Balzamikový, jablčný či vínny. Ocot nepatrí len do uhoriek, v kuchyni dokáže zázraky

Marcela Beňová 0

Väčšina gazdiniek sa drží overeného klasického kvasného octu. Lyžičku dáme do šalátu, trochu do fazuľovej polievky, a čo zostane, do uhoriek. Pritom však dokáže oveľa viac.

Okrem bežného octu so širokým využitím nájdete v regáloch aj veľa ďalších druhov. Viete, ako ich používať?

Jablčný ocot je pre zdravie zázrak

Jablčný ocot ako prvú pomoc z prírody poznali už naše staré mamy. Vďaka tomu, že je bohatý na vitamín C, minerálne látky a kyselinu listovú, predstavuje zdravý doplnok jedálnička.

Jablčný ocot má blahodarný vplyv na metabolizmus, lyžička octu v pohári čistej vody naštartuje organizmus a má liečivé účinky na boľavý žalúdok.

Podporuje tvorbu červených krviniek a telu dodáva najmä v období väčšej fyzickej a psychickej záťaže chýbajúcu energiu.

V lete, keď nás trápi spálená pokožka, štípance a drobné poranenia, si stačí doma pripraviť roztok z jablčného octu a vody, namáčať doň gázu či kúsok vaty a priložiť na poranené miesto. Okrem toho, že urýchli liečbu, má protizápalové a upokojujúce účinky. 

Jablčný ocot v letných šalátoch aj grilovanom mäse

Obdobie leta sa nezaobíde bez zdravých a rýchlych šalátov. Jablčný ocot si rozumie s každou zeleninovou kombináciou.

Inšpirujte sa však anglickou kuchyňou a vyskúšajte ho skombinovať s kapustou, ktorá je bohatá na vitamín C.

Jablčný ocot sa výborne kombinuje so syrom, ktorý spolu so zeleninovým šalátom nahradí v letných horúčavách obed či večeru.

Ak sa chystáte cez víkend grilovať, prekvapte hostí lahodným mäsom, ktoré necháte cez noc v marináde z jablčného octu, olivového oleja, cesnaku, medu a horčice

Biely ocot v stredomorskej kuchyni, červený pre tvorivé gazdinky

Ak máte chuť na pravý letný šalát, nechajte klasický ocot v poličke a vytiahnite si na pomoc biely alebo červený.

Oba majú zaujímavú, o niečo jemnejšiu chuť, ktorá dovoľuje hrať sa s kombináciami ovocia a zeleniny, skúšať bylinky a vymýšľať vlastné recepty na omáčky.

Biely a červený ocot sú potom už len príjemnou bodkou za netradičným receptom.
Biely ocot oceníte, ak máte radi ovocné šaláty.

Sladké ovocie ako mandarínky, jahody, broskyne, maliny či ananás stačí skombinovať s osviežujúcim pomarančom či grepom, pokvapkať citrónovou šťavou a dochutiť trochou bieleho octu.

Výborná je aj kombinácia ovocia a zeleniny. Cherry či sušené paradajky, avokádo, rukola, reďkovky a zopár kúskov jahôd pokvapkaných bielym octom bude výbornou prílohou k obedu či večeri.

Hľadáte netradičnú marinádu k bravčovému mäsu? Zmiešajte červené víno, trochu červeného octu, olivového oleja, cesnak a mleté čierne korenie a mäso nechajte marinovať napríklad počas noci.

Balzamikový ocot pre milovníkov Talianska

Balzamikový ocot v kuchyni dokáže to, čo aj olivový olej, premení každé varenie na malú taliansku dovolenku.

Jeho výhodou je všestranné využitie – od šalátov, cez rizoto až po dezerty. Má jemnú sladkokyslú chuť a sviežu vôňu, takže odľahčí každý letný recept.

Vyskúšajte ho napríklad s obľúbeným caprese šalátom. Nakrájajte na tenké plátky čerstvé paradajky a mozzarellu, ozdobte lístkami bazalky a pokvapkajte balzamikovým octom.

Ak máte chuť pripraviť netradičný šalát na večeru vo dvojici, zmiešajte jahody s obľúbeným syrom.

Balzamikový ocot prepája sladkú chuť ovocia so slanou chuťou syra a na skvelý výsledok si vystačíte s tromi surovinami. Presne tak sa totiž varí v talianskej kuchyni.

Balzamikový ocot však môžete použiť aj na dochutenie dezertov, zmrzliny, vanilkového krému či do Pavlovej torty, ktorú zmení na nepoznanie.

Obyčajný ocot je všestranný pomocník

Klasický 8% ocot vám zaručí, že akýkoľvek recept na uhorky ste po mame či starej mame zdedili, výsledok bude vynikajúci.

Svoje zastúpenie však má v domácnosti počas celého roka. Ocot s lyžičkou cukru zachráni strukovinovú polievku bez chuti, osvieži a zjemní zálievku a s kypriacim práškom zas poslúži ako náhrada, ak po ruke nemáte vajíčka do koláča.

Ocot so sódou bikarbónou zachránia obľúbené biele tenisky, ktoré si obujete do zlého počasia, vyčistí práčku a umývačku riadu a dokáže ľahko nahradiť aviváž na zmäkčenie a sviežu vôňu bielizne.

Pri kúpe octu vždy uprednostnite kvalitu pred lacnými náhradami. Tú na náš trh už takmer storočie prináša Bzenecká octáreň. Bzenecký ocot ponúka špecifickú chuť, ktorú si pamätáme aj z detstva, keď naň pri zaváraní uhoriek nedali dopustiť staré mamy.

Môžeme si ho vychutnať aj dnes. Fľaša kvalitného octu, aj keď stojí málo, má v kuchyni nezastupiteľné miesto a vďaka pôvodnej receptúre prináša nielen chuť, ale aj pomoc pri spracovaní potravín a dôležité zdravotné benefity.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 4,30 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár