Ako vybrať domácu pekáreň

Mária Kohutiarová 3

Pravdu povediac, ak vám je jedno, aký chleba doma jete a či je z obchodu alebo ten „pravý náš domáci“, tak ďalej môžete čítať len z čistej zvedavosti. Ale nakoniec, možno vás nakazíme vášňou k pečeniu toho, bez čoho sa nedá žiť… Teda: ako to je s pekárničkami na chleba a aké sú tie správne grify?

Tá správna pekáreň

Koľko ľudí, toľko chutí, čo platí aj pri výbere pekárničky. Dôležité je, čo od nej očakávate, a aké parametre potrebuje spĺňať pre vašu rodinu. Nezanedbateľný je aj finančný rozpočet rodiny, nakoľko aj pekárničky majú svoje široké cenové rozpätie a neskúsení môžu trošku preplatiť niečo, čo nemusia. Ak môžeme poradiť, nájdite si taký obchod alebo miesto predaja, kde sú čo najmenšie starosti pri reklamácii – nech nemusíte náročne riešiť prípadnú chybu, čo znamená dobre si preštudovať podmienky na internete, prípadne sa o tom informovať priamo v obchode.

Ak vám ide o maximálnu veľkosť kvôli vysokej spotrebe upečených výrobkov alebo veľkosti rodiny, podľa našich mám z fóra jednoznačne vyhráva Unold 8660. Tento model sa už aktuálne nepredáva, nahradil ho novší, Unold 68511. Hoci názory na ňu sú rozporuplné, naše dievčatá z fóra si ju veľmi chvália.

Vynikajúce referencie a dobrý výber typov pekárničiek má značka ETA, najviac si pochvaľujú značku Harmony. Nemá program pre celiaktikov a voliteľný program, okrem toho je však všestranná.

Mnohé pekárničky ponúkajú možnosť varenia lekváru, čo je vynikajúce pri tých druhoch, ktoré treba dlho miešať a ešte k tomu sa pripaľujú. Ideálne je variť v pekárničke džem z marhúľ alebo broskýň. Je skvelý a nie je okolo sporáka prskanica. Pekárnička je schopná vymiesiť aj cesto na žemličky, upiecť ich však treba dať zvlášť do rúry, v pekárničke to nepôjde. Podľa skúseností jednej z mamín je možné v pekárničke dokonca vyškvariť škvarky zo slaniny…

Dilema je okolo toho, či je lepšia pekárnička s jedným alebo dvoma hákmi na miesenie. Podľa skúseností dva háky lepšie premiesia cesto, zvlášť, ak ide o celozrnnú múku.

Netreba zabudnúť ani na taký fakt, akú veľkú máte kuchyňu, alebo kde vlastne bývate – niektoré pekárničky sú fakt „basy“ a ukladať takú obrovskú skriňu na pečenie niekam sa predsa len musí… Teda pozor na veľkosť mašinky!

Niektorým prekáža tvar chlebíka z pekárničky – hranatý sa im veľmi nepozdáva. Vtedy je riešením vymiesené cesto preložiť do ošatky (dá sa vyhrabať u babičky alebo v Baumaxe medzi prútenými vecami) a upiecť klasicky v rúre alebo kúpiť pekárničku s okrúhlou formou (určite takú nájdete zn. Unold).  Ak pečiete chlebík vymiesený v pekárničke v rúre, nezabudnite ho pred pečením potrieť vodou. Hranatý chlebík má však aj svoje výhody – dobre sa krája a ešte lepšie balí ako desiata do školy.

Z čoho piecť?

Podľa diskusie sú najideálnejšie hotové zmesi, ktoré dostať v sieti Lidl – aj keď niektoré šikulky priznávajú, že lacnejšie vyjdú v Rakúsku. V rakúskej sieti Hofer dostanete tiež hotové zmesi na chlieb, vynikajúce sú celozrnné chleby a vianočka tejto značky.

K dispozícii je aj chlebová múka T160. Podľa skúšaných kombinácií sa bežnému kupovanému chlebu podobá ten, ktorý je upečený zo zmesi hladkej muky T650 + ražná vyrážková k tomu + ražná celozrnná. Vynikajúci chlebík je aj s prídavkom pohánkovej múky. Dobrá ponuka chlebovej múky je v DM značky Alnatura, sú však drahšie. Dobrú ponuku chlebových múk má aj Kaufland.

Finta dobrého pečenia spočíva aj v použití droždia alebo kvásku – pričom skúsenosti nahrávajú práve tomu kvásku. Vyskúšať niečo nové je vždy trochu o adrenalíne, ale šikovný link pomôže – napríklad tento na jablkový kvások alebo na kvások z celozrnnej múky. Ak používate droždie a máte dilemu, či čerstvé alebo sušené, nerobte si starosti. Ide o to, aby bolo čerstvé. Nezabudnite však na fintu prepočtu – 2 lyžice sušeného droždia sa rovnajú ½ kocke čerstvého droždia.

Riziká používania pekárničky

  • Deti nebudú chcieť jesť chlieb v škôlke alebo niekde inde, lebo upečený doma je lepší.
  • U niektorých značiek /Eta, Moulinex/ sa zvykne odlupovať teflón z vnútornej strany nádoby na pečenie.
  • Dôležitým faktorom sú kvasnice – ak sú staré, počítajte s problémami alebo aj s nejedlosťou finálneho výrobku.
  • Ak je problém s vyklápaním chlebíka z hákov po upečení, treba ich pred pečením potrieť maslom alebo poliať olejom, najmä tú dierku, okolo ktorej sa to otáča.
  • Značka Labeta vyjde ako chlebíková zmes síce finančne zaujímavo, ale pokusy z nej upiecť niečo jedlé sú zo skúseností (aj našich) chabé.
  • Nezabudnite na teplé prostredie, v ktorom má chlebík nakysnúť – a treba začať už teplou vodou na droždie.
  • Pozor na „ušatý“ chlieb – to vtedy, ak vyjde z pekárničky a stred je dolu, len steny stoja ako výkričník… zrejme je chyba v prekysnutí, takže pozor na množstvo droždia/kvásku, a tiež na dobu kysnutia. Druhým problémom „ušatosti“ môže byť priveľa tekutín – takže ubrať.
  • Problémom môže byť aj drobenie sa chlebíka – vtedy sa odporúča pridať do cesta olej alebo acidofilné mlieko alebo cmar.
  • Pozor na postupnosť pridávania surovín do pekárničky – nie je jedno, ako to tam ide v následnosti po sebe. Správne by malo byť takto:  voda, olej, ocot, múka, do stredu jamku, do nej droždie, zasypať jamku, soľ do rohu a ak aj cukor, tak ten oproti do rohu.

Nakoniec však platí: človek sa učí sám, ale ak vám týchto pár rád pomôže k výsledku, ktorý bude chrumkavý, voňavý a mäkučký, budeme radi, ak vaše pekárske PR porastie minimálne v očiach vašej rodiny. Dobrú chuť a veľa zdaru pri pečení. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (8 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

články autora...

Komentáre k článku

  1. Dobrý deň, už pred Vianocami som čítala váš článok a domáca pekáreň ma veľmi zaujala. Tak som sa rozhodla zaobstarať si ju ako darček k Vianociam. Po dlhom rozhodovaní som zvolila stredne drahý model od gorenje, viď http://www.gorenje.sk/vyrobky/male-domace-spotrebice/domace-pekarne/bm1200bk/347045. Bála som sa ako s ňou budem spokojná ale teraz investície neľutujem. Je to super pomocník čo ušetrí veľa času. Keď nestíham urobiť cesto, nahádžeme ingredince do pekárne a ona sama cesto umýchá. Domáce chleba je tiež skvelý. Týmto veľmi pekne ďakujem za pekný článok a hlavne za inšpiráciu. Prajem pekný deň.

Pridaj komentár