesne vlastne sú. Plesne sú mikroskopické huby, ktoré rastú všade tam, kde majú dostatok vlhkosti a veľmi ľahko sa dokážu množiť. V prírode sa im najlepšie darí pri teplote okolo 25 °C, ale dokážu rásť a množiť sa aj pri teplote pod 10°C a mnohé zvládajú aj teploty mierne nad bodom mrazu.

Keďže je v chladničke vysoká vlhkosť, baktériám a plesniam sa darí aj tu. Podľa vedeckých výskumov sa najviac baktérii zdržuje v boxoch na zeleninu, a to vo veľmi nebezpečných koncentráciách. Môžu byť medzi nimi aj veľmi nebezpečné druhy, ako sú salmonela či E.coli. Prieskumy hovoria o tom, že sa v boxoch na zeleninu vyskytuje až 750-krát viac baktérii, ako je bežné. Rovnaké množstvo baktérii ako je v chladničke, nájdete aj na toalete.

Plesne a baktérie môžu napadnúť v podstate každú potravinu, ak je skladovaná za nevhodných podmienok. Syry a salámy by sme nemali nechávať zbytočne dlho v mikroténových vrecúškach. Iste viete, že mnohé plesne môžu mať na náš organizmus negatívny účinok, v horšom prípade môžu vyvolať rad infekčných ochorení, a to predovšetkým u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Typickým ochorením, spôsobeným toxínmi z húb a plesní, je veľmi ťažko liečiteľná mykotoxikóza. Ďalšie problémy popisuje alergologička MUDr. Eva Kovaříková: „Pretrvávajúce zdravotné komplikácie môžu spôsobiť problémy aj atopikom, u ktorých môžu plesne vyvolať niektorú z alergických reakcií, napr. alergickú nádchu, zápaly spojiviek, astmu, atopický ekzém či alergickú žihľavku. Alergická nádcha sa prejavuje opuchom nosovej sliznice, vodnatou sekréciou z nosa, kýchaním, svrbením a pálením nosa. Často sú zasiahnuté aj oči, ktoré takisto opúchajú, pália a svrbia. Typickými príznakmi alergickej žihľavky je výsev na koži, ktorý niekedy pretrváva dlhší čas alebo sa objavuje opakovane a nepríjemne svrbí. Postihnuté môže byť celé telo alebo len niektoré jeho partie.“

Chladnička by sa mala v ideálnom prípade vyčistiť aspoň jedenkrát do mesiaca. Nežiaducich pachov, ale aj baktérii a plesní, sa zbavíte pomocou prípravku Savo Viacúčelový sprej bez chlóru. Svojou príjemnou vôňou zbavujú domácnosť nepríjemných zápachov.

Plesne a mastnota! Ako na ne?

Veľmi často sú plesňami postihnuté aj kúty v kuchyni, kde sa im darí vďaka vodným parám, ktoré vznikajú pri varení. V tomto prípade pomôže iba intenzívne vetranie, ktoré vodné pary odvedie a zníži tak vlhkosť vzduchu v miestnosti. Problémom sa môžete vyhnúť, ak budete pri varení používať digestor. No netreba zabúdať ani na jeho pravidelné čistenie. V mastnote a špine, ktorá sa na ňom usádza sa rozmnožujú baktérie, ktoré môžu byť nebezpečné pre zdravie.

Výnimkou nie je ani mikrovlnka, v ktorej sa usádza špina. Ako ju vyčistiť? Možno budete prekvapení, ale je to jednoduchšie ako by sa mohlo zdať. Popri nečistote a mastnote sa zbavíte aj nepríjemných pachov. Prevencia je skvelým priateľom čistoty! Najlepšie urobíte, ak po každom použití vyberiete stredový tanier a umyjete ho pod tečúcou vodou. Nezabudnite ho potom poutierať do sucha. Následne vyčistite vnútro mikrovlnky. Netreba zabúdať na to, že nečistota, ktorá sa v nej ukrýva môže spôsobiť okrem chybičiek krásy aj nepríjemné zdravotné problémy. 

Zbaviť sa mastnoty chce občas až nadľudské úsilie

Savo prichádza s prémiovým čistiacim a dezinfekčným prípravkom Savo Odmasťovač bez chlóru, ktorý vás zbaví špiny, mastnoty, baktérii a alergénov spôsobených peľom, prachom, prítomnosťou psa či mačky.  Sprejová aplikácia Vám umožní dostať sa aj na ťažko prístupné miesta, kde sa môžu množiť baktérie.

Podlaha je miesto, ktoré sa v domácnosti upratuje najčastejšie. Často sa predsa stáva, že pri varení alebo jedení nám padajú z kuchynskej linky a stola omrvinky z jedla alebo sa nám niečo vyleje. Ak ste jedna z pol milióna domácnosti na Slovensku, ktorá vlastní domáceho miláčika, umývanie podlahy je pre vás každodennou povinnosťou. Špina od jedla a domácich miláčikov je živnou pôdou pre baktérie. Práve preto potrebuje každý majiteľ bytu spoľahlivého pomocníka, ktorý mu zaručí dezinfekciu a čistotu nie len podlahy, ale aj všetkých umývateľných povrchov.

Výborným pomocníkom pri čistení a dezinfekcii je Savo Na podlahy bez chlóru, ktorý rýchlo odstraňuje mastnotu a zaschnutú špinu, na pozore sa musia mať aj baktérie, prach a alergény spôsobené peľom, prachom, prítomnosťou psa či mačky.  Pustite sa do boja s plesňami a baktériami a vychutnajte si krásne čistú kuchyňu, v ktorej budete radi tvoriť kulinárske skvosty. Viac na www.savo.eu. 

-PR-

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár